SONJA VASIĆ I NIKOLA JOKIĆ NAJBOLJI U 2021: Specijalna priznanja za žensku reprezentaciju i 3x3 selekciju Srbije
Foto: KSS

zasluženo

SONJA VASIĆ I NIKOLA JOKIĆ NAJBOLJI U 2021: Specijalna priznanja za žensku reprezentaciju i 3x3 selekciju Srbije

Košarka -

Košarkaški savez Srbije šesti put je zvanično proglasio najboljeg košarkaša i košarkašicu godine.

U svečanoj atmosferi na tradicionalnom Božićnom koktelu KSS u hotelu „Kraun Plaza“, pred brojnim uglednim zvanicama iz sveta košarke i sporta, dodeljene su nagrade za najboljeg košarkaša i košarkašicu Srbije u 2021.

Kao i prethodnih godina, sportski novinari renomiranih i tiražnih štampanih medija, specijalizovanih sajtova, portala i emisija, nacionalnih radio i televizijskih stanica, njih 40, izabralo je najbolju srpsku košarkašicu i košarkaša u prethodnoj kalendarskoj godini, a to su Sonja Vasić i Nikola Jokić!

Uz to, Košarkaški savez Srbije je i ove godine dodelio specijalne nagrade koje idu ženskoj reprezentaciji Srbije i 3x3 selekciji.

Na početku, održana je svojevrsna promocija dva FIBA kvalifikaciona turnira za žensko Svetsko prvenstvo u Australiji (22. septembar – 1. oktobar 2022), koji su na programu od 10. do 13. februara 2022. u Beogradu, o čemu je govorio generalni sekretar KSS Zlatko Bolić.

– Košarkaškom savezu Srbije je još jednom ukazana velika čast od strane FIBA koja nam je dodelila kvalifikacione turnire za Svetsko prvenstvo za žene, koje se na jesen održava u Australiji. Domaćini smo dve kvalifikacione grupe sa po četiri reprezentacije iz celog sveta, i to A grupe sa Australijom, Korejom, Brazilom i Srbijom i B grupe sa Francuskom, Kinom, Nigerijom i Malijem. Turniri će biti održani u Beogradu, u „Hali sportova Ranko Žeravica“ od 10. do 13. februara 2022. Po četiri utakmice su na programu 10. i 13. februara, a 11. i 12. februara po dve utakmice. Termini ofigravanja utakmica su 12.00, 15.00, 18.00 i 21.00 čas. Ulaznice za ovaj turnir će biti u prodaji od 17. januara, a svi zainteresovani se mogu bliže informisati putem veb sajta KSS u narednim danima. Tuniri će biti organizovani u skladu sa epidemiološkim merama Vlade Republike Srbije, tako da će kapacitet dvorane biti samo 30 odsto. Ovom prilikom želim da se zahvalim Vladi Republike Srbije, Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije i Sportskom savezu Srbije na ogromnoj pomoći oko kandidature i organizacije turnira, sponzorima KSS i prijateljima Saveza. Na kraju bih čestitao dobitnicima priznanja na postignutim rezultatima, svima zajedno poželeo dobro zdravlje i mnogo sreće i uspeha u novoj 2022. godini.

Zvanice je zatim pozdravio predsednik KSS Predrag Danilović, koji se osvrnuo na događaje u 2021. i očekivanja od 2022. godine.

– Poštovani prijatelji, ugledni gosti, naši dragi poslovni partneri, urednici medija i novinari… Pozdravljam vas u ime Košarkaškog saveza Srbije. Iza nas je, može se reći, uspešna godina… Ženska seniorska selekcija je imala sjajne rezultate, iako je imala izuzetno tešku takmičarsku godinu, sa dva velika takmičenja u tri meseca. Devojke su, predvođene selektorkom Marinom Maljković, koja na moje veliko zadovoljstvo ostaje uz nas, ostvarile izuzetan uspeh na oba takmičenja – ponovo su postale šampionke Evrope i osvojile su četvrto mesto na Olimpijskim igrama. Naša 3×3 reprezentacija nastavila je sa vrhunskim rezultatima. Momci su još jednom postali šampioni Evrope, a osvojili i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Devojke i momci su zaslužili ogromno poštovanje i molim vas za jedan veliki aplauz za njih od svih nas!

