U SENDVIČU IZMEĐU ZATVORA I LUDNICE! Ovako Amerikanci vide NBA čudo iz Srbije: Alen Smailagić OTKRIO detalje iz mladosti koji su Amere ostavili U ČUDU
Foto: AP

KAKVA PRIČA!

U SENDVIČU IZMEĐU ZATVORA I LUDNICE! Ovako Amerikanci vide NBA čudo iz Srbije: Alen Smailagić OTKRIO detalje iz mladosti koji su Amere ostavili U ČUDU

Košarka -

Poznati američki časopis ''San Francisko Hronikla'' pokušao je da dočara svojim čitaocima ko je i odakle Alen Smailagić, košarkaš Golden stejta poreklom iz Srbije.

Autor ovog teksta imao je problema oko naselja u Beogradu, tačnije mešao je mesto gde je Alen odrastao i gde je trenirao košarku. Autor ovog teksta pomešao je Padinsku skelu i Kotež, ali prosečnom Amerikancu to svakako ništa specijalno ne znači.

foto: AP

“ U sendviču između zatvora sa minimalnim obezbeđenjem (u KPZ Padinska Skela se u prošlosti ’ležalo’ samo za lakša dela, prim.aut) i uflekane institucije za mentalno obolele (psihijatrijsko odeljenje bolnice Laza Lazarević), nalazi se otvoreni teren sa košarkaškim terenom. Rustem Smailagić, električar koji je radio sedam dana nedeljno kako bi se pobrinuo za suprugu i dvoje dece, tu je provodio pauze za ručak dok je sinu dodavao loptu. Posle nekog vremena, zatvorenici i psihijatrijski pacijenti – slobodni da tokom časova rekreacije šetaju po dvorištu – prišli bi terenu da gledaju džigljavog osnovca kako šutira“, počinje autor Konor Letorno tekst kojim pokušava da navijačima Golden Stejta predstavi srpskog centra.

Uvodnu sliku crta kao podsetnik da je Smailagić rođen 2000. godine, u Beogradu, kako piše, ogrezlom u nasilju, da je odrastao na ulicama punim droge. Godine ratova ostavile su nekadašnju oazu kafića i noćnih klubova razorenom, kriminal je bio rasprostranjen dok je država pokušavala da se digne iz pepela. A 12-godišnjeg momka iz Koteža, koji je trenirao u Skeli, ponekad su čuvali baš – robijaši.

foto: Printscreen

“Govorili bi mom ocu: ’Ostavi ga s nama, biće bezbedan’. Voleli su me, niko me nije dirao“, smeje se Smailagić dok uz pomoć prevodioca razgovara o počecima na periferiji Beograda.

Sredinom septembra prišao je predsedniku Goldena da se predstavi, a ovaj mu je kroz osmeh rekao - Znam ja ko si ti. Kako otkriva Letorno, Voriorsi su dve godine pratili Alena, a da bi ga doevli morali su da iskeširaju oko milion dolara, i da Nju Orleansu daju dva pika prve runde. U junu su ga i uzeli kao 39. pika.

Novinaru San Francisko Hronikla pokazuje ožiljak na desnoj strani vrata, ostao je kao uspomena sa jedne utakmice, kad ga je protivnik noktima izgrebao dok se zaletao da zakuca.

foto: AP

- Utakmice tamo su mnogo grublje nego ovde. Momci stvarno biju. Ako kažeš ili uradiš nešto loše možeš i da dobiješ batine, pa i gore - vrti film Smailagić.

Sad planira da im kupi stan ili kuću u Sandžaku, da se konačno odmori.

- Punih 30 godina je otac radio sedam dana nedeljno i imao samo 15 slobodnih dana godišnje. Sad je u penziji, rekao sam mu već da ću baš da se naljutim ako čujem da i dalje radi - kaže Smailagić.

Kurir sport / SFChronicle / Mozzart sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track