VLADIMIR BATEZ ZA KURIR: Sport je jači i od virusa, pobedićemo! (FOTO)
Foto: Slobodan Đurić

POKRAJINSKI SEKRETAR ZA SPORT

VLADIMIR BATEZ ZA KURIR: Sport je jači i od virusa, pobedićemo! (FOTO)

Ostali sportovi -

Pandemijom korona virusa obustavljeni su svi sportski događaji, a sport je tokom epidemije bio najviše na udaru, praktično je sve stalo kako u profesionalnom sportu, tako i u rekreativnom i u školskom sportu. To je bio i povod za raygovor sa proslavljenim odbojkašem Jugoslavije i Srbije, Vladimirom Batezom.

Kao igrač osvoji je čak dve olimpijske medalje, njegova biografija prepuna je evropskih i svetskih odličja. Po završetku karijere pokazao je da uspešni sportisti, koji su ujedno završili i visoke mogu da vrlo dobro rade i kao sportski funkcioneri. Bio je generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, a već nekoliko godina uspešno predvodi sport u Vojvodini, kao pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Neposredno po izbijanju epidemije virusa covid19, Pokrajinska vlada i Sekretarijat za sporti i omladinu pokrenuli su kampanju „Ostani kod kuće“ koju su podržali mnogi sportisti i javne ličnosti, među kojima su pored Bateza bili i uspešni bivši i aktivni sportisti. Navodimo Ivana Miljkovića, paraolimpijku Borislavu Perić Ranković, Ivanu Španović, Slobodana Boškana, Đulu Meštera, Andriju Gerića, Vasu Mijića, Davora Štefaneka, Tadiju Kačara, Zorana Pančića, Milorada Stanulova, Slobodana Bitevića, Jovana Brakočević...

- Naši sportisti i sportski klubovi prošli su mnoge teške okolnosti, ali su nastavljali da ostvaruju uspehe i nakon sankcija i bombardovanja, tako da sam optimista da ćemo se brzo vratiti u normalne sportske tokove i posle epidemije kovida19 - naglasio je Batez.

foto: Slobodan Đurić

Bili ste radno aktivni i tokom epidemije, a po završetku vanrednog stanja pojačalo se sa aktivnostima i od tada ste gotovo svakodnevno u radnim obilascima opština i gradova. Zrenjanin, Vrbas, Srbobran, Novi Kneževac, Alibunar, Subotica, Sombor, Kikinda, Pančevo i Sremska Mitrovica su lokalne samouprave koje ste obišli od završetka vanrednog stanja u našoj zemlji.

- Neki od najznačajnijih projekata koji smo realizovali ili je njihovo sprovođenje u toku, odnose se na razvoj sportske infrastrukture i opremanje sportskih centara, sportskih sala i školskih sportskih terena. S obzirom da su osnovni prioriteti u Programu razvoja sporta AP Vojvodine razvoj sportske infrastrukture, razvoj vrhunskog sporta, školskog sporta, razvoj sporta osoba sa invaliditetom, omasovljavanje rekreativnog sporta i afirmacija žena u sportu, bitno nam je da pružimo podršku projektima u svakoj lokalnoj samoupravi i zato sam za ove četiri godine obišao svaku opštinu u Vojvodini. Uverio sam se u stanje sportskih objekata i upoznao mnogo ljudi, koji se bore da u oblasti sporta unapredi postojeće stanje – ističe Batez.

Za četiri godine podržano je preko 250 projekata opremanja, sanacije, adaptacije i izgradnje fiskulturnih sala. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uložio je u ove projekte preko 376 miliona dinara, dok je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja u poslednje četiri godine uložila u 18 projekata 900 miliona dinara.

foto: Slobodan Đurić

- Rekonstruisano je, sanirano ili adaptirano 57 školskih fiskulturnih sala, rekonstruisano je, sanirano, adaptirano i opremljeno 32 otvorena školska terena, a izgrađeno je 5 otvorenih školskih terena. Čak 85 školskih sala je opremljeno ugradnom i sportskom opremom i rekvizitima kao i 3 sale pri predškolskim ustanovama. Za školsku sportsku infrastrukturu koja je istovremeno i strateški prioritet ovog sekretarijata izdvojeno je ukupno 195 miliona dinara – prenosi Batez, dodavši da je u javnu gradsku i opštinsku sportsku infrastrukturu kroz 63 projekata uloženo 181,7 miliona dinara.

Sportska porodica

Porodica Batez uz tatu Vladimira, i mamu Maju, koja je profesor teorije i metodike fizičkog vaspitanja na Fakultetu sporta i fizičko vaspitanje, Univerziteta u Novom Sad, broji još tri naslednika.

Svi ne mogu bez sporta. Najstariji je Luka, kojni ima 13 godina i uspešan u košarci a trenira i odbojku. Lana ima 11 i uz školu samo je interesuje odbojka, dok najmlađa Anreda ima šest godina i bavi se pleso i gimnastikom. Kako kažu krv nije voda.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track