Predsednik Danilović je nastavio:

– Nažalost, muška seniorska reprezentacija nije zaslužila aplauz posle kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre na kojima nismo učestvovali, ali nadamo se da se to neće ponoviti… Naše mlađe selekcije takođe su imale dobre rezultate. Kadeti su osvojili FIBA Čelendžer koji smo organizovali u Novom Sadu i time obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo, što nam je i bio cilj. Uz to, muška reprezentacija do 19 godina osvojila je zapaženo četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u izuzetno jakoj konkurenciji. Šta nas očekuje u 2022. godini? Već je rečeno da nas očekuju dva kvalifikaciona turnira za žensko Svetsko prvenstvo u Australiji, koji će se održati sledećeg meseca u Beogradu. U februaru imamo i organizaciju Kupa Radivoj Korać, ponovo u Nišu, kao i dvomeč seniora sa Slovačkom u okviru FIBA “prozora”. U martu je na programu završni turnir ženskog Kupa Milan Ciga Vasojević. Tokom leta imaćemo i veliki broj takmičenja mlađih kategorija, kao i organizaciju 3×3 prvenstva Srbije na trgovima više od 20 gradova širom naše zemlje. U septembru nas očekuju dva velika takmičenja. Muško Evropsko prvenstvo sa novim selektorom Svetislavom Pešićem je sigurno, jer smo već obezbedili plasman i nadamo se da će biti uspešno, kao što verujem da će se seniorke već u februaru kvalifikovati na Svetsko prvenstvo. Želim da istaknem da smo i prošle godine imali izuzetno značajnu podršku države. Država je u dva navrata prošle godine izdvojila značajna sredstva za pomoć našim klubovima, na čemu se posebno zahvaljujemo. Veliko hvala i našim poslovnim partnerima i prijateljima koji su uz nas ostali sve ove godine… Hvala i medijima, koji su pratili sve naše aktivnosti i sa kojima imamo odličnu saradnju. Na kraju, želim svima mnogo zdravlja, sreće i uspeha u Novoj godini – zaključio je Danilović.

Kada je reč o najboljoj srpskoj košarkašici u 2021. godini, glasove su dobile dve reprezentativke Srbije – Sonja Vasić i Tina Krajišnik. Pobedu je odnela Sonja Vasić sa 39 glasova sportskih novinara. Sonja je letos vodila Srbiju da zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Valensiji, gde je proglašena za MVP igračicu. Posle Olimpijskih igara u Tokiju, jedna od najboljih evropskih košarkašica odlučila je da završi trofejnu igračku karijeru. Priznanje joj je uručio predsednik KSS Predrag Danilović.

– Hvala svim novionarima koji su glasali… Kao što sam se našalila sa predsednikom Danilovićem, ovo je verovatno poslednja nagrada za mene, s obzirom na to da sam završila igračku karijeru, ali eto, da se zaokruži 2021. godina koja jeste bila uspešna, ali kod nas sportista uvek ostaje neki žal da si možda mogao i malo više… Na kraju, pošto zvanično stavljam tačku i na godinu i na karijeru, želim da se zahvalim svima koji su najzaslužniji za moje uspehe, gde je na prvom mestu sigurno moja porodica, a onda naravno i svi treneri, saigračice, klubovi, koji su sa mnom prošle ovaj put i, naravno, velika je uloga Košarkaškog saveza Srbije koji je, pogotovo ovih poslednjih godina koje su bile nego one kad si mlađi i zdraviji, imao glavnu ulogu da uspem sve to da iznesem i uvek je bio tu da pomogne… Zaista, veliko hvala KSS, predsedniku Predragu Daniloviću i potpredsednici Ani Joković koji su uvek bili tu da pomognu kad je bilo potrebno. Hvala svima još jednom… – rekla je Sonja Vasić.

