U POLUFINALU SA ITALIJOM: Srpski odbojkaši izgubili od Francuske, ali zauzeli prvo mesto u grupi
Foto: Beta

Finalni turnir Svetske lige

U POLUFINALU SA ITALIJOM: Srpski odbojkaši izgubili od Francuske, ali zauzeli prvo mesto u grupi

Ostali sportovi -

Odbojkaši Srbije u drugoj utakmici grupne faze finalnog turnira Svetske lige u Krakovu poraženi su od selekcije Francuske sa 2:3 (20:25, 19:25, 26:24, 25:19, 12:15).

Srbija je uspela od 0:2 da dođe do 2:2 u setovima, što joj je bilo dovoljno da zauzme prvo mesto u grupi, s obzirom da je juče savladala i Poljsku 3:1.

"Orlovima" tada nije bila potrebna pobeda, ali jeste Francuzima za plasman u polufinale. "Trikolori" su dobili peti set i time eliminisali Poljake, aktuelne svetske šampione.

Izabranici Nikole Grbića dobro su ušli u meč, ali je minimalna prednost koju su ostvarili trajala do prvog tehničkog tajm-auta. U nastavku prvog seta Francuzi su sabili svoje redove i ubitačnom serijom od 7:0 preokrenuli rezultat u svoju korist, poveli sa nedostižnih 22:16 i rutinski priveli set kraju.

Isto se dogodilo i u drugom setu kada je Srbija imala blagu prednost na početku, ali je Francuska nešto kasnije krenula jače, pa je prednost stekla posle drugog tehničkog tajm-auta. Brzo dolaze i do tri poena viška, onda i do pet set lopti, posle čega je usledio as za kraj drugog seta.

Treći set je doneo daleko više uzbuđenja . Vodila je Srbija tokom celog seta, ali su im Francuzi sve vreme bili za petama. U završnicu se ušlo rezultatskom klackalicom, u kojoj su bolji bili odbojkaši Srbije.

Sa mnogo više samopouzdanja izabranici Nikole Grbića ušli su u četvrti set, u kome je bilo neizvesno, igralo se poen za poen, i u toj igri nerava bolja je bila naša selekcija. Usledilo je nekoliko sjajnih poteza "orlova" koji su se odlepili na 20:15, što je bila prednost koju Francuska nije mogla da nadoknadi.

Neizvesna borba nastavljena je i u "zlatnom setu", a Srbija je konstantno bila u blagoj prednosti. Međutim, Francuska je dodala gas i preokrenula na 11:9. Usledio je drugi tehnički tajm-aut, ali i posle njega su aktuelni šampioni Svetske lige pokazali snagu, održali prednost i došli do konačnih 15:12.

Na kraju, svi na terenu su bili zadovoljni.

Najbolji u Srbiji bili su Uroš Kovačević i Srećko Lisinac sa po 17 poena. Marko Ivović i Tomislav Dokić postigli su po 13, a Dragan Stanković 12. Francusku je sa 22 predvodio Antonin Ruzije.

Srbija će u polufinalu igrati sutra od 17.30 protiv drugoplasirane ekipe iz Grupe K, Italije. Prvo mesti u Grupi K zauzeo je Brazil i za finale će se boriti s Francuskom.

"Mislim da je pristup bio dobar. Žao mi je što nismo pobedili, ali je reakcija posle 2:0 u setovima zaista dobra", rekao je Grbić.

"Drago mi je što smo na pravi način se vratili u meč i to je nešto što mi se jako dopada. To je ono što želim, da se ne obaziremo na rezultat i protivnika, već sami kontrolišemo svaki poen", kazao je selektor.

Grbić je dodao da je Nikola Rosić povredjen, ali da se nada da nije ništa ozbiljno, kao i Miloš Nikić, koji je zbog problema sa kolenom napustio igru.

"To je nešto što me muči već tri meseca. Desilo se na početku utakmice, u doskoku me je zabolelo, nisam mogao da nastavim. Videćemo kako će biti, ali teško da ću išta moći", rekao je Nikić.

Kapiten Dragan Stanković je naveo da cilj nije ostvaren, ali da je bitno što je Srbija bila prva u grupi."U polufinalu idemo na pobedu, kao i uvek", kazao je Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track