POGLEDALA SAM DOLE I VIDELA DA NEMAM CELO STOPALO! Nataša Kovačević otkrila detalje stravične nesreće: Milica je tražila moju nogu
Foto: KKŽ Crvena zvezda

ispovest bivše košarkašice

POGLEDALA SAM DOLE I VIDELA DA NEMAM CELO STOPALO! Nataša Kovačević otkrila detalje stravične nesreće: Milica je tražila moju nogu

Košarka -

Bivša košarkašica Crvene zvezde Nataša Kovačević prisetila se stravične saobraćajne nesreće koju je doživela u Mađarskoj 2013. godine.

Podsetimo, Nataši je nakon nesreće amputirana noga do kolena.

Košarkašice Đera, čiji je Nataša bila član, putovale su u Šopron na pripremnu utakmicu, a nesreća se dogodila kada je vozač autobusa skrenuo s puta kako bi izbegao direktan sudar sa automobilom koji je ušao u suprotnu traku. U udesu su poginuli menadžer tima Peter Tapodi i trener Akoš Fuzi, a srpska košarkašica Milica Ivanović, koja je odmah pomogla Nataši je lakše povređena.

Kovačevićeva je s mesta nesreće prebačena u bolnicu a zbog težine povrede amputacija je bila neminovna.

Nataša je postala inspiracija i uzor mnogima. Nije se predavala i nijeklonula duhom. Samo dve godine nakon stravične nesreće ova hroina svetske košarke uspela je da se vrati na teren.

U emisiji "Preživeli" na K1 ispričala je nepoznate detalje nesreće koja joj je promenila život.

"Kada sam doživela nesreću bila sam fizički najspremnija, trenirala sam jako i bila puna energije i snage, imala sam 19 godina. Potpisala sam za jedan mađarski klub i krenuli smo na prvu utakmicu. To je 80km ravnog puta u sred belog dana. Na pola puta se desila nesreća. Neka Lada je ušla u našu traku, ali niko ne zna kako se to desilo, i naš vozač je pokušao da ga izbegne i kako je okrenuo naglo volan autobus se prevrnuo. Ja sam bila svesna svega, tačno se sećam, saigračica Milica Ivanović sedi preko puta mene slušamo muziku. Odjednom vidim da nešto nije u redu i da autobus počinje da gubi kontrolu i tad sam pogledala ispred i videla kako autobus pada. Sledeće čega se sećam to je da kažem Milici izvini, jer sam pala na nju i udarila sam je. Uspeli smo nekako da izađemo iz prevrnutog autobusa, jer je bila rupa tik iza drugih vrata i ja sam se ispravila i pogledala dole i videla da nemam celo stopalo", ispričala je Kovačevićeva.

Nataša je otkrila da od adrenalina i šoka nije osetila bol.

"Milica mi je pomogla da odskakućem u stranu i sklonimo se od autobusa. Bila sam u šoku, adrenalin je radio i postupila sam instinktivno, u tim trenucima nije bilo bola. Mi smo razmišljali samo da se sklonimo od autobusa da ne eksplodira i da podvijem nogu i podignem je. Okolo je vladao haos, toga se sećam i dan danas, devojke su poispadale iz autobusa dok je on išao levo desno, kroz staklo su proletale i hvala bogu niko od njih nije imao strašne povrede. Posle mene je imala devojka prelom ruke, ali svi su bili u šoku i baš smo pričali posle toga, svi su doživeli prosto pomračenje svesti i niko se nije sećao ničega. Milica i ja smo o tome baš pričale otvoreno, da li je to do našeg srpskog mentaliteta, ali eto, sećale smo se svega. Ona je čak u jednom trenutku tražila moju patiku i nogu, jer je mislila da može da se zašije", otkrila je Nataša.

Kovačevićeva je rođena 1994. godine, prošla je sve reprezentativne selekcije, a leta 2013. učestvovala je na Evropskom prvenstvu mladih u Turskoj, kao i prvenstvu sveta za juniorke u Litvaniji. Pre Đera igrala je za Partizan, Voždovac i Crvenu zvezdu.

U junu 2015. u u Budimpešti je FIBA Evropa u okviru prvenstva Evrope za žene organizovala "Utakmicu legendi" uz učešće najpoznatijih zvezda evropske muške i ženske košarke u čast Natašinog povratka ovom sportu.

Ona se 11. novembra te godine vratila takmičenjima u dresu voljenog kluba, Crvene zvezda, čiji je predsednik potom bila 2016. i 2017. godine. Tada je i postala član komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije.

Vodi fondaciju "Nataša Kovačević" čija su četiri osnovna cilja pomoć teže povređenim i obolelim sportistima, zatim edukacija sportista o potrebama dodatnog osiguranja kao elementa zaštite od neželjenih događaja i uključivanje osiguravajućih kompanija u vidu pravljenja paketa usluga koji bi bili prilagođeni sportistima, potom podrška mladim sportskim talentima, ne samo u sportskom razvoju već i u školovanju i, konačno, promocija ženskog sporta. Najmlađi je ambasador FIBA, a u međuvremenu je stekla i dve fakultetske diplome.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track