U protekloj godini imali smo tri nosioca MVP nagrada u najjačim svetskim takmičenjima. Nikola Jokić je bio najbolji igrač NBA lige, Vasilije Micić MVP Evrolige, a Miloš Teodosić najkorisniji igrač grupne faze Evrokupa. Uz njih, sjajne partije pružali su i Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić i mnogi drugi…

U glasanju za našeg najboljeg košarkaša u 2021. godini glasove novinara dobilo je četiri reprezentativca Srbije – Nikola Jokić, Vasilije Micić, Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović. Najviše glasova novinara – 29, dobio je Nikola Jokić.

Zbog obaveza svog kluba Denver Nagetsa u NBA ligi, Nikola nije bio prisutan, ali se iz SAD prisutnima obratio putem video poruke.

– Pozdravljam prisutne, hvala što ste došli… Žao mi je što ne mogu da budem tu sa vama… Želeo bih da se zahvalim Košarkaškom savezu Srbije i sportskim novinarima na izboru za najboljeg košarkaša u prethodnoj godini. S obzirom na to odakle dolazim i šta košarka predstavlja za naš narod, to je velika čast i veliko zadovoljstvo. Mnoge legende našeg sporta i naše zemlje su dobijale ovu nagradu. Ovo je i novi podstrek za mene da napredujem i budem još bolji. Želim vam svima uspešnu 2022. godinu i samo zdravlja, to je najbitnije…

Nagradu od predsednika Danilovića u njegovo ime primio je otac Branislav.

Kao i svake godine, KSS je dodelio i specijalne nagrade za najveća dostignuća u minuloj godini, ovog puta dve.

Dobitnik prve specijalne nagrade Košarkaškog saveza Srbije ponovo je 3×3 reprezentacija, koja je još jednom osvojila titulu evropskog prvaka i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Priznanje je od predsednika KSS Predraga Danilovića primio kapiten naše 3×3 reprezentacije Dejan Majstorović.

– Zahvalio bih se na ovoj izuzetnoj nagradi u ime ekipe… Imali smo sjajnu godinu, osvojili bronzanu medalju na Olimpijskim igrama i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Nadam se da ćemo nastaviti da nižemo uspehe i da ćete opet imati razloga da nas pozovete ovde…

Drugu specijalnu nagradu KSS, više nego zasluženo jer su naše devojke ponovo bile fantastične, dobila je ženska seniorska reprezentacija, šampionke Evrope i četvrte na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde im je ovog puta zamalo izmakla medalja!

Ovo priznanje predsednik KSS Danilović uručio je potpredsednici KSS za žensku košarku Ani Joković, koja se obratila zvanicama.

– Želim da se u ime reprezentacije Srbije od srca zahvalim na ovom specijalnom priznanju, jer su košarkašice zaista bile sjajne i apsolutno su ga zaslužile. Takođe, želim da vam prenesem pozdrave naših zlatnih devojaka, evropskih šampionki. Nadam se da ćemo i ove godine imati razloga za zadovoljstvo i da ćemo na ovom istom mestu sledeće godine sumirati pozitivne utiske. Hvala Vam još jednom i ovom prilikom bih vas pozvala da od 10. do 13. februara dođete u „Halu sportova Ranko Žeravica“ da zajedno bodrimo naše devojke na kvalifikacionom turniru za odlazak na Svetsko prvenstvo u Australiju – poručila je Ana Joković.

Izbor za najbolje, Košarkaški savez Srbije organizuje od 2015. godine, kada su laureati bili Ana Dabović i Nemanja Bjelica. Godinu kasnije najbolji su bili Sonja Petrović i Miloš Teodosić, 2017. Jelena Milovanović i Bogdan Bogdanović, 2018. Aleksandra Crvendakić i Nikola Jokić, 2019. Sonja Petrović i Bogdan Bogdanović. Izbor za 2020. godinu nije održan zbog pandemije Korona virusa.

1 / 3 Foto: Starsport©

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track