PUTIN OTVORIO IGRE U SOČIJU: Plamen zajedno upalili Nina Ronjina i Vladislav Tretjak
Foto: Beta

počeo sportski spektakl

PUTIN OTVORIO IGRE U SOČIJU: Plamen zajedno upalili Nina Ronjina i Vladislav Tretjak

Ostali sportovi -
"Proglašavam Zimske olimpijske igre u Sočiju zvanično otvorenim", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. Čast da zajedno upale olimpijski plamen imali su Nina Ronjina i Vladislav Tretjak
1 / 6 Foto: Reuters

SOČI - Predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio je Zimske olimpijske igre u Sočiju. Spektakularna svečana ceremonija bila je sjajan uvod u najskuplje Igre u istoriji.Ruske vlasti su u izgradnju olimpijskih borilišta uložile su više od 50 milijardi dolara, čime je oboren rekord letnjih igara u Pekingu 2008. godine.Ceremonija otvaranja počela je tačno u 20.14 časova po lokalnom vremenu, a spektakl je počeo videom čiji akter je devojčica Ljubav. Ona je po azbučnom redu predstavila sve što će biti viđeno tokom ceremonije.Svečanost na olimpijskom stadionu "Fišt" uživo gleda 40.000 ljudi.Program je počeo predstavom u kojoj je predstavljena Rusija, da bi potom sve pozdravili predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.Pre defilea više od 3.000 sportista iz 88 zemalja intonirana je himna Rusije. Po tradiciji na stadion su prvo ušli sportisti iz Grčke, a potom su redom krenuli da pristižu i takmičari iz ostalih zemalja. Zastavu Srbije na stadion je uneo bijatlonac Milanko Petrović. Njega su pratili i ostali predstavnici Srbije u Sočiju.Srbija će na Igrama imati ukupno osam takmičara, pošto će pored Petrovića u Sočiju nastupiti još i Vuk Rađenović, Aleksandar Bundalo, Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković, Nevena Ignjatović, Marko Vukičević i Nina Micić.

Izlazak selekcije Rusije označio je kraj defilea sportista na otvaranju Igara u Sočiju. Posle toga u centru pažnje su bile maskote - polarni medved, zec i leopard, koji su se publici predstavili na skijama, snoubordu i klizaljkama. U nastavku programa organizatori su prezentovali istoriju Rusije, a u centru pažnje su bile stotine plesača.Usledili su govori zvaničnika - prvo se sportistima i publici obratio predsednik Organizacionog odbora Igara u Sočiju Dmitrij Černišenko. "Dobrodošli na Zimske olimpijske igre u Sočiju. Ponosni smo što imamo privilegiju da ugostimo ceo svet", rekao je Černišenko. "Večeras ispisujemo novu stranicu olimpijske istorije", nadovezao se predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Zomas Bah.Finalnu reč imao je predsednik Rusije Vladimir Putin. "Proglašavam Zimske olimpijske igre u Sočiju zvanično otvorenim", rekao je Putin.Potom je na stadion uneta olimpijska zastava, intonirana je olimpijska himna, a Ruslan Zaharov je položio zakletvu u ime sportista.Nakon toga su ugašena svetla, a na stadion je unet plamen. Olimpijsku baklju je na stadion unela teniserka Marija Šarapova, a potom ju je predala atletičarki Jeleni Išinbajevoj. Plamen je zatim preuzeo Aleksandar Kareljin, pa Alina Kabaljeva, da bi na kraju plamen zajedno upalili Nina Ronjina i Vladislav Tretjak. Fantastičan vatromet je označio kraj svečane ceremonije, a 22. Zimske olimpijskie igare u Sočiju su i zvanično otvorene.Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i brojni svetski zvaničnici.Igre u Sočiju trajaće do 23. februara.

http://www.youtube.com/watch?v=Lf6vCXvPPdM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track