POSLE ŽOCA KANAL: Nakon odlaska Srbina sa klupe klubovi nisu uspevali da ponove njegove rezultate (VIDEO)
Foto: Profimedia

MAG KOŠARKE

POSLE ŽOCA KANAL: Nakon odlaska Srbina sa klupe klubovi nisu uspevali da ponove njegove rezultate (VIDEO)

Košarka -

Igor Kokoškov će naslediti Željka Obradovića na klupi Fenerbahčea, ali sudeći po tradiciji, čeka ga vruća klupa.

Igor će imati velikih muka da ponovi Žocove rezultate, jer nam istorija govori da, kad god je najtrofejniji trener napuštao neku sredinu, ti klubovi kasnije nisu uspevali da stignu do njegovih velikih evropskih ostvarenja.

Sve je počelo s Partizanom 1992. godine, kada je Obradović praktično iz patika osvojio Evropu u najnestvarnijoj košarkaškoj bajci. Crno-beli su kasnije uspeli samo dva puta da se probiju na fajnal-for, ali im je to bio krajnji domet.

Nastavio je Željko u Huventudu, koji je takođe doveo do titule šampiona Evrope. Ne treba posebno napominjati, ali taj španski klub posle Srbina se nikada nije plasirao među četiri najbolja tima Evrolige.

Iz ove priče malo iskače Real, koji je pod Željkovom palicom dobio još jednu evropsku krunu, ali je na sledeću morao da čeka čak 20 dugih godina, iako je ulagao ogroman novac u košarkaši tim.

Obradović je Panatinaikos pretvorio u mašinu za titule šampiona Starog kontinenta, popunio je vitrine zelenih sa čak pet pehara. Ni PAO se posle Željka baš ne može pohvaliti. Fajnal-for je ostao samo san.

Za sedam godina boravka u Fenerbahčeu osvojio je 11 trofeja, a najvredniji je doneo 2017. sa fajnal-fora Evrolige, koji je održan u Istanbulu.

Jedina sredina u kojoj se trenerski mag nije dokopao evropskog trona je Beneton. Bio je treći na fajnal-foru, ali je uspeo da osvoji Saporta kup. Ipak, nekadašnji gigant je kasnije pao na baš niske grane.

Partizan

Sa Željkom

Šampion Evrope 1992.

Posle Željka

F4 1998, 2010.

Huventud

Sa Željkom

Šampion Evrope 1994.

Posle Željka

F4 - -

Real

Sa Željkom

Šampion Evrope 1995.

Posle Željka

Šampion Evrope 2014.

Panatinaikos

Sa Željkom

Šampion Evrope 2000, 2002, 2007, 2009, 2011.

Posle Željka

F4 - -

Fenerbahče Sa Željkom

Šampion Evrope 2017.

Posle Željka

???

Predrag Gajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track