(VIDEO) GODIŠNJICA Šumaher pre 20 godina uzeo prvu od 7 titula

Sećanja

(VIDEO) GODIŠNJICA Šumaher pre 20 godina uzeo prvu od 7 titula

Ostali sportovi -
Dugo nakon trke trke u Adelejdu pričalo se o tituli Nemca, osvojrmnoj u sezoni kada je poginuo veliki šampion Ajrton Sena.

Te 1994. godine svet je izgubio jednu legendu Formule 1 ne sluteći da se rodina nova - poginupo je Brazilac Ajrton Sena, a Nemac Mihael Šumaher osvojio je prvu od sedam šampionskih titula.

Na današnji dan, pre 20 godina Nemac Šumaher je za volanom Benetona 1994. godine stigao do prve titule u karijeri na poslednjoj trci za Veliku nagradu Australije, sa bodom prednosti u odnosu na velikog rivala iz ekipe Vilijams, Dejmona Hila.

Šumaher je sezonu završio sa 92 boda, dok je Hil imao 91. Dugo nakon trke trke u Adelejdu pričalo se o toj tituli Šumahera, koja je ostvarena u sezoni kada je poginuo veliki šampion Ajrton Sena. Ni Šumaher ni Hil nisu prošli tada kroz cilj.

Britanac je u jednoj krivini sprečio Nemca da ga prođe nakon što je izleteo sa staze, pa je Šumaher završio na dva točka bez plasmana, ali je nekoliko krugova kasnije i Hil završio trku jer mu je bolid bio isuviše oštećen posle tog bliskog susreta.

Šumaher je tog 13. novembra 1994. godine počeo da piše novu stranicu u istoriji Formule 1, ali i nemačkog sporta.

Šumaher je 1994. ostvario osam pobeda na ukupno 16 trka, a onda je sve do 2012, sa pauzom od četiri sezone, od 2006. do 2010. vozio još mnogo trka, ukupno 308, i ostvario veliki broj trijumfa - 91.

Posle 1994. trijumfovao je u "najbržem cirkusu" 1995. opet vozeći za Beneton, a zatim i u periodu od 2000. do 2005, pet godina u nizu kao član Ferarija."Nisam legenda. Ja sam samo neko koje imao sreće da bude dobar u nečemu što mu je zabavno", govorio je Šumaher.

Danas 20. godina kasnije njegova porodica se nada još jednoj pobedi - u borbi za život posle saobraćajne nesreće.

http://www.youtube.com/watch?v=uV4FFTHjS0c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track