rasplet odbojkaškog čvora

(KURIR TV) SKUPŠTINA OSS: Zbog uzdržanosti na glasanju o prijemu Kosova u FIVB, Golijanin smenjen!

Ostali sportovi -

Skupština Odbojkaškog saveza Srbije izglasala je sa 43 glasa za nepoverenja predasedniku OSS Nenadu Golijaninu.

Golijanin je na udaru odbojkaškog i sportskog sveta, zbog činjenice da je kao predstavnik Srbije tokom glasanja za prijem samoproklamovane države Kosovo u članstvo Svetske odbojkaške federacije bio uzdržan.

Skupština OSS ima 50 delegata, a da bi Golijanin bio smenjen potrebno je da mu nepoverenje ukaže najmanje 26 članova najvišeg tela Odbojkaškog saveza Srbije.

Na početku Skupštine, u salu je ušao predsednik Udruženja ubijenih i prognanih Srba Simo Spasić, koji je posle izlaganja podržann aplauzom, a zatim je za govornicu izašao Nenad Golijanin.

"Želim da ova Skupština protekne dostojanstveno u demokratskoj atmosferi.Da donesemo zakednički stav povodom problema u koji smo ušli", rekao je predsednik OSS.

Nakon toga su izabrana radna tela, i utvrđen kvorum, pošto je prisutno 47 delegata.

Predsednik Golijanin je uz priznanje da je sam odlučio da na glasanju u FIVB budre uzdržan takav stav obrazložio rečima.

"Rekao sam tamo na kongresu da mi Srbi nikada nećemo priznati Kosovo,ali sam odluku da budem uzdržan doneo sam. Nisam prekršio odluku Saveza. Prošlo je nekoliko dana i krenula je lavina koju je bilo teško zaustaviti.Ne znam iz kog izvora.Populizam nam nije ništa doneo jer je kratkovid i ne vidi gde ovaj sport treba da ide. Bilo bi strašno licemerno da sam glasao protiv,a onda u Bugarsku poslao našu decu na takmičenje sa decom sa Kosova. Istovremeno od Vlade Srbije sam dobio mandat sa potpisom premijera Vučića da upravljam Zavodom za sport.

Bogdan Mamuzić, član Skupštine se potom javio za reč

- Golijanin je prekršio dogovor unutar Saveza jer je izneo lični stav.Uzeo je slobodu i optuzio nas za puč.Ako je to sto smo ga pozvali da da ostavku,sto smo insistirali na vanrednoj skupstini onda jesmo pučisti. U Srbiji nikoga nije pitao kako da glasa.Da li je za sest meseci doprineo osvajanju Svetske lige? Premijer je odluku o njegovom preuzimanju Zavoda potpisao 13.septembra. Zloupotrebio je poruku jednog naseg reprezentativca kao podrsku i objavio ga na sajtu Saveza.To je kasnije sklonjeno sa sajta - rekao je Mamuzić, aludirajući na poruku Aleksandra Atanasijevića, korektora reprezentacije. "Pozivam ga još jednom da podnese ostavku."Za reč se tada javio Pera Bogunović.

- Imam moralnu obavezu da se obratim ispred OS Vojvodine,jer smo mi pokrenuli inicijativu za smenu Golijanina. Naš Savez je bio uzor svim drugim savezima proteklih godina, organizacijom i osvajanjem medalja. Uzdržani glas na kongresu FIVB morao je da bude protiv jer je to jedino lwgitimno i moralno, posebno zbog igrača sa Kosova i Metohije. Tako je Golijanin zabio nož u srce i za taj gest nikada neće biti opravdanja. Odbojkaska organitacija je ujedinjena,probudili smo odbojkasku Srbiju protestom zbog odluke Golijanina da bude uzdržan.Sa Kosova i Metohije su ga zvali na sednicu, ali tamo nije otišao.Ovde smo da završimo ono što smo započeli. Zbog svega on ne može da vodi Savez jer je to jedino moralno, a i javnost Srbije to očekuje. Svojom sramnom odlukom stavio je prst u oko ministru Sporta i Vladi Srbije za spas naše južne pokrajine.

Tada se prešlo na odlučivanje i Golijanin je smenjen sa 43 glasa za i 2 uzrdžana. Niko nije glasao protiv, a Savezom će u narednom periodu, nre dužem od 60 dana rukovoditi radno telo koje čine: Vladimir Grbic,Bogdan Mamuzić i Pera Bogunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track