Najnovije vesti

VEŽBE ZA VAŠ TIP GRAĐE: Prilagodite trening svom telu
Foto: Shutterstock

Idealnim vežbama do izbalansiranog tela

VEŽBE ZA VAŠ TIP GRAĐE: Prilagodite trening svom telu

Ostali sportovi
19:08h
Ukoliko imate kruškast oblik tela najbolje rešenje su hodanje, trčanje i vožnja bicikla u trajanju od 45 minuta, pet do šest dana u sedmici

Izvucite maksimum iz vežbanja prilagodivši trening svojoj građi.

Pogledajmo kako i na koje delove tela bi posebno trebalo da obratite pažnju. Izdvajamo četiri tipa građe, prepoznajte se i krenite sa vežbanjem.KRUŠKA - Ukoliko imate kruškast oblik tela, spadate u grupu lepotica poput Ališe Kiz (Alicie Keys), Dženifer Lav Hjuit (Jennifer Love Hewitt), Dženifer Lopez (Jennifer Lopez). Kruška podrazumeva uži gornji deo tela u odnosu na donji. Dakle, bokovi i bedra su centralni deo, za koji, svakako, želite da bude tanji i zategnutiji, ali ne smete zanemariti ni deo iznad pojasa. Preporučuju se vežbe za jačanje mišića u rukama i ramenima, podjednako kao i za zatezanje zadnjice, kukova i butina. Najbolje rešenje su hodanje, trčanje i vožnja bicikla u trajanju od 45 minuta, pet do šest dana u sedmici. Time nećete vršiti veliki pritisak na kolena, zglobove i kukove. Kada je reč o vežbama za jačanje mišića ramenog pojasa i ruku, preporučuje se da na početku radite sa manjim težinama, a vremenom težinu možete povećavati. Ovaj tip građe je poznat i kao trougao.

Fitnes, pravougaonik, Foto: shutterstock
Fitnes, pravougaonik, Foto: shutterstock

PRAVUGAONIK -

Žene pravugaonastog oblika tela, kao što su Kameron Dijaz (Cameron Diaz) i Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), mogu da nose skoro sve, ali nemaju one tipične ženske obline. Osnovne karakteristike ovakve građe su ramena i grudi iste (ili skoro iste) veličine kao i bokovi, i nenaglašen struk. Prilikom gojenja, najproblematičniji deo je stomak. Kako bi dobile obline, žene ovakve građe bi trebalo posebno da usredsrede pažnju na zatezanje stomaka, odnosno trbušnih mišića i uklanjanje viška masnih naslaga sa struka. Na taj način ističu struk. Osim toga, trebalo bi da povećaju mišićnu masu zadnjice, posebnim vežbama za taj deo tela, od kojih su jedni od ključnih čučnjevi. Uz to, korišćenje stepenica umesto lifta, jedna je od svakodnevnih aktivnosti delotvornih na zatezanje zadnjice. Međutim, nije dovoljno da se rade vežbe samo za određene delove tela, već ga je potrebno u potpunosti aktivirati. Osim trbušnjaka i čučnjeva, savetuju se i trčanje ili hodanje po uzbrdici, kao i vožnja bicikla.
Fitnes, peščani sat, Foto: shutterstock
Fitnes, peščani sat, Foto: shutterstock

PEŠČANI SAT -

Telo u obliku peščanog sata smatra se idealnim zbog skladnih mera. Podrazumeva uzak struk i proporcionalan gornji i donji deo tela. Tipične predstavnice ovako izvajane figure su Bijonse (Beyonce), Skarlet Johanson (Scarlett Johannson) i Hali Beri (Halle Berry). Karakteristično za njih je da se kilogrami raspoređuju svuda prilikom gojenja. Međutim, bez redovnih vežbi za zatezanje celog tela, kod ovih devojaka je veći rizik od pojave viška kilograma naročito u predelu butina i nadlaktica. Preporučuju se kako kardio, tako i treninzi snage. Kardio vežbe mogu podrazumevati: zumbu, klasičan kardio trening (npr. plivanje), bicikl. Kada su u pitanju vežbe snage, predstavnice ovog tipa bi trebalo posebno da obrate pažnju na jačanje gornjeg dela leđa.
Fitnes, jabuka, Foto: shutterstock
Fitnes, jabuka, Foto: shutterstock

ATLETSKA GRAĐA -

Uži kukovi i šira ramena opisuju tip građe poput one koju ima Džesika Bijel (Jessica Biel). Karakteristično za atletsku građu jeste da teži ka četvrtastoj figuri. Predstavnicama ove grupe, malo je teže da pronađu odgovarajući kupaći kostim jer se uglavnom dešava da kada im je donji deo kupaćeg taman, gornji zahteva veći broj. Zatezanje stomaka i vežbe za oblikovanje butina i zadnjice savršena su dopuna za ovo već jako telo. Dobra vest je da žene atletske građe imaju tendenciju da brže razvijaju mišiće i skidaju masne naslage, zahvaljujući njihovom, uglavnom, jačem metabolizmu. Stoga, neće imati previše poteškoća u izboru vežbi za različite delove tela. Preporučuju se vežbe koje nužno ne zahtevaju mnogo snage i ne uključuju više ponavljanja, kao što su: trčanje, iskorak u nazad, čučnjevi, potisak nogama i mrtvo dizanje.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...