ŠPANSKA SERIJA: FIBA staje na put kalkulacijama i prevarama Španaca
Foto: Reuters

Furija crvena od blama

ŠPANSKA SERIJA: FIBA staje na put kalkulacijama i prevarama Španaca

Košarka -
Španci su u poslednje vreme na nekoliko velikih takmičenja, kao što su Olimpijske igre, Svetska prvenstva i Evropska prvenstva, namerno gubili neke utakmice kako bi odabrali lakše rivale u narednim fazama

BEOGRAD - Utakmica sa Italijom bila je samo još jedna epizoda "španske serije" kako kalkulisati i na prevaru izabrati lakšeg rivala u narednoj fazi nekog velikog takmičenja.

Čini se da su takve igrarije Španaca konačno otvorile oči čelnim ljudima FIBA, koji razmišljaju kako da promene sistem takmičenja i tako izbegnu namerne poraze nekih reprezentacija.

Primera u kojima su Španci namerno gubili je mnogo, ali je zanimljivo da je inicijalna kapisla bio poraz košarkašica Španije do 17 godina na Svetskom prvenstvu. "Crvena furija" je tada izračunala da je bolje da izbegnu nepobedive Amerikanke, već da idu na Italiju u četvrtfinalu i potom na Japan u polufinalu, pa su na smešan način izgubili od Holandije. O kakvom meču je bila reč najbolje govori primer da su španske igračice čak 12 puta svesno potrošile napad, a da nisu ni pomišljale da šutnu na koš rivala.

Poznat je i slučaj sa Olimpijskih igara u Londonu prošle godine. Španija je tada propustila Brazil kako bi izbegla Amerikance.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track