IRENA SUTUROVIĆ BOGDANOVIĆ: Mladi golferi i novi teren u prvom planu
Foto: Kurir Sport

Intervju, generalna sekretarka Golf asocijacije Srbije o željama u 2016. godini

IRENA SUTUROVIĆ BOGDANOVIĆ: Mladi golferi i novi teren u prvom planu

Ostali sportovi -
Pred Golf asocijacijom Srbije je godina velikih planova, očekivanja i novih akcija koje će za cilj imati promociju i prosperitet ovog plemenitog sporta na našim prostorima.

Projekat koji će i ove godine imati centralno mesto među svim akcijama jeste škola golfa, koja se u okviru redovnog školskog programa sprovodi u pojedinim osnovnim školama i koju su podržali Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo prosvete i Olimpijski komitet Srbije.

Generalna sekretarka Golf asocijacije Srbije Irena Suturović Bogdanović ističe da je cilj ovog programa da se golf kao najpopularniji sport na planeti učini dostupnijim osnovcima.

- Na nedavnom sastanku u Sent Endruzu dobili smo čestitke od čelnika Evropske golf asocijacije i velikih nacionalnih saveza na ideji i uspešnom sprovođenju ovog izuzetnog projekta. Golf zaista ima mnogo pravih vrednosti, a reakcije roditelja su bile izvanredne. Posebna priča je bio pokazni trening na nedavnom Sajmu sporta, na kome su đaci škole "Laza Kostić" oduševili - započinje priču Irena Suturović Bogdanović.

Ambiciozni projekti u 2016. godini između ostalih uključuju i izgradnju novog terena, ali isto tako i pojačan rad sa "mladim snagama".

Gospođa Suturović Bogdanović ističe da samo kvalitetnim, predanim i vrednim radom uz izvanredne uslove za napredak, mogu se očekivati i dobri rezultati srpskih golfera na međunarodnoj sceni.

-Kvalitetan rad sa juniorima je u ovom trenutku naš prioritet. Rezultata u prethodnom periodu je bilo, ali ne u onoj meri u kojoj smo očekivali. Naš cilj je da im ponudimo najbolje moguće uslove u kojima mogu da se razvijaju i rade sa najboljim stručnjacima, a sve sa ciljem da im se pomogne da se izgrade na pravi način i kao ličnosti i kao golferi. Perspektivnih pojedinaca ima i u narednom periodu ćemo im posvetiti maksimalnu pažnju. Golf je igra konstantnosti. To pokušavamo da uradimo sa našim juniorima i da im izbacimo velike amplitude. Kada dobijemo pravu liniju napretka, znači da smo na pravom putu - ističe generalna sekretarka Golf asocijacije Srbije.

Jedan od velikih planova ne samo za narednu godinu već i u celom dosadašnjem radu je i izgradnja trećeg golf terena u našoj zemlji. U saradnji Golf asocijacije Srbije i lokalnih vlasti u Zrenjaninu, Srbija bi uskoro trebalo da dobije još jednu golf oazu.

- Srbija sada ima dva terena za golf, na Adi Ciganliji i u Žablju i treći teren u Zrenjaninu bi bio od neprocenjivog značaja za naš golf. Izgradnja golf terena je vrlo kompleksan projekat. Ne pričamo o sali, dvorani ili stadionu, u pitanju je sto hektara koje treba urediti, a potom i napraviti dobru organizaciju i održavati toliko prostranstvo u visoko kvalitetnom stanju. Rekla bih da je u pitanju naš najambiciozniji projekat u koji ulazimo u poslednjih pet godina sigurno. Ukoliko sve bude podržano i organizovano u onoj meri koja je potrebna za realizaciju projekta ove veličine, izgradnja će se odvijati u etapama. Prvo planiramo da uradimo klupsku kuću i vežbalište, pa onda da pređemo i na sam teren. U našim daljim planovima su i izgradnja drajving rejndžova u većim gradovima u Srbiji i očekujem da ćemo sve velike projekte uspeti da realizujemo - rekla je Irena Suturović Bogdanović.

U 2015. godini, Internacionalno amatersko prvenstvo Srbije u golfu imalo je status probnog događaja za renking Svetske golf federacije i s obzirom na ishod i dobru organizaciju, GAS je položio ispit, pa će od 2016. IAPS i zvanično biti u kalendaru, na šta je Irena Suturović Bogdanović izuzetno ponosna.

- Jedna od naših najvećih pobeda je to što je Srbija Open ušao u WAGR sistem. Ono zbog čega sam izuzetno zadovoljna je to što su naši golferi zauzeli prva četiri mesta u muškoj kategoriji. Nadamo se još većem broju učesnika i jačoj konkurenciji naredne godine - kaže generalna sekretarka GAS.

2015. godina ostaće upamćena i po trijumfu Čedomira Ilića na Otvorenom prvenstvu Rusije, kao i njegovom prvom nastupu u karijeri na turniru Evropskog tura u Moskvi. Bilo je pobeda i van grinova i ferveja. Škola golfa nastavila je uspešno da se sprovodi u nekoliko gradova, a štand GAS-a je ponovo bio jedan od najposećenijih na Sajmu sporta. Uz sve to, Golf asocijacija Srbije imala je i zapažen nastup na godišnjoj Skupštini Evropske golf asocijacije u Škotskoj.

- Golf asocijacija Srbije aktivno učestvuje u promociji golfa u Evropi i aktivno radi na napretku ovog sporta. Na sastanku u Sent Endrjuzu je predloženo da naredni sastanak članica Južne zone EGA bude održan početkom naredne godine u Srbiji, što bi bilo od izuzetnog značaja za nas - istakla je Irena Suturović Bogdanović.

Srpski golferi naredne godine nastupiće na Svetskom šampionatu u Kankunu u Meksiku, gde se očekuje da srpski golferi nastave sa odličnim rezultatima.

- Sledeće godine održaće se amaterski Svetski šampionat u Meksiku, u Kankunu. Očekivanja su da naše mlade snage steknu pre svega iskustvo nastupa na jednom tako velikom takmičenju. Nećemo se opterećivati rezultatom. Na prošlom prvenstvu smo napredovali do 54. pozicije i sve oko tog rezultata bio bio veliki uspeh - zaključila je Irena Suturović Bogdanović, generalna sekretarka Golf asocijacije Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track