(VIDEO) PARTIZAN PAO POSLE DRAME: Jošilo zakucavanjem doneo trijumf Metalcu
Foto: ABA Liga

Derbi

(VIDEO) PARTIZAN PAO POSLE DRAME: Jošilo zakucavanjem doneo trijumf Metalcu

Košarka -
Ovo je prva pobeda Metalca nad Partizanom u istoriji, pošto su crno-beli dobili prethodnih 14 duela
1 / 2 Foto: ABA Liga

Košarkaši Metalca pobedili su u Valjevu Partizan sa 67:64 (14:23, 14:14, 28:13, 11:14), u prvom kolu ABAlige.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Dušan Kutlešić sa 15 poena, dok je Nikola Malešević postigao 12, a Marko Jošilo 11 poena. Partizan su predvodili Aleksandar Cvetković sa 13 i Čedomir Vitkovac sa 11 poena.

Ovo je prva pobeda Metalca nad Partizanom u istoriji, pošto su crno-beli dobili prethodnih 14 duela.

Metalac je u punoj sali u Valjevu stekao početnu prednost od 10:6, ali je Partizan, predvođen Čedomirem Vitkovcem, napravio seriju od 15:2 i poveo 21:12, a posle prve četvrtine vodio je 23:14.

Crno-beli su igrali agresivnu odbranu, zatvorili su reket i terali Metalac da šutira iz daljine, ali bezuspešno. Valjevci su do poluvremena prilazili na oko četiri-pet poena prednosti, ali je Partizan održavao prednost i do poluvremena ponovo stekao devet poena prednosti, 37:28.

Treća četvrtina donela je veliki preokret domaćeg tima. Prvo je Vitkovac dao koš za dvocifrenu prednost gostiju, 42:32, ali onda su Nikola Malešević i Dušan Kutlešić počeli da pogađaju, tako da je Metalac na kraju treće četvrtine vodio 56:50.

Početkom poslednje deonice, Malešević je dao koš i pogodio slobodno bacanje za najveću prednost Metalca, 59:50. Partizan je odgovorio trojkom Aleksandra Cvetkovića, a onda poenima Vitkovca i Adina Vrapca i tako sprečio rivala da se "odlepi".

U "tvrdoj" poslednjoj četvrtini, Vanja Marinković je četiri minuta pre kraja doneo Partizanu izjednačenje 61:61, a onda i Vitkovac vođstvo 63:61, da bi Kutlešić 70 sekundi pre kraja izjednačio.

Za preostalo vreme timovi su se "jurcali" po terenu i grešili, a Partizan je u poslednjem sekundu svog poslednjeg napada dobio dva slobodna bacanja za Miloša Koprivicu, koji je promašio prvo i pogodio drugo bacanje za minimalno vođstvo. Metalac je imao sve 24 sekunde za poslednji napad, koji je Partizan presekao faulom, a onda se Malešević sapleo i pao i sa zemlje dodao Marku Jošilu, koji je sekund pre kraja zakucao za minimalno vođstvo Metalca, sekund pre kraja. Partizan nije uspeo da iskoristi preostali sekund i po, pošto nije dobro izveo loptu, a Malešević je sigurno izveo poslednja dva slobodna bacanja.

Đokić: Ovo je nauk

Trener košarkaša Metalca Vladimir Đokić kazao je da je večerašnja pobeda u neizvesnoj završnici nauk za buduće utakmice.

"Partizan može da se dobije jedino ako se igra do poslednje kapi znoja. To sam objašnjavao igračima, ali oni su više verovali navijačima i tom utisku da je Partizan slab i da smo mi favoriti. Umalo to da nam se osveti, ali to je nauk za buduće utakmice", rekao je Đokić novinarima u Valjevu. Na klupi Partizana debitovao je u takmičarskim utakmicama Petar Božić.

"Peri želim mnogo uspeha, on je sjajan čovek. Ima Partizan potencijala i kvaliteta", rekao je Đokić.

Božić: Previše praznog hodaBožić je ocenio da je Metalac u finišu više želeo pobedu.

"Paritzan je imao periode dobre igre. Iako smo mladi i tek se kompletiramo, hrabro smo odigrali. Imali smo nedopustivo duge periode praznog hoda, na čemu se mora dodatno raditi. Ukazivao sam igračima da je Metalac skočna ekipa i to se videlo u trenucima kada su oni uhvatili četiri lopte u napadu koje su možda presudile. U tim trenucima su oni imali veću želju i to je presudilo", rekao je Božić.

Trener Partizana kazao je da nema novih informacija o eventualnim pojačanjima.

Prva četvrtina

U prva tri minuta meča, postignuto je svega 7 poena, a Partizan je poveo sa 4:3. Brzom tranzicijom Metalac je poveo sa 10:6, što je nateralo Božića da traži tajm-aut, a onda je Vitkovac još jednom pokazao da će iskustvom voditi ekipu. Nakon njegovih poena, nadovezao se Vanja Marinković trojkom u seriji 0:7 za 10:13.

