ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI OD OVE CIFRE! Mundijal u Kataru skuplji čak 4 puta od SVIH svetskih prvenstava u istoriji ZAJEDNO!
Foto: EPA

NESTVARNO

ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI OD OVE CIFRE! Mundijal u Kataru skuplji čak 4 puta od SVIH svetskih prvenstava u istoriji ZAJEDNO!

Mundijal 2022 -

Organizovati Svetsko prvenstvo praktično usred pustinje bio je strahovito težak i skup zadatak

Mundijal u Kataru biće ubedljivo najskuplji u istoriji.

U njegovu organizaciju uloženo je nestvarnih 220 milijardi dolara, što je gotovo 20 puta više nego što je pre četiri godine potrošila Rusija.

Katar je za izgradnju osam modernih stadiona izdvojio između 6,5 i 10 milijardi dolara, ali to je samo kap u moru troškova. Naime, većinu novca utrošili su na izgradnju puteva, aerodroma, metroa, hotela, ma čitavih gradova za budućnost ove arapske države.

"Svetsko prvenstvo je deo projekta "Nacionalna vizija Katar 2030", šire vladine strategije koja promoviše intenzivan razvoj urbanih i nacionalnih objekata i industrije, pored sistema obrazovanja i zdravstvene zaštite", rekao je Fatma Al Nuaimi, izvršni direktor za komunikacije na turniru.

"Većina ovih velikih infrastrukturnih projekata, koji će timovi i navijači koristiti tokom turnira, kao što su novi putevi, metro, aerodrom, hoteli i drugi turistički objekti, planirani su i pre nego što smo dobili organizaciju Svetskog prvenstva", otkrio je Al Nuaimi.

Razvoj infrastrukture zahtevao je ogramna ulaganja. Samo izgradnja metroa, koji je otvoren 2019. godine, koštala je oko 36 milijardi dolara. Za impresivni međunarodni aerodrom Hamad Katar je potrošio 16 milijardi dolara, a nestvarna suma novca otišla je na izgradnju, pazite sad, novog grada!

Novi grad Lusail izgrađen je na pustinskoj obali i ima prostora za udoban smeštaj oko četvrt miliona stanovnika i desetine hiljada turista.

Iako je Svetsko prvenstvo značajno podstaklo realizaciju ovih projekata, oni su navodno planirani i pre dobijanja organizacije Mundijala, jer je glavni cilj transformistati naciju u napredno društvo sposobno da održi svoj razvoj i obezbedi visok životni standard za svoje građane. Međutim, pitanje je kakva bi dinamika bila da FIFA dodelom organizacije nije pogurala stvar.

Sjedinjene Američke Države 1994. godina - 500 miliona dolara.

Francuska 1998. godina - 2,3 milijarde dolara.

Japan 2002. godina - 7 milijardi dolara.

Nemačka 2006. godina - 4,3 milijarde dolara.

Južna Afrika 2010. godina - 3,6 milijardi dolara.

Brazil 2014. godina - 15 milijardi dolara.

Rusija 2018. godina - 11,6 milijardi dolara.

Katar 2022. godina - 220 milijardi dolara.

Sve to, nažalost, imalo je cenu i u ljudskim životima. Podatak da je na izgradnji ovih ultra modernih objekata život izgubilo više od 6,5 hiljada ljudi, koji su su radili u nehumanim uslovima, baca senku na sav glamur koji prati ovaj dosad neviđeni fudbalski spektakl.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track