OLIMPIJADA 2024: Olimpijske igre stižu u komšiluk?
Foto: OKS

Određeni kandidati, glasanje u septembru sledeće godine

OLIMPIJADA 2024: Olimpijske igre stižu u komšiluk?

Ostali sportovi -
Četiri grada u konkurenciji za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine. Rim, Pariz, Budimpešta i Los Anđeles kreću u bitku za organizaciju ovog prestižnog događaja

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da su četiri grada kandidati za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine. Za domaćina najvećeg sportskog događaja na svetu nadmetaće se tri evropska i jedan američki grad - Rim, Budimpešta, Pariz i Los Anđeles.Glasanje i odluka o domaćinstvu organizatora OI 2024. biće doneta u septembru naredne godine u Limi (Peru), a ko god da bude izabran, priča o organizatoru biće veoma interesantna.

Sto godina

Jedino glavni grad Mađarske dosad nije organizovao Igre i to bi mogao da bude najveći adut Budimpešte, iako nije realno očekivati da ovaj grad može da pobedi tri protivkandidata. Što se evropske strane tiče, mrtvu trku vodiće Rim i Pariz. Glavni grad Francuske dosad je dva puta bio domaćin Igara. Prvi put 1900. godine, a drugi 1924, pa Francuzi žele da stogodišnjicu od poslednjih OI u svojoj prestonici obeleže organizacijom novih. Rim je Olimpijske igre organizovao 1960. godine i za glavni grad Italije ovo bi bila velika šansa da obnovi sve objekte i stadione.

Najuspešnije Igre

Svoju priliku nestrpljivo čeka i Los Anđeles (organizovao Igre i 1932), grad domaćin za naš sport najboljih Igara u istoriji. Te 1984. godine, kad su OI održane u kalifornijskom gradu, sportisti tadašnje Jugoslavije ostvarili su fenomenalne rezultate i iz SAD se vratili sa 18 medalja. Ipak, ako LA dobije organizaciju, to će značiti da će Igre „zaobići“ Evropu punih 12 godina (14 ukoliko se računaju samo letnje), pa je iz tog ugla gledano ipak logičnije da se najbolji sportisti za osam godina nadmeću na Starom kontinentu.

Tomas BahKANDIDATURE SU IMPRESIVNEPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je prilikom predstavljanja kandidata za organizaciju OI 2024. da već sad očekuje fascinantno takmičenje bez obzira na ime domaćina.- Impresivan je način na koji su se svi uključili u olimpijski projekat za dugoročni plan razvijanja gradova, regiona i država. Los Anđeles, Rim, Budimpešta i Pariz ispunili su sve kriterijume. Polaze s različitih tačaka, ali je svima jasno da je ovo prilika za razvoj, kao i da će sve što bude napravljeno biti od velike koristi u budućnosti - rekao je Bah.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track