SIGURNO ČUVA PRVU POZICIJU: Borković najbolji i u Slovačkoj
Foto: Dobili Slike

ETCC

SIGURNO ČUVA PRVU POZICIJU: Borković najbolji i u Slovačkoj

Ostali sportovi -
Vozač NIS Petrol racing tima prvi u generalnom plasmanu ETCC nakon pobede i trećeg mesta na Slovakiaringu

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković osvajanjem 17 bodova, nakon pobede u drugoj trci i treće pozicije u prvoj, zadržao je prvo mesto u generalnom plasmanu Evropskog šampionata turing automobila sa 35 bodova.

U prvoj trci srpski as je imao najbrže krugove tokom cele trke, kao i najbrže sve sektore. Očekivani problemi pri letećem startu zbog viška kilaže koje je morao da nosi po pravilima su ga unazadili, a i polomljeni spliter mu je veoma odmogao pa je trku završio na trećoj poziciji sa osvojenih šest bodova.

Borković je vodio žestoke bitke tokom prve trke s velikom grupom vozača. Upravo zbog toga, Čeh Petr Fulin uspeo je da odmakne i osigura sebi lagodnu vožnju do pobede, međutim, nepokolebljivi Borković izdržao je i situacije kad su ga preticali i do kraja trke prestizao jednog po jednog konkurenta za konačno treće mesto.Drugu trku je Borković započeo sa šeste pozicije, ali je odličnim startom odmah izbio na treću poziciju i ubrzo i prestigao Fistera za drugu, nakon čega je na stazu izašao safety car zbog izletanja Bitera sa staze i na kratko zaustavio trku. Borković ovog puta nije dozvolio da mu iko previše pobegne, brzo je uhvatio priključak za vodećim Jostom i onda manirom iskusnog vozača čekao svoj trenutak. On je usledio u šestom krugu, kad je Borković manevrom za prepričavanje prestigao prvoplasiranog i uz ovacije publike izbio na čelo. Ostatak trke pokazao je koliko je Borković psihički jak, pošto nijednog trenutka nije dozvolio da ga iko ugrozi na putu do druge ovosezonske pobede u ETCC.

„Ne mogu da ne budem zadovoljan posle Slovačke. Veliki problem mi je napravilo pucanje gume u kvalifikacijama, ali sam ipak uspeo i tu da osvojim jedan bod. Slovakiaring je staza poznata po brzom trošenju guma, ali kao dobra za preticanja i mislim da sam to maksimalno iskoristio. Na trci sam znao da će biti teže zbog dodate kilaže, da će da me pojedu na letećem startu i to se i desilo.U prvoj trci sam pokupio nešto na stazi i pukao mi je spliter u potpunosti, što je dovelo do toga da nisam imao prijanjanje prednjeg dela automobila. Samo sam gledao da sačuvam gume. Moj tim je uspeo da mi popravi auto za drugu trku, napeo sam se u prvih par krugova, izbio na prvo mesto i napravio dovoljnu razliku da mirno izvezem trku do kraja. Zahvaljujem se mom sjajnom NIS Petrol by B3 racing timu, sponzorima i navijačima. Srbija je i dalje prva na evropskom automobilskom tronu i to je za mene najvažnije u ovom trenutku“, rekao je Borković posle trke.

Sledeći trkački vikend našeg šampiona očekuje već 27. i 28.juna u Francuskoj na stazi Pol Rikard.

Lalušić i Bulatović osvojili prve bodoveSrpski tim Lein rejsing, koji se ovog vikenda u Slovačkoj takmiči u Evropskom kupu turingautomobila, osvojili su prve bodove u ovom prestižnom takmičenju.Mladen Lalušić je stigao šesti, a Dejan Bulatović sedmi u klasi. Posle komplikovanih kvalifikacija i problema sa gumama, tim je veoma zadovoljan postignutim."Ne mogu da ne budem zadovoljan, posebno kad se uzme u obzir situacija koju smo imali posle vormapa, a pre trke 1", kaže Mirosalv Rastović šef tima."Mladenov auto je takoreći potpuno otkazao, nije radilo pola stvari. U sat vremena smo uspeli da izmenjamo sve delove i da sve proradi. Veoma mi je drago zbog osvojenih bodova i mogu da najavim da ćemo se već sledećeg vikenda takmičiti u Francuskoj na sledećoj ETCC rundi".Mladen Lalušić nije bio zadovoljan kvalifikacijama, ali je dao sve od sebe da trku odveze kako treba."Uvek sam imao dobar start, pa sam se nadao da će tako biti i ovog puta. Uspeli smo da promenimo puno delova, da ne rizikujemo ništa. Tokom trke 1 me je usporavao Rikli, nisam mogao da ga preteknem, pa sam se unervozio i čak izleteo sa staze. Srećom, brzo sam se vratio i veoma sam zadovoljan osvajanjem bodova. Ovo je dosta dobar vikend za sve nas", rekao je Lalušić."Posle svega što mi se dogodilo u kvalifikacijama, trke su bile sasvim dobre", složio se Dejan Bulatović. "Na prvoj krivini u trci 2 sam uspeo da se probijem čak do 5. mesta, ali je nisam dugo zadržao. Imao sam nezgodno izletanje, međutim, brzo sam se vratio i uspeo da osvojim bodove".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track