Partizan je stegao odbranu i posle vođstva Metalca 10:6 serijom 17:4 uspeo da reši prvu četvrtinu sa devet poena prednosti 14:23

Druga četvrtina

Beograđani su u minuta nastavka, postigli samo dva poena i Metalac je prišao na 20:25, kada je povratnik Kosta Perović sa distance postigao prvi koš. Do kraja četvrtine Partizan je održava prednost, a poluvreme je završio vođstvom 37:28.

Treća četvrtina

rugo poluvreme počelo je brzom i efikasnom igrom na obe strane, Pot i Malešević su inicirali mini-seriju Metalca za povratak, ali su ekspresno odgovorili Koprivica i Magdevski, da bi Cvetković vezao pet poena i odveo svoj tim na novu maksimalnu prednost – 34:44. Pot je još jednom bio precizan za dva, Kutlešić je zatim pogodio trojku, da bi Nikola Malešević sa pet poena u nizu kompletirao seriju svog tima od 10:0 za izjednačenje (44:44).Milutinović i Cvetković su tada pogodili po trojku, pa je Partizan tri minuta pre kraja četvrtine poveo 50:46. Mini seriju Partizana prekinuo je Jošilo dva minuta pre kraja četvrtine, a posle dve trojke Kutlešića i zakucavanja Majstorovića domaći su poveli 56:50.

Četvrta četvrtina

Skoro celu postavu je promenio Božić na početku poslednje četvrtine, Vrabac, Koprivica, Vitkovac i Cvetković su zamenili Aranitovića, Magdevskog, Perovića i Milutinovića, ali izlaska iz crne serije nije bilo na vidiku do trojke Cvetkovića (59:53). Uspeo je tim iz Beograda da se izbori za novo izjednačenje preko Marinkovića, pa se sa 61:61 ušlo u 37. minut meča.Vitkovac je pogodio dvojku i dva minuta pre kraja Partizan je poveo 63:61. Metalac je za više od 8 minuta ubacio svega pet poena, a 70 sekundi pre kraja Kutlešić je doneo izjednačenje. Tačno 24 sekunde pre kraja Kutlešić je faulirao Koprivicu, koji je ubacio jedan penal, pa je Metalac pri vođstvu Partizana 64:63 krenuo u napad. Dvanaest sekundi pre kraja Viktkovac je faulirao Jošila i Partizan je izašao iz bonusa. Malešević je pao, a onda maestralno našao Jošila, koji je sekund pre kraja zakucao za 65:64.

Narinkoviću ispada lopta za kraj, a do Kkraja Malešević je pogodio dva penala za konačnih 67:64

Tok meča

Đokić: Maksimum protiv Partizana, pa šta bude

Trener Metalca Vladimir Đokić uoči meča je rekao: "Mislim da smo uspeli da se oporavimo od povreda i da dostignemo nivo koji je potreban za početak prvenstva, veliki sam optimista da ćemo igrati dobro. Naš cilj je da svaku utakmicu odigramo dobro, motivisano, agresivno i željni pobede. Da li će to biti dovoljno da pobedimo Partizan, videćemo. Učinićemo sve što možemo i znamo", rekao je Đokić. "Novi trener će sigurno uvesti nešto novo u Partizanovoj igri, to je za sada nepoznanica. Ali za nas je najvažnije, to sam i tražio od svojih igrača, da pružimo maksimum i uradimo šta je do nas", rekao je Đokić.

Božić spreman za tešku sezonu Košarkaški klub Partizan predstavio je tim za novu sezonu u kojoj izvesno, za razliku od prethodnih godina, neće moći da juriša na najveće domete."Biće teško, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, kasno smo se okupili. Postoji razlog zbog čega se ekipe spremaju dva meseca. Ne mogu da obećam da ćemo oko Nove godine biti u formi i igrati dobro, ali ćemo svakako dosta vremena provoditi na terenu", rekao je Bozić.Ekipu su napustili Pavlović, Mačvan, Milutinov, Tepić i dugogodišnji trener Duško Vujošević, koga je na klupi crno-belih zamenio Petar Božić.

Na pitanje da prokomentariše situaciju iz 1992. kada je na sličan način Željko Obradović dobio šansu na klupi Partizana, Bozić je rekao da je on "daleko od toga".

"Prija mi kad se spominjem u takvom društvu, ali daleko sam ja od toga, predamnom je dosta stvari koje moram da naučim. Fokusiran sam na prvi naredni meč, utakmicu sa Metalcem. Videćemo šta će biti u budućnosti, za ovo sam se spremao i dok sam bio igrac i tri godine dok sam bio u stručnom štabu. Imao sam priliku da sve okusim na pripremama i jedva čekam te izazove", rekao Božić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track