(KURIR TV) ČETVRT VEKA OD SALETOVE TROJKE: Evropu niko nije pokorio kao Partizan
Foto: Euroleague.net

Sećanje na Istanbul

(KURIR TV) ČETVRT VEKA OD SALETOVE TROJKE: Evropu niko nije pokorio kao Partizan

Košarka -

Košarkaši Partizana popeli su se na vrh Evrope pre tačno 25 godina!

Crno-beli su 16. aprila 1992. godine trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima finala Fajnal fora u Istanbulu pobedili Huventud 71:70 i postali šampioni Evrope.

Saletova trojka je bila samo kruna svega što su crno-beli prošle te sezone. Zbog rata u Hrvatskoj nije im bilo dozvoljeno da igraju u Beogradu, već su utakmice grupne faze kao domaćini igrali u španskoj Fuenlabradi.

Kao četvrtoplasirani u Grupi B, iza Huventuda, Estudijantesa i Filipsa, u četvrtfinalu su išli na pobednika Grupe A, Knor iz Bolonje. Tu seriju dobili su rezultatom 2:1 u pobedama i ujedno odigrali jedini meč u sezoni kod kuće, u hali "Pionir". Time su sebi overili kartu za Fajnal for.

U istanbulskoj dvorani "Abdi Ipekči" u polufinalu su savladali Filips 82:75, pa ih je od titule prvaka Evrope delila još samo jedna pobeda, a rival im je bio Huventud, koji je eliminisao Estudijantes (91:69).

Te 16. aprilske večeri 1992. godine crno-beli su posle velike drame došli do najvećeg uspeha u istoriji srpske klupske košarke...

Kada je Đofresa doveo Huventud u vođstvo od 70:68, ostalo je još osam sekundi do kraja meča. Đorđević je uzeo loptu, pretrčao teren, podigao se na šut za tri poena i... Ostalo je istorija...

Za najkorisnijeg igrača turnira izabran je Predrag Danilović, koji je bio i prvi strelac finala sa 25 poena, dok je 23 ubacio Đorđević.

Uspeh Partizana dobija na težini kada se zna da je prosek godina igrača u ekipi iznosio samo 21,7, a da je trener bio tada tek perspektivni, a danas najtrofejniji stručnjak "starog kontinenta" Željko Obradović. Crno-bele samo što su napustili Vlade Divac, Žarko Paspalj i Goran Grbović, pa su se oslonili na mlade snage. I to im se isplatilo.

Ove godine se najslavniji dan u istoriji Partizana "poklopio" sa Uskrsom.

"Grobari" danas slave...

Partizan – Huventud 71:70 (40:34)

Partizan: Đorđević 23, Danilović 25, Lončar 2, Stevanović 6, Šarić, Rebrača, Šilobad 4, Koprivica 4, Dragutinović 2, Nakić 5.

Huventud: Ruf, R. Đofresa 8, T. Đofresa 18, Viljakampa 13, Pardo, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Martines, Ljorens.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track