ODBOJKAŠI ZA PRIMER: Fudbaleri i košarkaši, na njih se ugledajte!
Foto: AP

Reprezentacija je svetinja

ODBOJKAŠI ZA PRIMER: Fudbaleri i košarkaši, na njih se ugledajte!

Ostali sportovi -
Marko Podraščanin i Srećko Lisinac otkrivaju da se obavezno igranje za Srbiju u odbojkaškoj selekciji prenosi sa generacije na generaciju

Momci za primerNijedna srpska reprezentacija nema takav kult zajedništva kakav imaju odbojkaši. Predsednik OSS Aleksandar Boričić izneo je zanimljiv podatak da nijedan odbojkaš u proteklih 20 godina nikada nije odbio poziv da igra za Srbiju. Slično je i kod tenisera, ali to što poseduju odbojkaši je nešto o čemu fudbaleri, košarkaši i rukometaši mogu da sanjaju.Marko Podraščanin, jedan od iskusnijih srpskih odbojkaša iako ima samo 26 godina, tvrdi da je fantastična kolekcija medalja u kontinuitetu posledica zajedništva koje vlada u reprezentaciji, za koju igra sedam godina.- Iskreno, odbojkaši imaju jednu kulturu koju prenose na nove generacije. Mi smo velika porodica i o kultu reprezentacije učili smo od najboljih, braće Grbić, Miljkovića, Vujevića, Boškana... - rekao je za Kurir Podraščanin i dodao:- Igranje za klub je posao, a igranje za reprezentaciju je ljubav prema zemlji. To je nešto što se sanja od malih nogu, nešto za šta se živi.Mladi bloker Srećko Lisinac (21) debitovao je ove godine za najbolju srpsku selekciju u Svetskoj ligi, a na EP u Danskoj i Poljskoj okitio se bronzom i zvanjem najboljeg blokera šampionata.- Čast je igrati za svoju zemlju i zastavu! Neverovatan je osećaj kad čuješ taktove himne i počneš da pevaš „Bože pravde“. Za Srbiju se igra sa emocijama i iz ljubavi, nema tu novčane satisfakcije. Baš zato uvek dajemo svoj maksimum. Ovakav kult kakav imamo mi odbojkaši nema niko i žao mi je zbog toga - kazao je Lisinac.

Bratski odnos osnov svegaSrećko Lisinac otkriva kako se osećao kad je došao na prvi skup A reprezentacije.- Debi je uvek težak, posebno zbog toga što sam mlad igrač. Ipak, na prvom susretu sa starijim reprezentativcima osetio sam zdravu i bratsku atmosferu. Posle prvog treninga znaš da te vole i cene, da hoće iskreno da ti pomognu. To je osnov svega, baš na tome počivaju i rezultati koji postižemo - otkrio je Lisinac.

Muke Mihine i DudineSelektor fudbalera Siniša Mihajlović pokušao je da izgradi kult reprezentacije, ali je naišao na nekoliko prepreka. Adem Ljajić ne igra za reprezentaciju, Nemanja Pejčinović takođe, dok je Nemanja Matić tek pre mesec dana izgladio odnos sa selektorom. U još goroj situaciji bio je Dušan Ivković, kome su se na pozivu zahvalili Novica Veličković, Dušan Savanović i Milan Mačvan pravdajući se da su umorni i iscrpljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track