JUGOSLAVIJA SE PRE 20 GODINA VRATILA NA SVETSKI TRON: Evo ko je vodio košarkaše do zlata u Atini (VIDEO)
Foto: Printscreen

da se ne zaboravi

JUGOSLAVIJA SE PRE 20 GODINA VRATILA NA SVETSKI TRON: Evo ko je vodio košarkaše do zlata u Atini (VIDEO)

Košarka -

Godine 1998. košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije popela se na "krov sveta" i podigla zlatni pehar kao prvak sveta.

Reprezentacija SRJ je u finalu pobedila Rusiju rezultatom 64:62, a jugoslovenski reprezentativac Dejan Bodiroga je proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

SR Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, Rusija je osvojila srebrnu medalju, dok su Sjedinjene Države osvojile bronzanu medalju.

Naš tim se tako vratio na tron sa kojeg je skinut četiri godine ranije kada mu je zbog sakcija Ujedinjenih nacija Svetska košarkaška federacija najpre oduzela domaćinstvo, a zatim zabranila da se nadmeće na šampionatu u Kanadi i bez košarkaša iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije pokuša da odbrani titulu superiorno osvojenu u Argentini 1990. godine.

U preliminarnoj fazi takmičenja u Atini savladan je Portoriko (80:66), zatim Rusija posle produžetka (82:74), a onda i Japan (99:54), da bi u drugoj fazi nadmetanja posle lekcije Kanadi (95:55), usledio poraz od Italije (61:60) i trijumf nad domaćinom, Grčkom (70:56).

Kada je u pitanju tim koji je sa klupe vodio Željkko Obradović, Jugoslavija je u prvom delu šampionata praktično igrala sa 11 igrača, jer je kapiten Aleksandar Đorđević zbog povrede kasnio sa pripremama i u Atinu pošao sa samo jednim treningom. Ipak, Sale je kada je najviše trebalo, a posebno u četvrtfinalu sa neugodnom Argentinom, ušao ubacio dve trojke i preokrenuo tok meča (70:62).

Mnogo muke bilo je i u polufinalu sa Grčkom. Cela hala bila je protiv našeg tima, a duel je rešen tek posle produžetka uz maestralnu partiju Dejana Bodiroge 78:73.

Finale protiv Rusije bilo je takođe dramatično. Tim koji je sa klupe vodio Sergej Bjelov je u polufinalu iznenadio Sjedinjene Američke Države 66:64. Valja napomenuti da su zbog štrajka u NBA ligi Amerikanci u Atinu poslali tim sastavljen od igrača koji su tada igrali u Evropi, a duel je zakucavanjem rešio Sergej Panov.

Taj isti Panov je uz Igora Kudeljina pravio mnogo problema našem timu i u finalu. Rusi su u poslednji minut ušli sa minimalnom prednošću, a ključni detalj meča bila je blokada Željka Rebrače pod našim košem i bacanja koja je pogodio po mnogima ključni igrač našeg tima na šampionatu u Atini.

Ekipu novih šampiona sveta, prvu koja je to učinila od raspada SFRJ, činili su: Dejan Bodiroga, Vlado Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević i Milenko Topić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track