MAJKL DŽORDAN PODRŽAO SPORTISTE U SPORU SA TRAMPOM: Imaju pravo na mirne proteste
Foto: Profimedia

Legenda protiv predsednika

MAJKL DŽORDAN PODRŽAO SPORTISTE U SPORU SA TRAMPOM: Imaju pravo na mirne proteste

Košarka -

Košarkaška legenda Majkl Džordan izrazio je podršku slobodi govora i mirnim protestima pošto je američki predsednik Donald Tramp kritikovao sportiste koji ne stoje tokom izvodjenja himne SAD.

Tramp je oštro kritikovao igrače američkog fudbala koji iz protesta prema načinu na koji se postupa prema crncima i društvene nepravde ne žele da stoje tokom izvodjenja himne.

Spor Trampa i sportista eskalirao je u petak kada je košarkaš Golden stejta Stiven Kari rekao da ne želi da ide na tradicionalnu proslavu u Belu kuću, posle čega je Tramp rekao da taj košarkaš više nije pozvan.

Tramp je pojačao kritiku igrača američke fudbalske lige i tražio od vlasnika klubova da otpuste igrače koji ne poštuju američku himnu.

Džordan, koji je vlasnik NBA tima Šarlot hornets, rekao je za list Šarlot obzerver (Charlotte Observer) da ne treba "demonizovati one koji upražnavaju pravo da se mirno izraze".

"Jedno od temeljnih prava u ovoj zemlji je zasnovano na slobodi govora i imamo dugu tradiciju nenasilnih, mirnih protesta" rekao je Džordan. Trampovi napade na sportiste pojačali su proteste medju američkim fudbalerima - juče je više od 100 igrača sedelo ili klečalo, što je oblik protesta koji je prošle sezone počeo kvoterbek San Francisko fortinajnersa Kolin Kepernik. Jedan tim je odsedeo intoniranje himne u svlačionici.

Košarkaš Lebron Džejms, koji je i ranije kritikovao Trampa, u subotu je za predsednika SAD rekao da je "propalica".

"Ti propalice, Stiven Kari je već rekao da ne ide. Tako da nema povlačenja pozivnice. Odlazak u Belu kuću je bila velika čast dok se ti nisi pojavio", naveo je Džejms na Tviteru.

Beta

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Prazne tribine - prednost Partizana !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track