(VIDEO) ZVEZDI GORKA CEDEVITA: Zagrepčani srušili crveno-bele u dramatičnoj završnici
Foto: ABA Liga

Derbi

(VIDEO) ZVEZDI GORKA CEDEVITA: Zagrepčani srušili crveno-bele u dramatičnoj završnici

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras od Cedevite u Zagrebu sa 74:79 ; ;(18:19, 21:20, 22:24, 13:16), u utakmici petog kola ABA lige.

Najefikasniji u beogradskom timu bio je Tejlor Ročesti sa 18 poena, uz četiri asistencije, a Milko Bjelica postigao je 12 poena. Pero Antić postigao je 11 poena i imao je šest skokova, a 11 poena i šest asistencija dodao je Džejms Feldin.

Cedevitu je predvodio Džanan Musa sa 17 poena, Kevin Marfi postigao je 14 poena, a dobru partiju prikazao je i Kris Džonson sa 13 poena i devet skokova. Andrija Stipanović u pobedi je učestvovao sa 10 poena i šest skokova.

Zvezda je na početku vodila, zatim je Cedevita preuzela vodjstvo sve do pred kraj poluvremena, koje je završeno nerešeno 39:39. Ekipe su se tokom celog drugog poluvremena smenjivale u vodjstvu, ali nijedna nije uspevala da se značajnije "odlepi", pa je meč ušao u neizvesnu završnicu.

U samoj završnici igrač Zvezde Tejlor Ročesti bio je precizan sa linije za slobodna bacanja, a na drugoj strani to su bili Andrija Stipanović, odnosno Demetris Nikols za vodjstvo Cedevite od 75:72, 30 sekundi pre kraja.

Posle toga Ročesti je promašio šut, a na liniju penala ponovo je stao Stipanović, koji je oba puta bio precizan za 77:72. Džejms Feldin je zatim postigao "dvojku" i smanjio zaostatak na tri poena, ali je Demetris Nikols posle toga pogodio oba slobodna bacanja i potvrdio pobedu Cedevite.

Zvezda je pala sa prvog na drugo mesto na tabeli i ima tri pobede i dva poraza, koliko imaju Partizan i Cedevita. Prva je Budućnost skorom od četiri pobede i jednim porazom.

U narednom, šestom kolu, Zvezda će u ponedeljak 30. oktobra u Beogradu igrati protiv ekipe MZT Skoplje, a Cedevita će dva dana ranije u Sremskoj Mitrovici igrati protiv Mega Bemaksa. ;

Prva četvrtina

Prve poene na meču postigao je domaći tim. Posle minut i po igre i gosti su poentirali trojkom Milka Bjelice. Posle trojke Ročestija i serije 6:0 Zvezda je prvi put na meču imala četiri poena prednosti.

Posle šest minuta igre, Zvezda je vodila 10:8, a nakon toga trojku je pogodio Dobrić. Zvezda je u prvom kvarrtalu "živela" od trojki. Cedevita je sa druge strane poenima Muse i Džonsona prvi kvartal dobila sa 19:18.

Druga četvrtina

Džonson za sada pravi mnogo problema Crvenoj zvezdi, koja je za dva minuta ubacila svega dva poena. Sa druge strane izašla je iz bonusa, što je uz seriju izgubljenih lopti koštalo zaostatka (25:20) u 12. minutu.

Dva minuta kasnije Bjelica je prekuinuo ne samo Zvezdin period bez poena, već i bez šuta na koš, pošto su izabranici trenera Alimpijevića imali seriju izgubljenih lopti. Zbog toga su na polovini druge deonice gubili 31:22. Zvezda je potom poenima Bjelice i trojkom Antića stigla na minus četiri 31:27.

Zvezda je u prvom poluvremenu imala mnogo problema sa zagrađivanjem koša, na šta je kraj terena upozoravao i trener Alimpijević, ali je uspela da se primakne na samo poen zaostatka 36:35.

U poslednja dva minuta prvog poluvremena rezultat se potpuno preokrenuo, pošto je Zvezda na kratko povela 38:39, ali se na odmor otišlo nerešenim ishodom

foto: ABA liga

Treća četvrtina

Cedevita je na krilima Dženana Muse povela na startu drugog dela meča 43:39. Branku Laziću je sviran nesportski faul, a Zvezda je prve poene u trećem kvartalu postigla bacanjima Jovanovića. Gosti su za manje od dva minuta izašli iz bonusa, a nisu imali rrešenja za Musu.

Feldin je trojkom u 24. minutu vratio prednost na stranu Zvezde. Nekoliko sekundi kasnije Jovanović je pogodio pa je Zdovc primoran da zatraži minut odmora. Bilo je 49:46.

Cedevita je na kratko uspela da povede, što je bio uvod u rezultatsku klackalicu, koja je traja do kraja četvrtine. Cedevita je nakon tri perioda igre vodila 63:61.

foto: ABA Liga

Četvrta četvrtina

Prvi poeni u poslednjem kvartalu postignuti su u trećem minutu, kada je Antić pogodio oba bacanja. Mnogo je promašaja na obe strane terena, tako da je jasno da nas čeka neizvesna završnica.

Bjelica je pogodio uz faul, pa je Zvezda posle dobre odbrane nešto više od četiri minuta pre kraja povela 67:65. U moru promašaja domaća ekipa je u poslednja tri minuta ušla sa poenom prednosti (68:67).

Katić je posle ulaza i povratnog pasa Ukića pogodio trojku, a Alimpijević zatražio minut odmora. Po povratku na teren Ročesti je ubacio trojku. Zvezda se odbranila, a Ročesti je dve sekunde pre isteka napada iznudio faul Katića i dva bacanja, koja je realizovao. Zvezda je minut i po pre kraja vodila 72:71.

Sa četiri upačena penala Cedevita je 30 sekundi pre kraja povela 75:72, pa je Alimpijević tražio minut odmora. Ročesti nije pogodio, a Stepanović posle faula došao u priliku da reši meč, što je i uradio, jer Zvezda do kraja nije uspela da se vrati.

Tok utakmice

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević rekao je da igrači u predstojećoj utakmici protiv Cedevite moraju da imaju pravi pristup.

"Svi smo svesni da će pobeda nad Barselonom imati svoj značaj samo ako slavimo i u Zagrebu. Do povoljnog rezultata ćemo doći samo ako imamo pravi pristup i ako izvučemo pouke iz prethodnih utakmica. Sada imamo i to iskustvo iz prethodnog perioda kada smo u vrlo kratkom vremenskom perodu igrali sa evroligašku utakmicu sa Žalgirisom, i protiv Budućnosti samo dva dana kasnije", rekao je Alimpijević za klupski sajt.

"Nemamo puno vremena da se spremimo za ovaj derbi i osvežimo, očekuje nas samo jedan trening do utakmice. Cedevita je ekipa napravljena za vrh ABA lige, imaju potencijal za najviše domete. Ponovo ćemo nastupiti bez povređenog (Nemanje) Dangubića, dok će u 12 igrača za ovu i utakmicu u Moskvi protiv Himkija, biti (Dejan) Davidovac umesto (Marka) Kešelja", rekao je trener crveno-belih.

Kurir sport, Foto: ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track