ODBOJKAŠI ŽALE ZA RIJOM Grbić: Treba da uživamo u uspehu Svetske lige i pravimo tim za Tokio
Foto: Fonet

Propuštaju olimpijske igre

ODBOJKAŠI ŽALE ZA RIJOM Grbić: Treba da uživamo u uspehu Svetske lige i pravimo tim za Tokio

Ostali sportovi -

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić rekao je da sportisti treba da budu "avangarda društva" i dečiji idoli, kao i da je svima u timu žao što neće igrati na Olimpijskim igrama, za šta je okrivio i političke razloge.

"Mi treba da smo avangarda društva, treba deci da budemo idoli. Onda moraš da budeš kompletna ličnost, da si odgovoran, paziš kako svojim ponašanjem utičeš na mlade, i mislim da ovi momci imaju tu karakteristiku i da svojim ponašanjem to svakodnevno potvrđuju", rekao je Grbić.

Srbija je u nedelju prvi put u istoriji osvojila Svetsku ligu. Grbić je priznao da je ceo tim prošao kroz težak period posle neuspešnih kvalifikacija za Olimpijske igre.

"Čestitao sam im od srca. Potpuno zaslužena pobeda, koja nijednog momenta nije dolazila u pitanje. Mi znamo koliko smo trenirali za to i koliko smo dali sebe. Svi su nam u Krakovu govorili kako smo napredovali i da igramo mnogo bolje nego prošle godine, ali ako nemaš rezultat nije bitno koliko radiš i treniraš. Kada se kruniše zlatom, to dobija potvrde", rekao je selektor.

Otkrio je šta je rekao igračima uoči finala sa Brazilom.

"Nema tu puno filozofije, pred finale sam im rekao da ne treba da budu savršeni, jer nas je srce dovelo do finala, kao i zalaganje. To je bio jedini moj zahtev, uživajte, radili ste naprono, sad to pokažite na terenu. Ako posle toliko napornog rada ne uspeš da pokažeš na terenu, onda ostane gorak ukus", objasnio je on.

Grbić je podsetio na još neke istorijske uspehe ove sezone u Svetskoj ligi, pošto je njegov tim prvi put pobedio Rusiju u gostima, kao i Brazil kod kuće. Selektor je posebno istakao decu koja su gledala utakmicu protiv Brazila."To mi je bilo upečatljivo i nadam se da će oni početi da se bave odbojkom i da će im ovi momci biti idoli. Igrali smo jako dobro, pomerali granice i mislim da je zlato šlag na tortu", rekao je on.

Selektor je kazao da je svima u timu žao što se nisu plasirali na Olimpijske igre, kao i da mu je žao što je "zbog nekih političkih odluka u vrhu FIVB" promenjen sistem kvalifikacija, tako da Evropa izgubi jedno mesto, a Južna Amerika dobije jedno više.

"Mislim da Meksiko, koliko god je zaslužio da se nađe na OI, neće podići ni gledanost ni kvalitet. Treba da uživamo u uspehu i da pravimo ekipu za Tokio", rekao je Grbić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track