PUTUJU NA OLIMPIJADU: 70 srpskih junaka za Rio
Foto: Damir Dervišagić

Podvlačenje crte više nego uspešna godina naših olimpijaca

PUTUJU NA OLIMPIJADU: 70 srpskih junaka za Rio

Ostali sportovi -
Velike želje za 2016: Olimpijski komitet Srbije zadovoljan brojem takmičara koji su ostvarili normu za učešće na Igrama u Brazilu, a očekuje se da spisak putnika za Južnu Ameriku bude mnogo duži

Na osam meseci do početka Olimpijskih igara srpski tim broji 70 sigurnih putnika, a realno je očekivati da spisak naših sportista u Brazilu bude dobrano uvećan do početka Igara.Spisak putnika za Rio de Žaneiro Olimpijski komitet počeo je da pravi u septembru 2014. godine, kad je naša strelkinja Andrea Arsović upucala prvu vizu za Igre u Brazilu.- Presrećna sam zbog osvojene vize za Rio i činjenice da sam prva Srpkinja koja je uzela kvotu za učešće na Olimpijskim igrama - izjavila je Arsovićeva nakon osvajanja petog mesta na Svetskom prvenstvu u Granadi, koje joj je bilo dovoljno da bude prvi naš putnik za Brazil.Prvi muški sportista koji se domogao Rija bio je plivač Čaba Silađi u aprilu godine na izmaku.- Bilo je fantastično i važno je da je probijena barijera. Nadam se da ću se pripremati u miru, bez pritisaka i opterećenja rezultatom - poželeo je nakon mitinga u Ajndhovenu, na kojem se kvalifikovao za Igre, naš iskusni plivač.

O briljantnoj sportskoj godini koju lagano ispraćamo pisalo se i govorilo nebrojeno puta, a sa svakim novim uspehom rastao je i broj Srba koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Kako je strategija OKS da kvalitet sportista bude ispred brojnosti, jasno je da sa svakim novim učesnikom rastu i očekivanja i želje među navijačima.Listu za 2015. zatvorila je Milica Mandić, devojka koja je na prethodnim Igrama u Londonu osvojila jedino zlato za Srbiju, a koja je godinu punu pehova s povredama završila na drugom mestu svetske rang-liste.- Srećna sam što konačno mogu da se priključim timu za Rio. Prošle su tri naporne godine pune turnira i skupljanja poena za rang-listu, a ova mi je bila najteža do sada - rekla je Milica nakon Gran prija koji je održan početkom decembra u Meksiku.

ZahuktavanjeNOVI STIŽU VEĆ U JANUARUSpisak srpskih sportista koji će nastupiti na OI u Rio de Žaneiru već u januaru bi trebalo da naraste. Pored dvojice biciklista, za koje se praktično zna da će učestvovati na Igrama, ali se mora sačekati zvanično saopštenje, već petog dana 2016. u borbu za Rio kreću odbojkaši.Oni će na turniru u Berlinu pokušati da budu prvi i odu direktno u Brazil, odnosno drugi ili treći, što će im obezbediti učešće na svetskim kvalifikacijama u maju. Rukometaši će od 17. do 31. maja igrati na EP, odakle će prvi direktno na OI, a drugi i treći u dodatne kvalifikacije u aprilu. Do vize će 16. i 17. januara u Istanbulu pokušati da stignu i tekvondisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track