PRIČA O KOŠARCI I NJENOJ HEROINI: Predstavljen dokumentarni film Skok posvećen Nataši Kovačević i prijateljstvu Srbije i Francuske
Foto: Kss.rs

sačuvano do zaborava

PRIČA O KOŠARCI I NJENOJ HEROINI: Predstavljen dokumentarni film Skok posvećen Nataši Kovačević i prijateljstvu Srbije i Francuske

Košarka -

U beogradskom hotelu „Hajat“ predstavljen je dugometražni dokumentarni film „Skok“, čija je junakinja ambasadorka FIBA i Evropskog prvenstva za žene koje se upravo održava u Srbiji Nataša Kovačević.

Pred velikim brojem uglednih zvanica i predstavnika medija, heroina ovog filma se u ime čitave ekipe zahvalila na pomoći svima koji su doprineli realizaciji ovog četvorogodišnjeg projekta.

– Bez podrške svakog od vas ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Ne mislim samo na projekat i spomenik, već i na čitavu priču povratka na parket. Dali ste mi vetar u leđa kada je bilo najpotrebnije – istakla je Nataša Kovačević, koja je uručila specijalne poklone, replike spomenika na Kalemegdanu.

Specijalne poklone, redom su dobijali izvršni direktor FIBA Evropa Kamil Novak, direktor Košarkaškog saveza Francuske Goran Radonjić, predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siutat i generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević.

Ministru Omladine i sporta Vanji Udovičiću, predsedniku Košarkaškog saveza Srbije Predragu Daniloviću i ambasadoru Francuske Frederiku Mondoloniju, Nataša će poklone uručiti naknadno.

Film „Skok” je sniman protekle četiri godine, u sedam zemalja i 13 gradova. To je priča o zadivljujućem povratku na teren Nataše Kovačević koja je posle saobraćajne nesreće u Mađarskoj, u septembru 2013, smogla snage da opet igra košarku iako je u toj nesreći izgubila deo noge. Ona je ušla u istoriju košarke kao prva košarkašica koja je sa sportskom protezom igrala profesionalnu košarku i osvojila trofej (Kup Srbije 2016).

Ovaj film je i priča i o onima koji su joj pomogli onda kada joj je bilo najteže. Tu su, pre svega, košarkaški savezi Srbije i Francuske i FIBA Evropa. Film prati njen povratak na teren, ali i ponovne susrete sa mestima i ljudima koji su joj promenili život, kao i njenu želju da iza sebe ostavi znak zahvalnosti prema svima njima. Ona dolazi na ideju da na Kalemegdanu podigne Spomenik utemeljivačima srpske košarke, odnosno reprezentaciji Jugoslavije koja se kvalifikovala na Prvo svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu 1950.

Ta reprezentacija koja se u Nici, početkom januara 1950, plasirala na Prvo svetsko prvenstvo, bila je sastavljena od igrača Crvene zvezde i Partizana. U timu koji je vodio francuski trener Anri Hel bili su: Milorad Sokolović, Borislav Stanković, Aleksandar Gec, Mirko Marjanović, Ladislav Demšar, Nebojša Popović, Srđa Kalember, Radomir Šaper, Lajoš Engler, Tulio Roklicer, Aleksandar Nikolić, Dragan Godžić i Volmoš Loci.

Podizanjem spomenika na Kalemegdanu završena je još jedna njena važna misija, a taj čin predstavlja novi dokaz srpsko-francuskog prijateljstva u košarci i simboličan kraj filma „Skok” koji će od jeseni 2019. početi svoj festivalski život. Spomenik je podignut na mestu gde je decenijama stajala ograda koja je delila terene Crvene zvezde i Partizana, a uklanjanjem ograde – uz saglasnost oba kluba – Nataša je htela da pokaže da naša dva najveća kluba mogu da sarađuju u interesu srpske košarke.

Spomenik je rad akademskog vajara Radoša Radenkovića i predstavlja deo multimedijalnog projekta ”Skok” iza koga stoji producentska kuća „Sinesport” iz Beograda, odnosno autor projekta Aleksandar Miletić i reditelj Ivica Vidanović.

Spomenik su 12. decembra 2018. svečano otkrili ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić, zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić, predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siutat i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović. Na tabli pored spomenika piše:

”Spomenik je podignut u slavu jugoslovenske reprezentacije koja se plasirala na Prvo svetsko prvenstvo 1950, ali i u znak srpsko-francuskog prijateljstva u košarci. To prijateljstvo traje od vremena kada je na ovom mestu Anri Hel trenirao reprezentaciju Jugoslavije, do danas, kada je Košarkaški savez Francuske pomogao srpskoj košarkašici Nataši Kovačević da opet stane na noge posle teške saobraćajne nesreće.

Tim koji se na kvalifikacijama u Nici, početkom januara 1950, plasirao na Prvo svetsko prvenstvo, jedinstven je u istoriji evropske košarke, jer je iznedrio četiri člana Kuće slavnih FIBA: Nebojšu Popovića, Aleksandra Nikolića, Radomira Šapera i Borislava Stankovića. Ta reprezentacija koju je vodio Hel bila je sastavljena isključivo od igrača Crvene zvezde i Partizana, koji su na ovom mestu proveli neke od najlepših trenutaka u svom životu”.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track