(VIDEO) KEŠELJ PROMAŠIO MAJSTORICU: Kalinić odveo Zvezdu u finale posle drame sa Megom
Foto: Saša Pavlić

Polufinale plej-ofa Superlige

(VIDEO) KEŠELJ PROMAŠIO MAJSTORICU: Kalinić odveo Zvezdu u finale posle drame sa Megom

Košarka -
Crveno-beli u uzbudljivoj drugoj utakmici kao gosti u Sremskoj Mitrovici pobedili Megu 90:89 i nastavili put ka tituli

Košarkaši Crvene zvezde prvi su finalisti plej-ofa prvenstva Srbije. Crveno-beli su i u drugom meču polufinalne serije pobedili Mega Leks i plasirali se u finale, u kome će se sastati sa boljim iz duela između Partizana i Metalca.

U Sremskoj Mitrovici: Mega Leks - Crvena zvezda 89:90 (18:23, 24:17, 27:27, 20:23)

Regionalni šampion je u prvom meču u hali Pionir naneo debakl timu Dejana Milojevića (109:80), ali je danas na parketu viđena potpuno drugačija slika. Jeste Zvezda jače ušla u meč, ali kada se domaćin konsolidovao i počeo da pogađa spolja, prešao je u vođstvo koje je držao do poslednjeg minuta utakmice.

Imala je Mega i deset poena prednosti (63:53) krajem treće deonice, ali sjajni Nikola Kalinić, pa i Markus Vilijams, nisu joj dozvolili da prelomi meč. A onda, kada se ušlo u neizvesnu završnicu, presudilo je iskustvo i kvalitet izabranika Dejana Radonjića. Njima ruke nisu zadrhtale. Tako je Luka Mitrović bio precizan sa linije slobodnih bacanja za prvo vođstvo Zvezde posle dugo, dugo vremena, na ulasku u poslednji minut. Ispostavilo se da je tako postavio konačan rezultat, jer Marko Kešelj je na drugoj strani prvo promašio zicer, a u poslednjim trenucima i trojku za pobedu.

Zato će se za titulu prvaka Srbije boriti Crvena zvezda. Rival će joj biti poznat po završetku druge polufinalne serije u kojoj Partizan vodi protiv Metalca 1:0, a drugi meč na programu je sutra u Valjevu od 18 sati.

Junak crveno-belih u Sremskoj Mitrovici bio je Nikola Kalinić sa 24 poena, od čega četiri trojke iz pet pokušaja! Veliku podršku imao je u Markusu Vilijamsu, koji je ubacio 17 poena, Bobi Marjanović je dodao 15, a Luka Mitrović 12, uz sedam skokova.

Najbolji kod Mege ponovo je bio Nikola Jokić sa 23 poena i osam skokova. Zapažene role imali su i Nenad Miljenović sa 15 poena, Marko Kešelj sa 14, Danio Nikolić sa 13..

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina - 89:90

Mega je tokom cele deonice održavala vođstvo do šest poena razlike, Zvezda je ostajala u igri zahvaljujući sjajnom Kaliniću, koji je u finišu pogodio dve trojke, a sve što su pre poslednjeg minuta crveno-beli uspeli je da dva puta izjednače.

A onda, minut pre kraja, Mitrović je pogodio oba slobodna bacanja za vođstvo gostiju 90:89. Imali su igrači Dejana Milojevića priliku da ponovo povedu, ali je nisu iskoristili, Kešelj je bio neprecizan iz blizine, a protiv regionalnog prvaka takve šanse ne smeju da se promašuju. Isti igrač je u poslednjim sekundama šutirao trojku za pobedu, doduše iz teške pozicije, i ponovo promašio, pa je Zvezda otišla u finale.

Treća četvrtina - 69:67

http://www.youtube.com/watch?v=fH1P9lgJd4s

Košarkaši Mege su sjajno šuterski raspoloženi, "sipali" su trojke sa svih pozicija i u 27. minutu otišli na čak deset poena razlike. Tada je bilo 63:53. Međutim, sa dva uzastopna pogotka van linije 6,75 metara Markus Vilijams je održao Zvezdu u igri. Crveno-beli su u finišu ovog perioda ponovo zaigrali jaču odbranu i počeli da pogađaju, pa su od "minus 10" na kraju deonice došli na samo "minus dva".

Na kraju ove deonice domaćin je imao učinak šuta za tri poena 9/19.

Druga četvrtina - 42:40

http://www.youtube.com/watch?v=258x7tSzcfI

Crveno-beli su kakvu-takvu prednost držali do 16. minuta. Međutim, Mega je od 31:34 zaključno sa trojkom Nikolića stigla do 39:34. Gosti su onda stegli odbranu, brzo napravili 5:0, prišli na samo poen zaostatka, ali ekipa Dejana Milojevića nije dozvolila preokret, pa je na veliki odmor otišla sa vođstvom 42:40.

Nikolić je najefikasniji kod Mege sa 11 poena, uz čak šest skokova, koliko ima i Jokić, uz osam poena. Na drugoj strani, Kalinić je ubacio 11 poena, a Marjanović deset, ali samo dva u drugoj deonici.

Prva četvrtina - 18:23

http://www.youtube.com/watch?v=c56DuHgL0RA

U prvoj polovini uvodne deonice strelci nisu bili raspoloženi, mnogo se grešilo i promašivalo na obe strane. U prvom minutu nije dat nijedan koš, a onda je usledila rezultatska klackalica - 7:7 posle pet minuta igre. Zatim je Crvena zvezda, najviše zahvaljujući Marjanoviću, napravila seriju od 6:0, ubrzo se odlepila i na "plus devet" - 19:10. Međutim, domaćin je onda uzvratio sa osam uzastopnih poena smanjivši zaostatak na samo 18:19. Na odmor između četvrtina otišlo se rezultatom 18:23 zahvaljujući pogocima Cirbesa i Dženkinsa.

Marjanović je prvu deonicu završio sa osam poena i tri skoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track