REZIME MUNDIJALA: Maratonske nadoknade, šampion i nekultura, rekordi... ONI su OBELEŽILI Svetsko prvenstvo u Kataru (VIDEO)
Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

KATAR 2022

REZIME MUNDIJALA: Maratonske nadoknade, šampion i nekultura, rekordi... ONI su OBELEŽILI Svetsko prvenstvo u Kataru (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Nakon 29 dana najboljeg svetskog fudbala, završen je Mundijal u Kataru, koji je po mnogo čemu bio specifičan.

22. po redu Svetsko prvenstvo prvi put je održano u nekoj arapskoj zemlji, prvi put nije igrano u uobičajenom letnjem terminu već u novembru i decembru, a i trajalo je kraće od nekih prethodnih. Ostaće upamćeno i po tome da su sve utakmice praktično igrane u jednom gradu, na samo osam stadiona i da su sve reprezentacije bile u istom trening kampu.

Gledanost je bila velika i pored toga što određene grupe navijača nisu htele da putuju u ovu državu zbog kršenja ljudskih prava u istoj. Tako je ovo treće najgledanije Svetsko prvenstvo u istoriji, nakon SAD-a iz 1994. godine i Brazila 2014. godine.

A ovo su pojedinci, ekipe i podaci koji su obeležili Mundijal u Kataru.

NAJLEPŠA PRIČA

Maroko

Ekipa koja eliminiše sa Svetskog prvenstva timove kao što su Belgija, Španija i Portugal zaslužuje sve moguće pohvale. A kada se na to doda činjenica da ta ekipa dolazi iz Afrike i da je prvi put u istoriji donela svom kontinentu plasman u polufinale Mundijala, sve postaje kristalno jasno. Uz snimke fudbalera Maroka kako proslavljaju pobede sa svojim majkama pored terena, dobijamo zaokruženu najlepšu priču Mundijala u Kataru.

Maroko
foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

INOVACIJA

Sudijska nadoknada

Pjerluiđi Kolina najavio je da će svaki minut izgubljenog vremena biti nadoknađen, a to je realizovano kroz neobično duge sudijske nadoknade. Tako smo u kvadratiću pored minuta utakmice često na ekranu mogli da vidimo +8, +9... Na utakmici između Engleske i Irana igrano je čak 24 minuta nadoknade.

Engleska, Iran
foto: Profimedia

NAJVEĆI "LUDAK"

Emilijano Martinez

Najbolji golman na Mundijalu na kraju je poneo još jednu ne tako laskavu titulu. Prostačko ponašanje tokom i nakon promocije prvaka sveta donekle je zasenilo ovaj veliki uspeh Argentine. Stavljanje nagrade "zlatna rukavica" na međunožje i minut ćutanja za Mbape nisu nešto čime bi ovaj fenomenalni golman trebalo da se ponosi.

Emilijano Martinez
foto: EPA/Tolga Bozoglu

NAJVEĆA GOSPODA

Navijači Japana

Već tradicionalno, navijači Japana oduševili su mnoge tako što su redobno čistili iza sebe sav otpad sa tribina.

Japan
foto: Profimedia

RAZOČARENJA

Danska, Belgija i Nemačka

Teško je izabrati koja od ove tri selekcije je najviše razočarala, tako da se sve nalaze na ovom mestu. Belgija sa lošom atmosferom u ekipi, Nemačka sa brojnim problemima i slabom podrškom nacije i Danska koja je potpuno podbacila nakon sjajnih kvalifikacija. Niko od njih nije uspeo da prođe grupu, što je veliki šamar za Evropu.

Belgija
foto: Profimedia

NAJVEĆI DOBITNIK

Lionel Mesi

Čovek koji je sa Argentinom osvojio jedini veliki trofej koji mu je nedostajao u prebogatoj karijeri i poneo titulu najboljeg igrača Svetskog prvenstva i sve to sa 35 godina. Uzeo je sve, očarao je sve, bolje od toga teško da može.

Lionel Mesi, Argentina, Svetsko Prvenstvo
foto: AP Matilde Campodonico, AP Hassan Ammar, AP Christophe Ena, EPA Noushad Thekkayil, EPA Friedemann Vogel

NAJVEĆI GUBITNIK

Hari Kejn

Promašen penal za izjednačenje u četvrtfinalu protiv Francuske proganjaće Harija Kejna dugo vremena. Tako kvalitetan fudbaler i ponajbolji napadač na svetu sa 29 godina i dalje nema trofej u karijeri... Katar je bio njegova velika šansa, ali još uvek nije sve izgubljeno.

