MLADI SRBIN TUTNJA EVROPSKIM STAZAMA: Nikola Miljković juri 5. pobedu na Brdskom šampionatu Evrope!
Foto: Yout

Naš as u nedelju vozi u Italiji

MLADI SRBIN TUTNJA EVROPSKIM STAZAMA: Nikola Miljković juri 5. pobedu na Brdskom šampionatu Evrope!

Ostali sportovi -

Prijatelji našeg mladog asa Nikole Miljlovića u poslednji čas uspeli su da skupe finansijska sredstva, pa će srpski trkač i državni prvak nastaviti evropske okršaje na brdskim stazama!

Novčana injekcija za neophodne troškove stigla je iz Subotice, pa će lider u šampionatu Evrope, 21. godišnji Nikola Miljković iz Beograda imatu priliku da po šesti put ove godine ( posle trka u Francuskoj, Austriji, Portugaliji, Španiji i Češkoj ) izađe na sportsku scenu i da se pojuri sa svojim rivalima.

Naš petostruki državni prvak ovu sezonu je počeo perfektno. Na pet minulih takmičenja gde se po pravilu voze uglavnom tri ili dve trke, bukvalno je deklasirao konkurente iz cele Evrope. Bio je četiri puta Pobednik, a jednom drugi. Od vozača iz Srbije koji ove godine učestvuju na trkama u inostranstvu Miljković je bez premca najuspešniji.

Još jedan detalj je karakterističan za mladog ali i vrlo iskusnog automobilistu koji je karijeru započeo kao dečak u kartingu. Nikola nema svoj trkački automobil. Moćni „micubiši evo IX“, od 417 KS koji sa zastavom Srbije pobeđuje po Evropi, vlasništvo je Rajana Rajičića, vrlo dobrog poznavaoca trka i čoveka koji je puno pomogao sportskim vozačima u Srbiji. Taj automobil, na svim pomenutim priredbama Šampionata Evrope je redovno kontrolisan od strane tehničkih komisija, jer mnogi ne mogu da veruju da jedan suvonjavi klinac, student sa beogradske Karaburme tako brzo vozi a samo što je napunio 21. godinu.

Nikola Miljković, Foto: Youtube Printscreen
Nikola Miljković, Foto: Youtube Printscreen

Miljković je u svojoj karijeri sportskog vozača prošao „kroz sito i rešeto“. Učio je od starijih i priznatih vozača i pravih poznavalaca automobilizma, tog tehničkog sporta“, od Miodraga Spasojevića – Trovača, Srdjan Višnjića Bude, od Vlade i Dejan Stojića, Todora Stamenkovića, Igora Idjea Stefanovskog, od svog vršnjaka i druga iz Slovačke Mato Homole, sa kojim je bio na Junior akademiji FIA, Mikice Vesnića i Dušana Borkovića.Naš predstavnik na Brdskom šampionatu Evrope danas je vrsan mehaničar, moglo bi se reći i inženjer, on tačno zna kako valja podesiti „micubišija“, kako naštelovati sve neophodne komponente. Što se tiče vozačkog umeća – to redovno prikazuje u Evropi, i u tome je na brdskim stazama u ovoj godini najbolji!

Ove godine Šampionat Evrope na brdskim stazama ima 12 rundi, ponovimo sa po tri ili dve trke. U nedelju 26. juna Nikola će voziti prvi put na stazi u Arecu u Italiji, na trci „Coppa paolino teodori“.U generalnom poretku Miljković je lider sa 118 bodova ( kompletnu tabelu možete pogledati na internet sajtu FIA EUROPEAN HILL CLIMB CHAMPIONSHIP ). Drugi je Austrijanac Kristijan Švajger...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track