KOLIKO SREĆE IMA HRVATSKA! Vatreni NEZASLUŽENO idu dalje, o promašajima Lukakua dugo će se pričati! (VIDEO)
Foto: Profimedia

KATAR 2022

KOLIKO SREĆE IMA HRVATSKA! Vatreni NEZASLUŽENO idu dalje, o promašajima Lukakua dugo će se pričati! (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Završene su obe utakmice poslednjeg kola grupe F na Svetskom prvenstvu. Dalje idu Hrvatska i Maroko.

Hrvatska je remizirala sa selekcijom Belgije (0:0), dok je Maroko pobedio Kanadu rezultatom 2:1.

Malo je falilo da ishod na meču između Hrvatske i Belgije bude drugačiji. Tako bi bilo da je Lukaku iskoristio bar jednu od pet stopostotnih šansi koje je imao.

Romelu Lukaku
foto: Profimedia

Bolje je Hrvatska ušla u ovaj meč, imali su posed u svojim nogama na startu utakmice, dok su Belgijanci kroz kontre pokušavali da dođu do izglednih šansi. U 11. minutu Belgijanci su imali sjajnu šansu, Karasko je šutirao iz nezgodnog ugla sa leve strane, ali je Livaković sjajno odbranio. Dva minuta kasniju, u dobroj poziciji našao se Mertens, ali šutira visoko preko gola.

U 15. minutu Karasko je faulirao Kramarića i sudija je odmah pokazao na belu tačku, međutim nakon gledanja snimka promenio je odluku. Gledali smo prilično dosadnu utakmicu u prvih 45 minuta, bez velikih šansi, prilika i uzbuđenja. Ipak, u drugom poluvremenu viđena je potpuno drugačija slika.

Igrao se otvoren fudbal, i jedni i drugi su napadali a zaključak je da je selekcija Belgije bila bliža pogotku.

Tragičar je definitvno as Belgijanaca, Romelu Lukaku, koji je ispromašivao zaista nemoguće. Imao je niz dobrih prilika, međutim proslavljeni golgeter se večeras nije upisao u strelce. Uz dosta sreće, Hrvati idu u osminu finala Svetskog prvenstva.

Na drugoj utakmici, Marokanci su uspeli da šokiraju Kanađane već u 4. minutu meča.

Tada je veliku grešku napravio Milan Borjan, loše je ispucao loptu a poklon je iskoristio Ziješ. Nastavili su Marokanci sa napadima, a prednost je duplirana u 23. minutu kada se u strelce upisao En Nesiri.

1 / 8 Foto: Profimedia

Uspeli su Kanađani da u 40. minutu smanje rezultat. Šutirao je Adekugbe, Agerd pokušao da izblokira ali je poslao loptu iza leđa svog golmana. Maroko je danas odigrao još jedan sjajan meč, kontrolisali su igru i pokazali da dobre partije iz prva dva kola nisu slučajnost.

Hrvatska - Belgija 0:0 (0:0)

Kanada - Maroko 1:2 (1:2)

Tok meča:

Drugo poluvreme:

Završene su obe utakmice!

- Utakmica između Hrvatske i Belgije igraće se još četiri minuta.

90. minut - Pa šta se ovo dešava? Romelu Lukaku je promašio još jedan zicer, au koliko sreće za Hrvate.

87. minut - Ponovo promašuje Lukaku. Belgijskog napadača danas baš neće.

80. minut - Juranović je sjajno prošao sjajno po desnoj strani, ubacio je loptu unutra, međutim tu nije bilo nikoga.

77. minut - De Brujne je uputio sjajan centaršut, ali je defanzivac Vatrenih u poslednjem trenutku uspeo da pošalje loptu u korner.

71. minut - Uspeli su Hrvati da se oslobode pritiska, igra se trenutno odvija na sredini terena.

66. minut - Kanađani pokušavaju da dođu do izjednačenja, igraju ofanzivno, međutim ne mogu da pronađu put do protivničkog gola za sada.

60. minut - Au kakva šansa za Belgiju. Lukaku je promašio nemoguće. Natrčao je na loptu iskusni napadač, šutirao, gol je bio prazan ali lopta je pogodila stativu.

Hrvatska, Maroko, Kanada, Belgija
foto: Profimedia

57. minut - Lopta je uglavnom u nogama hrvatskih fudbalera. Vatreni su stvorili nekoliko izglednih prilika, golman Belgijanaca je nekoliko puta zaredom sjajno intervenisao.

