VREDE KAO MESI ILI RONALDO: Ovo su najneobičniji stanovnici Dohe! Katarani za njih plaćaju suvim zlatom (VIDEO)
Foto: Kurir Sport

KATAR 2022

VREDE KAO MESI ILI RONALDO: Ovo su najneobičniji stanovnici Dohe! Katarani za njih plaćaju suvim zlatom (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Beli soko, koji poreklo vuče iz Rusije, iz Sibira, bez ijednog pera druge boje sem bele, plaća se u Kataru suvim zlatom.

Cena ovih “gracioznih grabljivica” dostiže i dva miliona evra!

Soko je omiljena ptica Katarana. Drže ih iz zadovoljstva, zbog lova, ali i kao svojevrsne statusne simbole. Oduvek je u ovoj pustinjskoj zemlji važilo pravilo da pravi muškarac treba da ima oko za konje i sokolove, i da bude vešt sa lukom i strelom.

Doha, soko, Katar 2022
foto: Kurir Sport

Falkon suk ili pijaca sokolova nalazi se tik do Suk Vakifa, čuvene pijace u centru starog dela grada. Izgrađena je u tradicionalnoj arhitekturi za Katar, u pitanju je prizemna zgrada, ili najviše jedan sprat, isključivo u boji peska.

U tim zgradama na desetine sokolova strpljivo čekaju da pronađu novog vlasnika.

Za ove "grabljivice" su pripremljeni i svi mogući aksesoari, od kožnih rukavica, preko kapica, pa sve do povoca i stalaka. Da ne spominjemo luksuznu bolnicu za sokolove koja se nalazi samo nekoliko metara od prostora u kojoj ponosito plene svojom lepotom i specijalan tretman koji imaju u avionima nacionalne aviokompanije Katara.

Doha, soko, Katar 2022
foto: Kurir Sport

Oči su im prekrivene kapicama kako ne bi leteli i kako ne bi bili uznemireni ljudskim prisustvom.

Kažu da se kapice drže na glavi dok ne pronađu gazdu. Onda se skidaju i počinje period upoznavanja. Soko mora da se navikne na vlasnika i miris njegovog tela, kako bi tačno znao kome treba da se vrati. Za svaki slučaj, pernatim ljubimcima se ugrađuju gps navigacioni uređaji, kako bi vlasnik putem računara ili telefona mogao da pronađe svoju pticu.

U savremenom Kataru sokolarstvo je popularnije više nego ikad pre, pa tako postoji nekoliko takmičenja na kojima učestvuje i do 2.000 sokola.

Doha, soko, Katar 2022
foto: Kurir Sport

Sokoli se takmiče u raznim disciplinama, od kojih je jedna potera za golubovima, gde se mladi soko pušta iz šake kako bi progonio obučenog goluba. Suprotno onome što mnogi ljudi misle, u većini slučajeva golub zapravo pobeđuje.

Glavni razlog tome je što su golubovi izuzetno iskusni i dobro uvežbani, a sokolovi još uvek u prvoj godini i uče mnoge tehnike letenja. Samo nekoliko sokola uspe da stigne goluba i izvede smrtonosno naginjanje. Često samo oko deset od stotina sokolova osvoji novac za svoje vlasnike i priliku da u poslednjem krugu osvoji potpuno novi terenski automobil.

Sokolovi imaju tanka, široka i velika krila koja im omogućuju da lete visoko i na vrlo velikoj visini.

00:39

Vrede kao Mesi ili Ronaldo: Upoznajte najneobičnije stanovnike Dohe

ZANIMLJIVOSTI

- ubijaju svoj plen oštrim kljunom i kandžama.

- 2,6 puta imaju bolji vid od čoveka

- Muški sokolovi su manje veličine u odnosu na ženke

- Jedna su od najbržih ptica, u lovu mogu da ubrzaju i do 120 km/h

- Prosečni život sokola je između 10 i 13 godina

(Dejan Ignjatović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track