SVETSKI DAN ORIJENTIRINGA: Izazov u Srbiji prihvatilo 6.500 građana
Foto: Kurir Sport

Tradicionalna međunarodna manifestacija

SVETSKI DAN ORIJENTIRINGA: Izazov u Srbiji prihvatilo 6.500 građana

Ostali sportovi -

Širom sveta obeležen je Svetski dan orijentiringa, manifestacija u kojoj je učestvovalo oko 80 zemalja, članica Međunarodne orijentiring federacije.

Orijentiring savez Srbije se, naravno, pridružio ovoj manifestaciji i pokušao da ostvari glavni cilj - da se što više dece i ljudi upozna i uključi u ovaj sport.

Glavni akcenat je stavljen na školsku decu, što je prvi korak ka ulasku orijentiringa u sistem školskog sporta.

- Svi veoma dobro znamo koliko je orijentiring u korelaciji sa mnogim školskim predmetima. Fizičko vaspitanje, geografija, likovno, informatika, matematika, biologija, priroda i društvo, svet oko nas, istorija.... Naša strategija razvoja podrazumeva da u narednom periodu orijentiring postane i izabrani sport u školi. Kroz ovu manifestaciju obuhvaćeno je 14 gradova, opština i mesta u Srbiji. To su Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Valjevo, Smederevska Palanka, Sremski Karlovci, Petrovaradin, Azanja, Zemun, Ripanj, Surčin, Sremčica. Promocija je rađena na 30 lokacija, u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima... Na svim ovim lokacijama u promociji je učestvovalo oko 6.500 đaka, studenata i građana – izjavio je Dobrica Jelić, potpredsednik Orijentiring saveza Srbije.

Jelić je glavni koordinator Manifestacije u okviru Svetskog dana orijentiringa.

- Prvi susret sa orijentiringom izazvalo je veliko interesovanje i oduševljnenje, naročito kod dece u osnovnim školama. Mnogi su izrazili želju da se promocija orijeniringa ponovi, što je bio i cilj ove akcije. Naravno, zahvalio bih se Ministarstvu za sport i omladinu na podršci, Savezu za školski sport Srbije, direktorima i nastavnicima u školama, svim klubovima i članovima Orijentiring saveza Srbije, bez kojih ova manifestacija ne bi uspela – istakao je Dobrica Jelić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track