(VIDEO) VESELIN VUKOVIĆ: Porazi, suze navijača i pečeni volovi su nas doveli do titule prvaka Evrope
Foto: Metaloplastika

Intervju

(VIDEO) VESELIN VUKOVIĆ: Porazi, suze navijača i pečeni volovi su nas doveli do titule prvaka Evrope

Ostali sportovi -
Unapredili smo rukomet tog vremena. Znali smo šta je organizacija, odgovornost i disciplina, ali nismo se plašili niti bili sputavani u kreativnosti i lucidnosti, koju smo u sebi nosili, kaže jedan od najboljih igrača zlatne generacije tima iz Šapca
1 / 3 Foto: Metaloplastika

Pre tri decenije Šabac, Srbija i SFR Jugoslavija slavili su prvu od dve uzastopne titule evropskog šampiona, koje je osvojila zlatna generacija rukometaša Metaloplastike.

Danas tri decenije, kasnije Veselin Vuković jedan od najboljih igrača ekipe koju su činili Bašić, Isaković, Vujović, Mrkonja, Portner, Cvetković, Milošević, Ignjatović, Tanasić, Lukić, Spasojević i Đukanović, za Kurir sport kaže:

"Obeležili smo te dane, proslavom, na kojoj su svi igrači dobili Aprilsku nagradu Grada Šapca, oni koji nisu u njemu rođeni dobili su i ključeve grada... Bilo je baš dirljivo, emotivno i veselo. Mislim da i danas nismo svesni koliko smo velike rezultate tih godina pravili", kaže Vuković.

Na konstataciju da su dve godine pre pobede u Kupu šampiona, doživljena dva poraza, jedan u polufinalu, a jedan u finalu najjačeg evropskog takmičenja Vuković je uzdahnuo i sa tugom u glasu rekao:

"Krivo mi je... Mnogo mi je krivo, što nismo i tada uspeli, jer mislim da bi se upisali u sve rukometne anale po rezultatu, koji niko nikada ne bi ponovio. Ali dobro... I kroz to smo učili. Rasli i sticali iskustvo kroz suze, dočeke, pečene volove u gradu... Baš nam je bilo lepo tih godina."

Na pitanje šta je glavni razlog dominacije Šapčana, nekadašnji selektor Srbije je kazao:

"Mnogo je razloga, ali po meni je ključni u tome, što pre 28 godine nismo mogli da idemo u inostranstvo. A znali smo da nigde nećemo imati uslove kao u Šapcu. Ne pričam o novcu, njega nije bilo, nema ga ni danas. govorim o radu, trenerima i organizaciji koja nas je pratila. Uz to mi smo po meni unapredili rukomet tog vremena. Znali smo šta je organizacija, odgovornost i disciplina, ali nismo se plašili niti bili sputavani u kreativnosti i lucidnosti, koju smo u sebi nosili".

Vuković smatra da je uspeh Metaloplastike, danas teško ponoviti.

"Vi ste rekli da naš rezultat iz današnje perspektive deluje kao nemoguća misija. Verovatno je tako. Jer, ako uzmemo na primer zagreb ili Vardar, kao u ovom momentu najbolje klubove sa ovih prostora, jasno je da se nikako ne mogu boriti sa ekipama sa zapada Evrope. Igrači odlaze dalje, nemoguće je planirati na duže vreme", zaključio je Vuković.

Put do evropskog trona:

Osmina finala:

Metaloplastika – Škoda 36:18Škoda – Metaloplastika 26:28

Četvrtfinale:

Metaloplastika – Steaua 24:19Steaua – Metaloplastika 18:20

Polufinale:

Metaloplastika – Hahnafjordur 32:17Hahnafjordur – Metaloplastika 30:21

Finale:

Metaloplastika – Atletiko 19:12Atletiko – Metaloplastika 20:30

http://www.youtube.com/watch?v=mI4Mxa1z7TA
http://www.youtube.com/watch?v=qZj1XHMQfI0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track