UŠLI SMO U OLIMPIJSKU GODINU: Neka opet bude Srbija do Tokija!
Foto: Zorana Jevtić

idemo najjače

UŠLI SMO U OLIMPIJSKU GODINU: Neka opet bude Srbija do Tokija!

Ostali sportovi -

Teško, ali moguće - Veliki broj naših sportista učestvovaće na OI od 24. jula do 9. avgusta sa ciljem da poboljšaju saldo od osam osvojenih medalja na prethodnim Igrama u Riju

Više od 11.000 sportista iz, kako se očekuje, 207 država takmičiće se u 33 sporta (veći broj sportskih disciplina, budući da se svi vodeni sportovi broje kao jedan) na 32. Olimpijskim igrama, koje će od 24. jula do 9. avgusta biti održane u Tokiju.

Japan će biti centar sportskog sveta 2020. godine, a naši brojni sportisti (tačan broj znaće se tek u danima pred Igre, u ovom trenutku više od 40) sebi su zacrtali zadatak da pokušaju da poprave broj osvojenih medalja na prethodnim OI. Tada su se iz Rio de Žaneira vratili sa osam odličja i oduševili naciju, a ne sumnjamo da će i sada dati sve što mogu kako bi ostvarili ovu tešku, ali i moguću misiju!

Svaki rezultat, uspeh ili neuspeh, ostaće zauvek upisan u istoriju i predstavljati dobar zalog za naredna takmičenja svakog sportiste. Tokio tako postaje tek četvrti grad koji se može pohvaliti da je dva puta organizovao OI, a pored njega, tu čast imali su Pariz, Los Anđeles i Atina, dok je London čak tri puta ugostio najbolje svetske sportiste.

Prvi put Tokio je bio domaćin 1963. godine, a naši sportisti, tada pod zastavom Jugoslavije, osvojili su ukupno pet medalja, po dva zlata i bronze i jedno srebro.

Neka sada bude i duplo bolje - neka bude Srbija do Tokija!

MOŽDA NISTE ZNALI... MASKOTA SIMBOL BUDUĆNOSTI I VEČNOSTI

Sportiste i posetioce će u ime organizatora dočekati i animirati maskota po imenu Miraitova, a njeno ime je spoj japanskih reči za budućnost i večnost. Ime zapravo predstavlja japansku poslovicu koja se prevodi kao „nauči stare stvari dobro i izvuci nova znanja iz njih“.

(Kurir.rs / Gojko Filipović / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track