PARKER SLAVI: Francuzima prva evropska titula

Evrobasket

PARKER SLAVI: Francuzima prva evropska titula

Košarka -
Francuzi na tronu nasledili Španiju
1 / 5

Košarkaši Francuske osvojili su prvu titulu prvaka Evrope, pošto su u poslednjem meču Evrobasketa u Sloveniji savladali Litvaniju 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16).

Sve ono što je najavljivao pred početak šampionata, najbolji igrač novih evropskih vladara Toni Parker je ostvario. Iako je na Evrobasket stigao po malo razočaran otkazima nekoliko košarkaša, plej San Antonija je pokazao kako se vodi tim, i kako iz utakmice u utakmicu može da se igra bollje.

Francuzi su u finalu igrali sjajno, bili razigrani, precizno šutirali, pa je već posle dve četvrtine, i rezultata 50:34 bilo jasno da će titula u ponedeljak šetati cebntrom Pariza.

Selekciju Francuske predvodio je Nikola Batum sa 17 peona i šest skokova, dok je Boris Dijao dodao 15, a Toni Parker upisao je 12.

U reprezentaciji Litvanije istakao se Linas Kleiza sa 20 peona, dok je Mantas Kalnietis ubicao jedan manje.

Francuska je na evropskom tronu nasledila Španiju, koja je posle dve uzastopne titule osvojila bronzu savladavši Hrvatsku (92:66).

http://www.youtube.com/watch?v=I8ZOSGdV1H8

Tekstualni prenos

U poslednjih deset minuta Francuzi su se poigracali sa Litvancima, koji su prilično razočarani pokušali da smanje veliki zaostatak.

Četvrta četvrtina

Početkom drugog poluvremena Dijao je ubacio pet poena u nizu, a ubrzo zatim je još jednom sjajno odigrao leđima za velikih +19 – 60:41. On se poigravao sa suparnicima u reketu, a kada nije davala koševe, Francuska je skakala u napadu i došla je do velikih +22.

Iako bez pravog doprinosa Parkera, Francuzi su čuvali prednost, iako su Litvanci do kraja trećeg perioda smanjili na 68:50.

Treća četvrtina

Francuska je u velikom stilu privela prvo poluvreme u svoju korist sa 50:34. Sjajna odbrana potpuno je zaustavila Litvance, dozvolivši im samo 12 poena u prethodnih deset minuta igre, a uz razigranog Batuma (17 poena), devet igrača koji su se upisali u strelce, uz trojku Dioa za devet desetinki koliko je ostalo za poslednji napad Francuske - stigli su do "+16".

Druga četvrtina

Litvanci su dobili prvu četvrtinu i to sa 22:19.

Francuzi su poveli na početku, a posle serije Litvanije od 6:0, konstantno bili u zaostatku sve dok ponovo nisu preuzeli prednost, i to na kratko, sa 18:17. Ipak, Litvanija je uz 9 poena Kleize privela prvu deonicu kraju u svoju korist, a najveću opasnost predstavljao joj je Batum, strelac sedam poena.

Prva četvrtina

Tekstualni prenos

Francuska ima priliku da osvoji prvo zlao, dok su Litvanci željni četvrte krune najboljeg tima na kontinentu.

Francuska je u periodu između 1999. i 2005. godine igrala tri polufinala, a iako je takmičenje u Ljubljani pokazalo da tim u kom je Toni Parker sve i svja ume da razočara igrom u mečevima sa Srbijom (65:77) i Litvanijom (62:76), "trikolori" su dokazali da znaju i da zablistaju u drugom poluvremenu polufinala protiv Španije i nadoknade minus 14, odvedu utakmicu u produžetak, a tamo dobrom odbarnom prekinu četvorogodišnju dominaciju Crvene furije na kontinentu.

Litvanija, koja na zlato čeka čitavu deceniju, jer je poslednje najsjajnije odličje osvojila 2003. godine. Generacija koju predvodi Linas Kleiza je na startu takmičenja poražena od Srbije (56:63), ali je potom zaigrala bolje i u četvrtfinalu savladala Italiju (81:77), a potom i do tada ubedljivu Hrvatsku (77:62).

http://www.youtube.com/watch?v=RBZhY4Ha6MY

Nagrade: Parker MVP

Po odluci novinara i selektora, koji su pratili Evrobasket u Sloveniji, najkorisniji košarkaš takmičenja je Francuz Toni Parker. On je naravno i član idealne petorke u kojoj su još: Goran Dragić (Slovenija), Bojan Bogdanović (Hrvatska), Linas Kleiza (Litvanija) i Mark Gasol (Španija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track