Hari Kejn
foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Shutterstock Editorial / Profimedia

NAJBOLJI STRELAC

Kilijan Mbape

Postigao je osam golova na Mundijalu, het-trik u finalu, bio precizan i u penal završnici protiv Argentine, ali ni to nije bilo dovoljno da uzme drugu titulu prvaka sveta. A tek su mu 24 godine.

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

NAJVEĆI BLJESAK

Saudijska Arabija

Pobeda nad Argentinom u prvom kolu grupne faze, ostaće upisana u anale Saudijaca, kao verovatno najveći sportski uspeh ove zemlje, bar kada su timski sportovi u pitanju. Još kada se zna da je Argentina na istom turniru postala prvak sveta, taj rezultat još više dobija na značaju. Ipak, to nije bilo dovoljno da se Saudijska Arabija plasira u osminu finala.

NAJBOLJA UTAKMICA

Finale

Duel između Argentine i Francuske je skoro sigurno najbolja finalna utakmica u istoriji Mundijala. A nakon skoro 80 minuta igre delovalo je da će ostati upamćena samo po dominaciji Argentine. Mpabe se sa tim nije složio, nakon produžetaka je bilo 3:3, a nakon penala 4:2 za Argentinu.

NAJEFIKASNIJA UTAKMICA

Engleska Iran 6:2

Druga utakmica na Mundijalu na kraju je bila i najefikasnija. Engleska i Iran brojali su do osam, s tim da su Englezi postigli šest golova. Zasijala je mlada zvezda Arsenala, Bukajo Saka, sa dva gola.

NAJUBEDLJIVIJA POBEDA

Španija - Kostarika 7:0

Rapsodijom protiv Kostarike u prvom kolu grupne faze, Španci su se odmah smestili visoko na listi favorita za osvajanje Mundijala. Međutim, vrlo brzo je postalo jasno da je ekipa Kostarike imala loš dan, uz činjenicu da su na papiru bili jedna od najslabijih ekipa na turnira, kao i da Španija ima brojne mane u igru koje su se pokazale već u prvom meču nokaut protiv Maroka. Luis Enrike nakon ovog turnira ostao je bez posla, a posle Kostarike sve je delovalo tako bajkovito za sada već bivšeg selektora Španije.

NEGATIVAN REKORD

Osam utakmica bez golova

Kada se posmatra 90 minuta igre, čak osam utakmica na Svetskom prvenstvu u Kataru završeno je bez golova. U ovome je prednjačila Hrvatska sa tri ovakva remija, dok je Maroko imao dva. To je najveći broj utakmica sa ovakvim ishodom u istoriji Mundijala.

Hrvatska, Maroko
foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

POZITIVAN REKORD

Najviše golova u istoriji prvenstava

Na Mundijalu u Kataru postignuta su 172 gola, što je najviše u istoriji Mundijala. Na 64 odigrane utakmice, dolazimo do proseka od 2,7 golova po utakmici. Najviše je postigla Francuska - 16.

Kilijan Mbape, Francuska, Argentina
foto: EPA/Ronald Wittek

NAJVEĆI PROBOJ

Enco Fernandez

Mladi fudbaler Benfike preporodio je igru Argentine nakon uvodnog poraza od Saudijske Arabije. Bio je "čistač" na sredini terena i neprocenjivo doprineo igri njegovog tima. Na kraju je proglašen najboljim mladim igračem Mundijala. Ne čudi što se očekuje da već od leta obuče dred Liverpula.

Argentina
foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

NAJSLABIJI TIM

Katar

Domaćin Mundijala nije uspeo da osvoji nijedan bod, a uz gol razliku 1:7 nalaze se na poslednjem mestu konačne tabele. Takav je i utisak koji su ostavili na terenu.

Senegal, Katar
foto: EPA/Noushad Thekkayil

NAJBOLJI SAIGRAČ

Antoan Grizman

S obzirom na njegove 3 asistencije i čak 22 kreirane šanse za saigrače, mnogi bi poželeli da imaju Grizmana u svom timu.

Antoan Grizman, Kilijan Mbape
foto: Florencia Tan Jun / Zuma Press / Profimedia

Kurir sport/Mile Đurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track