BOTAS POBEDIO U TRCI ZA VELIKU NAGRADU JAPANA: Mercedes odbranio titulu konstruktora!
Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

formula 1

BOTAS POBEDIO U TRCI ZA VELIKU NAGRADU JAPANA: Mercedes odbranio titulu konstruktora!

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana, a njegova ekipa osvojila je šestu uzastopnu titulu u šampionatu konstruktora.

Botas je ostvario šestu pobedu u karijeri, a treću u sezoni, odnosno prvu na stazi Suzuka. On je trku završio za sat, 21 minut, 46,755 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je startovao sa pol pozicije, dok je treći bio aktuelni šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton. Britanac je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Četvrto mesto zauzeo je Aleksandar Albon iz Red Bula, peti je bio Karlos Sainc iz Mercedesa, a šesti je bio vozač Ferarija Šarl Lekler.

Vozač Renoa Danijel Rikardo zauzeo je sedmo mesto, Pjer Gasli iz Toro Rosa bio je osmi, deveto mesto zauzeo je Niko Hulkenberg iz Renoa, a 10. je bio Lens Strol iz ekipe Rejsing Point.

Zbog udara tajfuna Hagibis kvalifikacije su održane pre trke, sa pol pozicije krenuo je Fetel, ispred timskog kolege Leklera i dvojca Mercedesa Botasa i Hamiltona, kao i vozača Red Bula Verstapena. Odlično je startovao Botas, koji je obišao Leklera i Fetela i izbio na prvo mesto. ;Došlo je do kontakta Leklera i Verstapena, vozač Red Bula se okrenuo i izleteo sa staze i pao na 18. mesto. Fetel je bio drugi, a iza njega vozili su Hamilton, Sainc, Albon i Gasli. Leteli su po stazi delići sa Leklerovog bolida, jedan je pao i na Hamiltona, a obojica su ostali bez retrovizora. Hamilton se pitao zbog čega vozač Ferarija nije dobio upozorenje.

U trećem krugu Lekler je otišao u boks gde su na bolidu zamenjeni prednje krilo i gume i vratio se na stazu kao 18.

Incident sa početka bio je pod istragom i posle trke biće saopštena odluka sudija, a takodje pod istragom je bio i Fetel zbog pogrešnog starta, ali Nemac nije kažnjen i zadržao je drugo mesto. Lekler je obišao Verstapena za 16. mesto, a Holandjanin je prijavio da su gume u lošem stanju i da sve teže koči. U 15. krugu on je ipak morao da završi trku.

Botas je u 16. krugu stekao sedam sekundi prednosti nad Fetelom, kome je prišao Hamilton na ispod sekunde. Fetel je krug kasnije otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao četvrti iza Sainca, a ispred Gaslija. Odmah je na zamenu guma otišao i Botas, koji se vratio na stazu iza timskog kolege Hamiltona.

Hamilton je prijavio da su mu "mrtve" prednje gume, pa je u 22. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao treći, iza Botasa i Fetela, a ispred Sainca i Albona. Petostruki svetski prvak zaostajao je 21,1 sekundu za Botasom i pitao je ekipu zbog čega toliko kasni za timskim kolegom, na šta nije dobio odgovor.

Na pitanje zbog čega su stavili srednje tvrde gume na bolid prilikom odlaska u boks, iz ekipe su odgovorili da nisu poznate performanse tvrdih guma i da nisu dobro izgledale na ostalim bolidima.

Lekler je u 26. krugu otišao na zamenu guma, a u tim trenucima dobro je vozio Rikardo, koji je bio šesti, ali nije do tada išao u boks. Hamilton je smanjivao zaostatak za Fetelom, ali je i dalje dovodio u pitanje strategiju Mercedesa.

U 32. krugu Fetel je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu iza Hamiltona, koji je zaostajao za Botasom 13,5 sekundi. U medjuvremenu Lekler je popravljao poziciju i popeo se na osmo mesto, a u 36. krugu obišao je Gaslija za šesto.

Botas je u 37. krugu otišao na zamenu guma i vratio se iza Hamiltona, sa 9,5 sekundi zaostatka. Hamilton je pitao šta mora da uradi kako bi pobedio, a o situaciji se raspitivao i Botas, kome je rečeno da će njegov timski kolega morati da ode u boks.

Hamilton je to učinio u 42. krugu i vratio se na stazu kao treći iza Botasa i Fetela, za kojim je zaostajao 3,5 sekundi. Britanac je posle toga dobro vozio i ubrzo je postavio novi rekord staze. Lekler je u 48. krugu otišao na zamenu guma i po povratku na stazu bio je šesti.

Botas je sigurno čuvao prednost, a u završnici najzanimljivija je bila borba Fetela i Hamiltona za drugo mesto. Hamilton je u par navrata napao Fetela, ali se Nemac odbranio i sačuvao poziciju.

Pobedom Botasa i trećim mestom Hamiltona Mercedes je odbranio šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora. Hamilton je prvi u generalnom plasmanu sa 64 boda više od Botasa i to su jedina dva vozača koji ove sezone mogu da osvoje titulu.

Naredna trka vozi se 27. oktobra za Veliku nagradu Meksika.

Kurir sport / Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track