GNUSNE PROVOKACIJE! SRAMAN TEKST ENGLEZA O SRPSKIM NAVIJAČIMA: Srbi proglašeni fašistima zbog Mundijala
Foto: Dado Đilas

KATAR 2022

GNUSNE PROVOKACIJE! SRAMAN TEKST ENGLEZA O SRPSKIM NAVIJAČIMA: Srbi proglašeni fašistima zbog Mundijala

Mundijal 2022 -

Ne stišava se bura nakon dešavanja na utakmici Srbija -Švajcarska koji nemaju nikakve veze sa sportom.

Povodom toga portal "Observer" objavio je tekst u kojem citira izvesnog Hasana Rahmanija, koji se predstavio kao Albanac. On tvrdi da su navijači Srbije tokom utakmice sa Švajcarskom "skandirali fašističke slogane i rasističke pokliče", koji su bili navodno upućeni ka etničkim Albancima.

Rahmani je ispričao da živi trenutno u Londonu, ali mu koreni vuku sa Kosova.

"Hasan Rahmani je došao na utakmicu noseći albansku zastavu oko vrata, ali kaže da mu je bila konfiskovana na ulazu dok su uvredljivi nacionalistički simboli bili dozvoljeni. On kaže da mu je pokazana poruka koju je FIFA poslala obezbeđenju i u kojoj su slike predmeta, slika i slogana koji su bili zabranjeni na stadionu", započinju Britanci svoj tekst.

Britanci takođe prenose Hasanove reči da su sinoć na "974" stadionu nošene i majice sa porukom "Od Srbije do Tokija", mada buće da je na njima pisalo "Srbija do Tokija". A "šokiralo" ga je još jedno, mahanje srpskih navijača sa visoko podignuta tri prsta.

- Rahmani nam je rekao i da policija nije bila zainteresovana za žalbe na te stvari, kao ni na gestikulacije sa tri prsta, koji se smatraju uvredljivim na mnogo načina - ističe Observer.

U nastavku izveštaja sa stadiona i stvaranja negativnog narativa o Srbima, navedeno je da je u 77. minutu zvanični spiker zamolio da prestanu "diskriminišući pokliči i gestovi", a Rahmani je javio engleskim novinarima da je i tada ostao šokiran.

- Bio sam šokiran tim uvredljivim rečima, apsolutno sam ostao bez teksta. Pevali su najzlobnije rasističke pesme - kaže Rahmani, a onda se nadovezuju novinari Observera.

- Gađali su me vodom, govorili su mi 'Šiptare, idi j**i se!'. Pokušao sam da pobegnem, ali sedam ili osam krupnih tipova me je pratilo. Na kraju sam trčao ka policiji, koja ništa nije uradila. Sve što se dogodilo bilo je zastrašujuće. Ono što sam očekivao da bude dobra noć na stadionu zapravo je pokrenulo sva ona sećanja iz prošlosti za koja sam mislio da su nestala - preneli su citat Rahmanija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track