(VIDEO) SLOVAČKI KOŠARKAŠI POSETILI VALJEVO: Došli smo u Srbiju da naučimo kako se igra odbrana
Foto: Kurir

Zanimljivosti

(VIDEO) SLOVAČKI KOŠARKAŠI POSETILI VALJEVO: Došli smo u Srbiju da naučimo kako se igra odbrana

Košarka -
Kadeti u juniori Karlovke iz Bratislave posle Zlatibora i rada na kampu „AKK Aleksandar Nikolić“posetili i Valjevo, jer se kako kažu, košarka najteže, ali i najbolje uči uz srpske trenere, koji rade sa emocijom i bez popusta
1 / 5 Foto: Kurir

Posle Francuza Lorenca Laina, koji je po povratku sa zlatiborskog kampa „AKK Aleksandar Nikolić“ želeo da košarkašku karijeru nastavi u Valjevu i kadeti i juniori Karlovke iz Bratislave su zahvaljujući saradnji sa kampom, nekoliko dana boravili u Valjevu gde su trenirali i igrali utakmice sa vršnjacima iz čačanske Mladosti te domaćih ekipa Studenta i Metalca.

Ljuban Vukmirović, naš čovek koji živo u Bratislavi ispričao nam je kako su se Slovaci obreli u Srbiji.

„Neki od njih prvi put su u Srbiji, a neki poput Davida Abrahama i našeg trenera Petra Ivanovića, Slovaka poreklom sa ovih prostora su već boravili na Zlatiboru u kampu „AKK Aleksandar Nikolić“. A taj kamp otkrili smo tragajući za mestom gde bi moj sin Jovan, koji je 2013. godine sa plivanja prešao na košarku mogao da napreduje i sustigne vršnjake. Tada nas je u Srbiju došlo osmoro, a evo sada nas ima u dve selekcije i divno smo se proveli“, kaže Vukmirović i objašnjava zašto se sve više trenera iz Slovačke opredeljuje da znanje bogati kroz saradnju sa srpskim trenerima.

„Na Zlatiboru gde sam kao tim menadžer našeg kluba, koji je inače član Superlige i u kom igraju deca iz naše škole i studenti koji su došli iz ostatka zemlje, pod uslovom da su Slovaci, bio da obiđem decu na kampu "AKK Aleksandar Nikolić“, imao sam prilike da se uverim sa koliko emocije treneri poput Ranka Žeravice, Bore Džakovića, Marine Maljković, profesora Ilije Ilića iz Valjeva..., rade i ispravljaju svaki detalj, kod svakog igrača. Toga u Slovačkoj nema iako ima dece koja su talentovana“, rekao je Vukmirović.

Dok sedimo u OMNI centru u Valjevu, objektu od 5.000 kvadreatnih metara sa 46 ležaja, dve sportske dvorane, kuglanom, kongresnom i salom za proslave i 54 ležaja, koji je do sada ugostio sve ABA ligaše koji su igrali sa Metalcem i opredeljen je ka sportskom turizmu, trener kadeta Karlovke Petar ili kako Slovaci kažu Peter Ivanović, se nada da će sa kolegama Marošem Helmecijem i Marošem Nemčekom uspeti da primeni iskustva strečena u Valjevu i na Zlatiboru.

Srbija je zemlja sa mnogo dobrih košarkaša. To je zato što imate sistem treninga, u kom nema odstupanja, ma kako da se neko zove. Tačno se zna šta se, kada i kako radi. Mi za razliku od vas, a to smo videli i na ovim utakmicama u valjevskom OMNI centru nemamo potrebnu agresivnost. Odbrana nam je u drugom planu, kako vi kažete mekana, a to bez obzira na naš mentalitet, sigurno nije put koji će doneti uspeh. Zato moramo mnogo da treniramo i usmerimo talente poput Davida Abrahama i Mareka Doležaja u pravom smeru. Za to nam je isustvo vaših trenera neprocenjivo“, kaže Ivanović, koji nažalost ne zna sa kog dela Srbije ili Crne Gore mu se deda odmetnuo u Slovačku.

David Abraham, rođen je 1996.godine i nije prvi put u Srbiji.

„Zajedno sa Jovanom Vukmirovićem 2013. godine sam proveo dve smene na kampu „AKK Aleksandar Nikolić“ na Zlatiboru. Sve je u Srbiji super, ali nažalost treneri kažu da još nisam dovoljno agresivan kada igram odbranu. Savetuju mi da gledam vaše igrače, a ja najviše volim Teodosića.

Po procenama Borislava Džakovića, koordinatora mlađih kategorija Metalca, koji je ugostio dečake iz Slovačke, Marek Doležaj ima NBA potencijal.

„Ako trener tako kaže, verovatno je u pravu. Ali ja sada znam samo da sam dobar za Slovačkoj, da tamo sa 17 godina igram seniorsku Superligu, ali da to za Evropu nije dovoljno. Zovu me u Valjevo, ali za sada znam samo da ću opet doći u Srbiju, a koliko ću i gde ostati videćemo“, kaže Marek.

http://www.youtube.com/watch?v=MZecEpkaxA0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track