PROKLETSTVO SVETSKE LIGE: Srbija peti put poražena u finalu, prvenac Francuske
Foto: Fivb

Borba za zlato

PROKLETSTVO SVETSKE LIGE: Srbija peti put poražena u finalu, prvenac Francuske

Ostali sportovi -
Orlovi protiv Francuske nisu ličili na sebe iz utakmice protiv Amerike u polufinalu

Odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u Svetskoj ligi za sezonu 2015.

Naš nacionalni tim poražen je od Francuske na završnom turniru u Brazilu sa 3:0 (25:19, 25:21, 25:23), pa ni u petom finalu nisu uspeli da osvoje zlato. ostaje žal za zlatom, ali treba reći da je ovo debitantska sezona selektora Nikole Grbića, uz dosta novih igrača u ekipi.

Odbojkaši su ovim srebrom stigli do osme medalje u ovom takmičenju, osvojili su peto srebro (2003., 2005., 2008., 2009.), uz tri bronze (2002., 2004., 2010.).

Francuzi su osvojili prvo zlato, a imaju i jedno srebro. Treće mesto na završnom turniru osvojila je selekcija SAD, koja je sa 3:0 u setovima pobedila Poljsku.

Francuzi su dobro počeli meč, poveli su sa 5:0, ali su odbojkaši Srbije uspeli da izjednače na 7:7. Francuska je nastavila sa dobrom igrom, ali i da koristi greške protivnika, pa je na prvi tehnički tajm-aut otišla sa pet poena prednosti, 16:11.

"Trikolori" su uglavnom čuvali tu prednost, Aleksandar Atanasijević je uspeo da smanji na 16:19, ali je Antoan Ruzije čuvao prednost svog tima. Marko Podraščanin je dobrom igrom u bloku držao Srbiju u igri, ali je ekipa Nikole Grbića pravila mnogo grešaka, posebno prilikom servisa, što su Francuzi iskoristili i poveli u meču.

Odbojkaši Srbije su predvođeni Atanasijevićem poveli u drugom setu sa 4:2, ali je Francuska zahvaljujući Ngapetu preokrenula na 5:4. Srbija je zatim uspela da stekne dva poena prednosti (10:8), ali su Francuzi ponovo stekli prednost i poenima Lerua otišli na drugi tehnički tajm-aut sa 16:14. Francuska je igrala dobro u bloku i polju, a posle "čelendža" koji je tražila posle jednog smeča, povela je sa 23:19 i lako privela set kraju za vođstvo od 2:0.

Odbojkaši Srbije su zaigrali nešto bolje u trećem setu, preko Nikole Kovačevića i Dragana Stankovića poveli su sa 8:6, ali su ponovo dozvolili Francuzima da preokrenu na 10:9. "Trikolori" su predvođeni Leruom poveli sa 16:14, ali je Kovačević blokom uspeo da izjednači na 16:16. Posle dobrih servisa Starovića Srbija je povela sa 20:17, a zatim je Grbićev tim imao i vođstvo od 22:18, ali su Francuzi nakon toga, pre svega odličnim servisima Ngapeta serijom od 4:0 izjednačili. Francuzi su zatim imali mnogo sreće, pošto je lopta prilikom servisa Lerua pogodila sajlu i pala odmah ispod mreže na polovinu srpske ekipe za vođstvo od 24:23, nakon čega je Francuska iskoristila prvu meč loptu za prvo zlato u Svetskoj ligi.

Srbija nikada do sada nije osvojila ovo takmičenje, a ovo će joj biti peto finale.

Tim debitanta trenera Nikole Grbića u polufinalu je posle velikog preokreta u petom setu savladao Sjedinjene Američke Države sa 3:2, dok je Francuska istim rezultatom bila bolja od Poljske.

Ostanite uz Kurir sport i ispratite veliko finale u "Marakanazinju".

1. SET

Sudije ovog meča su Andrej Zenovič (Rusija) i Juraj Mokri (Slovačka)

Startna postava Srbije: Aleksandar Atanasijević, Nikola Jovović, Nikola Kovačević, Uroš Kovačević, Srećko Lisinac, Marko Podraščanin i libero Nikola Rosić.

Francuska: Ruzije, Toniuti, Ngapet, Tili, Le Ru, Le Gof i libero Grebenikov.

Francuzi su odlično otvorili meč i poveli sa 5:0. Tajm-aut Nikole Grbića urodio je plodom, pa je Srbija posle sjajnog servisa Atanasijevića prišla na 5:6.

Posle greške Ngapeta Srbija je stigla do izjednačenja 7:7, ali je isti igrač u narednom poenu doneo svom timu minimalnu prednost na prvom tehničkom tajm-autu. Francuzi su poveli 10:8, a onda su na drugi tehnički tajm-aut "trikolori" otišli s vođstvom od 13:16.

Francuzi uspešno održavaju prednost, a posle bloka Ruzijea rivali odlaze na velikih 21:16.

Bez većih problema "trikolori" su priveli set kraju i kontrom Ngapeta stigli do 1:0 sa 25:19.

2. SET

Posle izjednačenog početka seta, Atanasijević je odličnim servisom doneo Srbiji prednost 4:2.

Francuska je poenom Ruzijea ponovo na prvom tehničkom tajm-autu imala minimalnu prednost - 8:7.

Francuzi su u središnjem delu seta preokrenuli rezultat i posle 8:10 poveli 12:11. Lisinac je izblokirao Ngapea za 13:13, ali su rivali as servisom Le Gofa poveli sa 16:14.

Le Gof je nešto kasnije doneo svom timu blokom prednost 19:16, što je nateralo Grbića na tajm-aut.

U finišu meča jedna sporna lopta posle čelendža dodeljena je Francuzima, koji su poveli sa 23:19, iako je prethodno poen bio dodeljen Srbiji za 20:22. No, ni to nije promenilo ništa na terenu, pošto su Francuzi ubrzo stigli do 2:0 u setovima pošto su ovaj deo igre dobili sa 25:21.

3. SET

Nikola Kovačević odlično je otvorio treći set i doneo Srbiji prednost 3:1. Ubrzo je Srbija vodila sa 5:3.

Prvi put u meču Srbija je prva stigla do prvog tehničkog tajm-auta. Posle nezgodnog servisa Francuza lopta je stigla do kapitena Dragana Stankovića, koji je sjajno smečovao u tri metra i doneo Srbiji prednost 8:6.

Srpski tim je održavao dva poena prednosti do rezultata 13:11, kada su Francuzi vezali tri poena, a Ruzije kontrom doneo prednost 14:13. Usledio je tajm-aut Nikole Grbića, ali ni on nije dao boljitak pošto je Francuska na drugom tehničkom tajm-autu imala dva poena viška - 16:14.

Srbija je vezala dva poena iz bloka za 16:16, a potom je na scenu stupio Saša Starović i sa dva as servisa doneo Srbiji prednost 20:17. Period sjajne igre srpskih odbojkaša, Uroš Kovačević koristi kontru za 22:18.

Usledila je neverovatna završnica Francuza. Stigli su do izjednačenja 22:22, a potom u finišu posle jednog spornog poena i čelendža pobedili sa 25:23.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track