FENOMEN: "Sveci" iz Žitišta na Kupu Koraća! (VIDEO)
Foto: Mondo

FENOMEN: "Sveci" iz Žitišta na Kupu Koraća! (VIDEO)

Košarka -

Žitište je postalo poznato po spomeniku Rokiju Balboi (Silvesteru Staloneu), ali ovih dana priča se o košarkaškim herojima iz KK Sveti Đorđe koji su došli do završnice nacionalnog kupa u Nišu. MONDO je posetio taj klub. Pogledajte!

U Srbiji, zemlji košarkaških šampiona, često zaboravimo da kroz obruč loptu ne probacuju samo Đorđević, Danilović, Divac, Teodosić, Bogdanović i drugi priznati asovi evropske i svetske košarke, već i hiljade i hiljade "običnih" ljudi svakog dana.

Često zaboravimo i da postoji neki rang ispod ABA Lige, pa i Košarkaške lige Srbije, i da se košarka igra van Beograda, Vršca, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Niša i drugih velikih mesta. Srećom, ove godine, desilo se nešto što nas je podsetilo na upravo ovo o čemu pričamo. Košarkaški klub Sveti Đorđe iz Žitišta, malog mesta u Banatu od oko dve i po hiljade duša, učinio je nešto gotovo nemoguće - uspeo je da se plasira u završnicu Kupa Radivoja Koraća, i tako postali prvi klub iz trećeg nacionalnog, odnosno četvrtog ranga ako računamo ABA Ligu, koji će biti u prilici da se bori za "Žućkovu levicu". Čudo - svakako, ali ne "čudo na jednu sezonu". "Sveci" već četrdeset godina strpljivo napreduju, organski što bi se reklo, i polako, ali sigurno.

Vođeni vizijom prvog čoveka kluba Nikole Pešuta, kao i trenera Marka Boljca, žitištanskih košarkaških "lajfera", klub iz ovog malog banatskog mesta - čiji je simbol, notiraćemo, čuveni filmski bokser Roki Balboa čija statua stoji u parku u centru - korača laganim koracima ka višim rangovima. Ove sezone, u Prvoj Srpskoj Ligi grupa Sever imaju skor od 16-0, i samo ih elementarna nepogoda može odvojiti od ulaska u B Ligu. A odatle, ni KLS nije predaleko. MONDO ekipa otišla je u Banat da se lično uveri da li je ovaj naš srpski košarkaški Rokispreman da se sukobi sa nekim svojim Apolo Kridom ili Ivanom Dragom, i u toj borbi odnese pobedu. Pritiska nema, jer čudo se već desilo, ali kao što gospodin Pešut kaže: "Tako smo pričali i pred svaku kup utakmicu".

1 / 7 Foto: Mondo

(Mondo: Miloš Jovanović, Foto: Mondo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

\

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track