53. minut - Miran početak drugog poluvremena na utakmici između Kanade i Maroka.

51. minut - Ovo je bilo opasno po gol selekcije Belgije. Kovačić je sjajno šutirao, međutim Kurtoa je bio na visini zadatka.

48. minut - Konstantni napadi Belgijanaca. De Brujne je uputio sjajan centaršut, Lukaku je šutirao glavom ali pravo u protivničkog golmana.

- Počelo je drugo poluvreme na obe utakmice.

Prvo poluvreme

Kraj prvog poluvremena i na utakmici Kanada - Maroko. Prema trenutnom stanju, Maroko ide dalje kao prvi, Hrvatska kao druga.

Kraj prvog poluvremena na utakmici Hrvatska Belgija.

45. + 3. minut - Poništen gol Maroka zbog ofsajda. Dugo je slavio gol En Nesiri, da bi tek nakon petnaestak sekundi shvatio da je gol poništen.

45. minut - Šut Borne Sose sa distance odlazi daleko preko gola. Igraće se četiri minuta nadoknade na utakmici Hrvatska - Belgija. Na drugoj utakmici minut više.

44. minut - Centrirao je De Brujne, ali samo do Livakovića.

43. minut - Belgijanci sve više nadiru ka golu Livakovića, ali bez stopostotnih šansi. Oprezni su i jedni i drugi za sada.

40. minut - GOOL, 2:1, smanjuje Kanada. Autogol Agerda. Šutirao je Adekugbe, Agerd pokušao da izblokira ali je poslao loptu iza leđa svog golmana.

35. minut - Dug napad Belgije završava se lošim centaršutom Menijea.

33. minut - Šut Marka Livaje odlazi preko gola.

30. minut - Period nešto mirnije igre Belgije i Hrvatske. Lopta je uglavnom u posedu Hrvata.

23. minut - GOOL, 2:0 za Maroko. En Nesiri. Sjajno igra Maroko. Nije imao mnogo šanse u ovoj situaciji Milan Borjan. Asistencija se piše Hakimiju i to kakva.

22. minut - Nastavlja Hrvatska sa konstantnim napadima.

17. minut - Odlazi Tejlor da gleda snimak zbog potencijalnog ofsajda pre penala. Penal je poništen zbog ofsajda Kramarića!

15. minut - Penal za Hrvatsku. Karasko je faulirao Kramarića i sudija je odmah pokazao na belu tačku. Gleda se VAR zbog potencijalnog ofsajda.

Hrvatska
foto: EPA

13. minut - Još jedna prilika za Belgiju. U dobroj poziciji našao se Mertens, ali šutira visoko preko gola.

11. minut - Velika šansa za Belgiju. Ponovo Karasko šutira iz nezgodnog ugla sa leve strane, brani Livaković. Oslobodili su se Belgijanci početnog pritiska Hrvatske i sve više napadaju.

10. minut - Bolja igra Hrvatske u prvih desetak minuta. Belgijanci su pokušali preko Karaska, ali izblokirano je bez problema.

- Vođstvo Maroka stavlja dodatni pritisak na leđa igračima Belgije i Hrvatske.

4. minut - GOOL, 1:0 vodi Maroko, Ziješ. Ogroman kiks Milana Borjana. Loše je ispucao loptu, a Ziješ nije imao problema da pogodi praznu mrežu.

1. minut - Utakmice su počele. Odmah opasan napad Hrvatske. Šutirao je Perišić, ali lopta odlazi pored gola.

UOČI MEČA:

15.58 - Utakmice uskoro počinju. Završeno je intoniranje himni.

15.20 - Belgija blagi favorit

Prema kladionicama, šanse za trijumf Belgije i Hrvatske su uglavnom izjednačene. Kvota na pobedu Hrvatske je 2.95, a na Belgiju 2.60. Koeficijent na nerešen rezultat je 3.25.

U drugom susretu, Maroko je favorizovan sa kvotom 1.95. Na pobedu Kanade koeficijent je 4.40, a ne remi 3.45.

Belgija, Hrvatska
foto: Profimedia
Belgija, Hrvatska
foto: Profimedia

15.00 - Poznati sastavi, Martinez iznenadio

Zlatko Dalić izveo je očekivan tim u odlučujućem meču protiv Belgije, sa Perišićem, Kramarićem i Livajom u špicu napada.

