IRAN SE UZ NEMIRE SPREMA ZA KATAR: Protesti žena na ulicama, žele da ih izbace sa SP, a oni na žrebu dobili GRUPU SNOVA
Foto: AP

KATAR 2022

IRAN SE UZ NEMIRE SPREMA ZA KATAR: Protesti žena na ulicama, žele da ih izbace sa SP, a oni na žrebu dobili GRUPU SNOVA

Mundijal 2022 -

Ženska prava su ponovo u fokusu dok se iranska fudbalska reprezentacija priprema za Svetsko prvenstvo.

Antivladini protesti zahvaliti su zemlju nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je bila privedena zbog nepoštovanja strogih pravila odevanja žena u Iranu. Igrači reprezentacije Irana koji će se suočiti sa Engleskom, Velsom i Sjedinjenim Američkim Državama u Kataru izrazili su podršku pravima iranskih žena, uprkos izvesnom početnom oklevanju.

Iran, Mahsa Amini, devojka sa konjskim repom
foto: Printscreen/Twitter

Iran je još u januaru dospeo na naslovne strane, ne samo time što je pobedio Irak sa 1:0 da bi se kvalifikovao za treće uzastopno Svetsko prvenstvo, već i zato što je 2.000 žena dobilo dozvolu da prisustvuje utakmici na stadionu Azadi u Teheranu. Dva meseca kasnije, međutim, ženama je bilo onemogućeno da prisustvuju još jednom meču i navodno su bile poprskane biber sprejom.

Ženama je obično zabranjeno da prisustvuju muškim utakmicama i drugim sportskim dogadjajima u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine. Grupe za ljudska prava pozvale su FIFA da izbaci Iran sa turnira u Kataru.

Bezbednosne snage su nasilno ugušile nedavne proteste. Mehdi Terami, napadač koji je postigao gol u pobedi nad Irakom, napisao je na Instagramu da se "stidi" kada vidi snimke iz Irana o nasilju nad ženama na ulicama.

Iran, protesti
foto: EPA/Abedin Taherkenareh

Iran je primetio neke naslove u Britaniji nakon žreba. Jedan tabloid je objavio da je Engleska dobila "žreb iz snova za Svetsko prvenstvo".

"Potpuno isti osećaj imam, hvala Bogu što igramo protiv Engleske", rekao je selektor Irana Karlos Keiroš nakon što je ponovo angažovan početkom septembra.

"Volimo da igramo protiv najboljih timova na svetu. Engleska je jedan od najboljih timova u Evropi, Iran jedan od najboljih timova u Aziji, pa smo zato ovde da igramo sjajne utakmice", dodao je on.

Iran
foto: AP

Iran nikada nije prošao grupu na Svetskom prvenstvu. Igrao je na pet prethodnih turnira, a debitovao je 1978. godine.

Ključni faktor Keiroš je početkom septembra ponovo angažovan na mestu selektora Irana da zameni Dragana Skočića.

Njemu će ovo biti četvrto Svetsko prvenstvo. Vodio je Iran 2014. i 2018. godine, kao i rodni Portugal 2010. Postao je dostupan nakon što nije uspeo da odvede Egipat na ovogodišnji turnir.

Iran
foto: AP

Keiroš je koristio razne formacije i okrenut je odbrani.

"Igraćemo protiv nekih od najboljih igrača na svetu, ali bićemo spremni za njih", rekao je Keiroš.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track