(VIDEO) VELIKI MAESTRO FANĐO: Hladnokrvan, skroman i zauvek najbolji!
Foto: Printscreen YT

ROĐEN NA DANAŠNJI DAN

(VIDEO) VELIKI MAESTRO FANĐO: Hladnokrvan, skroman i zauvek najbolji!

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1911. godine rođen je Huan Manuel Fanđo, jedan od najboljih svetskih automobilista.

Legendarni argentinski automobilista je jedan od najboljih automobilista u istoriji a mnogi će sa pravom reći da ono što je Pele za fudbal to je Fanđo za Formulu 1.

Argentinci, i ne samo oni, 'Maestra' Huana Manuela Fanđa smatraju najvećim vozačem u istoriji, a imaju i dobru potporu za to u statistici. Na samo 51. odvezenoj trci u Formuli 1, petostruki šampion Fanđo ostvario je 24 pobede, što je apsolutni rekord.

Čuven po tome što je dominirao prvom decenijom Formule 1, osvojivši pet titula prvaka sveta, nešto što će uspeti da ponovi tek pet decenija kasnije Mihael Šumaher.

Postigao je to Fanđo vozeći za četiri različita tima, što verovatno neslućeno uveličava njegov uspeh i što niko drugi nije uspeo da uradi. Alfa Romeo, Ferari, Mercedes-Benz i Maserati bili su njegove 'ergele motornih konja' za koje je osvajao trofeje.

Usput, Fanđo takođe drži i rekord za najviši pobednički odstotak u istoriji nadmetanja u F1; budući da je pobedio u 24 od 52 trke koje je počeo, to znači da je kao pobednik izašao iz 46,16 odsto trka.

Fanđo je postao čovek koga su svi želeli da nadmaše. Hladan, smiren, snažan i izdržljiv, uvek je vozio taman toliko brzo koliko mu je bilo potrebno da pobedi.

Međutim, do pobede nije uvek stizao lako. Po sopstvenom priznanju, najteža trka bila je ona koju je vozio u Nirburgringu u Nemačkoj 1957. Iako je krenuo dobro i ubrzo zauzeo prvu poziciju, dva puta je gubio vođstvo. Međutim, hladne glave se vraćao u trku i uspeo da pobedi tadašnje engleske „mlade lavove“, Majka Hotorna i Pitera Kolinsa.

Tih i skroman, Fanđo je bio težak protivnik pobedničkog instinkta. Nikada ga nije grizla savest kada bi menjao ekipe, čak i usred sezone. Instinkt ga je vodio u ekipu koja je imala veće šanse da pobedi. Kada se „Alfa romeo“ povukao iz takmičenja 1952, Fanđo je prešao u „Maserati“, koji je napusti usred sezone dve godine kasnije prešavši u „Mercedes“, a kada se „Mercedes“ iduće godine povukao, prešao je u „Ferari“. Karijeru je okončao vrativši se u „Maserati“.

kurir.rs / kurir sport

foto: Printskrin YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zašto su Kinezi pametniji od nas pa igraju u četvrtoj nemačkoj ligi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track