Romelu Lukaku
foto: Profimedia

U prvoj postavi Belgije nema nijednog od braće Azar, kao ni klasičnog špica. Romelu Lukaku i Miši Batšuaji su na klupi.

SASTAVI:

Hrvatska - Belgija

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović – Kovačić, Modrić, Brozović – Perišić, Livaja, Kramarić. Trener: Zlatko Dalić.

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa – Dendonker, Aldervejreld, Vertongen – Menije, Vitsel, De Brujne, Kastanj – Karasko, Mertens, Trosar. Trener: Roberto Martinez.

Stadion: Ahmad Bin Ali. Glavni sudija: Entoni Tejlor (Engleska).

Kanada - Meksiko

KANADA (3-4-3): Borjan - Džonston, Vitorija, Miler - Adekugbe, Osorio, Kej, Dejvis - Bjukenon, Larin, Hoilet. Trener: Džon Herdman.

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, Agerd, Sais, Mazraui – Unahi, Amrabat, Sabiri – Ziješ, En Nesiri, Bufal. Trener: Valid Regragi.

Stadion: Al Tumana. Glavni sudija: Rafael Klaus (Brazil).

Pretposlednjeg dana grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru dobićemo odgovor na pitanje koje dve reprezentacije od tri konkurenta iz grupe F idu u osminu finala.

Nakon drugog kola Kanada je ostala bez šanse za prolaz dalje, a Hrvatska, Belgija i Maroko u završnom činu pokušaće da izbegnu sudbinu Kanade.

Derbi meč igraju selekcije Hrvatske i Belgije, a drugu utakmicu u grupi igraju Kanada i Maroko.

Hrvatska se nalazi na vrhu tabele, sa četiri boda i gol razlikom 4:1, a isti broj bodova ima i Maroko, ali nešto slabiju gol razliku - 2:0.

Međutim, iako je Hrvatska na čelu tabele, može se reći da se Maroko nalazi u boljoj poziciji pred poslednje duele u grupnoj fazi. Protivnik Maroku je eliminisana Kanada, koja je bez bodova uz gol razliku 1:5, dok Hrvatska ide na megdan Belgiji, koja ima tri boda uz gol razliku 1:2.

Tabela
foto: Printscreen

Belgijanci su za sada jedno od razočarenja Mundijala, a utakmica protiv Hrvatske biće im šansa da poprave utisak, ali i da izbegnu ranu eliminaciju.

Hrvatskoj remi protiv Belgije garantuje prolaz u osminu finala, dok će njihov današnji protivnik morati da ide na pobedu.

Postoje kalkulacije prema kojima bi i remi u ovom meču doneo Belgiji prolaz, ali je u tom slučaju potrebno da Maroko izgubi od Kanade sa bar tri gola razlike (i da ima manji broj postignutih golova od Belgije), odnosno četiri za siguran prolaz Belgijanaca, što je zaista teško očekivati da može da se dogodi.

Belgija
foto: Profimedia

Sličnom scenariju mogu se nadati i Hrvati u slučaju poraza od Belgije, s tim da oni imaju znatno bolju gol razliku.

U slučaju poraza Hrvatske od Belgije, ekipi Zlatka Dalića bilo bi potrebno da Maroko izgubi istom razlikom od Kanade ili da Maroko izgubi sa jednim golom razlike više, ali da Hrvatska ima više datih golova.

Nije isključeno da na kraju čak odlučuje i fer-plej, ukoliko Maroko izgubi, a bude imao identičan broj bodova i gol razliku sa Hrvatskom ili Belgijom. U tom smislu najgore stoji Belgija sa četiri žuta kartona, dok Hrvatska i Maroko imaju po dva.

Računica Marokanaca je jasna. Pobeda ili remi protiv Kanade donosi im sjajan rezultat i plasman u osminu finala, dok bi poraz mogao da im zakomplikuje situaciju, ali ni tada ne bi bilo sve izgubljeno.

Maroko
foto: Profimedia

Pobeda Hrvatske nad Belgijom donosi Maroku prolaz dalje bez obzira šta urade protiv Kanade, dok remi u toj utakmici ili pobeda Belgije uz poraz Maroka garantuje dramu i odluku o drugom mestu putem gol razlike ili pomenutog fer-pleja.

Ukoliko Belgija i Maroko budu na kraju imali po četiri boda i istu gol razliku, dalje ide Maroko zbog pobede u međusobnom duelu.

Duel Hrvatske i Belgije, odnosno Kanade i Maroka, na programu je od 16 časova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track