5 STVARI KOJE NARUŠAVAJU IZGLED LICA: Nepravilno čišćenje lica šteti koži i stvara bubuljice
Foto: Profimedia

Spremni za više scenarija

5 STVARI KOJE NARUŠAVAJU IZGLED LICA: Nepravilno čišćenje lica šteti koži i stvara bubuljice

Ostali sportovi -

Lepotu lica svakodnevno narušava nekoliko stvari.

Važno je sprečiti ih na vreme, kako bi se lepota i mladalački izgleda zadržali tokom godina!

Nepravilno čišćenje lica šteti koži i stvara bubuljice

Slojevi šminke na licu zadržavaju se po nekoliko sati, tako da se ulja i sitne čestice pudera i korektora smeštaju među pore. Alimunijum stiže do dubljih slojeva kože i zajedno sa veštačkim bojama zapušava pore. Koža lica diše zahvaljujući porama ali u tim trenucima nema dovoljno kiseonika, pa ih proširuje! Proširene pore odaju umoran izgled lica.

Organizam je izdržljiv, a koža spremna da se bori sa negativnim česticama nekoliko sati. Ipak, potreban joj je odmor! Skidanje šminke pred odlazak u krevet je neophodno, kako bi se lice očistilo i regenerisalo tokom sna. Šest do sedam sati odmora traži telo, pa tako i koža lica kako bi narednog jutra zadržala svež izgled i ujednačen ten. Preskakanjem čišćenja lica dolazi do nakupljanja štetnih sastojaka šminke, znoja i bakterija na epidermu. Pravi se koncetrovana smesa, koja totalno zapušava pore. Nastaju gnojne i potkožne bubuljice, koje su bolne i ponekad iziskuju odlazak kod lekara!

Micelarne vode u sebi imaju takozvane micele koje u dodiru sa kožom prikupljaju i uvlače unutar sebe nečistoće. Njihova velika moć upijanja izvlači višak prirodnih ulja, bakterije i tragove šminke iz dubine pora kako bi ih otvorila i omogućila licu svežinu. Prirodni losioni sa druge strane, ubijaju bakterije na površini epiderma i sprečavaju da se pojave bubuljice na obrazima. Obrazi su posebno osetljivi na nečistoće i kada buknu teško ih je smiriti. Pojavljuje se akna za aknom što je frustrirajuće!

Pravilno izabran losion vitaminima i mineralima hrani unutrašnjost obraza, tako da postaju jaki i otporni na bakterije i infekcije! Nekoliko kapi prirodnog losiona može ojačati zaštitnu barijeru kože i pored bubuljica sprečiti jutarnju nadutost lica.

Neredovni stomatološki pregledi kvare osmeh, čineći lice starijim!

Loša higijena zuba podrazumeva nepravilno čišćenje na kraju napornog dana. Zubi traže pravilnu negu kako bi ostali jaki i zdravi. Adekvatna četkica za zube čije vlasi nisu tvrde ne povređuje desni i ne izaziva njihovo krvarenje na duže staze omogućava čistoću zubima ali i sprečava upale.

Konac za zube pronalazi se u većini marketa i drogerija, po pristupačnim cenama . Sitni ostaci hrane koji ostaju među zubima mogu da oštete njihovu gleđ, tako da počnu da se kvare. Upravo konac za zube sprečava neprijatnosti izvlačeći sitne naslage za nekoliko sekundi. Pored prijatnog mirisa, zdravi zubi pružaju pozitvan i lep izgled čitavog lica.

Kako bi se gleđ zuba održala zdravom i jakom, stručnjaci ih poliraju i čiste. Jednom u šest meseci zubi zahtevaju temeljno čišćenje koje se vrši u ordinacijama. Dovoljno je na internetu potražiti termin stomatolog Beograd i zakazati tretman. Temeljan pregled zuba i uklanjanje sitnih promena na njima, spasiće koren i održati ga zdravim. To je posebno važno za lepo lice u kasnijim godinama života. Tada se koža susreće i sa borama, dok blistavi zubi doprinose mladalačkom izgledu lica!

Manjak sna i gruba posteljina ubrzavaju nastanak bora

U toku sna koža se regeneriše tako da ostaje zategnuta i mekana na dodir. Stres i teška hrana pred odlazak u krevet utiču na kvalitet sna, tako da povećavaju šansu za prerani nastanak bora na licu. Gruba posteljina gužva obraze i čelo dajući im umoran izgled lica nakon ustajanja! Pamuk upija znoj u letnjim mesecima i ne guši kožu lica, stvarajući joj prijatnu atmosferu za odmor. Sa druge strane sintetika može irtirati lice i gužva se. Ujedno gužva i osetljivu kožu lica koja ne može da se opusti.

Bore na licu nastaju kao posledica gubljenja proteina u unutrašnjim slojevima kože usled nepravilne nege i lošeg sna. Naravno, delom je i potpuno prirodan proces. Mreže proteina čine lice zategnutim , ali kako godine prolaze, strukture gube na jačini i čitava mreža se lagano rasteže. Najpre mogu nastati bore oko očiju i usana, a u kasnijim godinama života lice biva išarano dubokim borama na čelu.

Kreme za bore vraćaju elastičnost koži lica, dajući joj dodatnu snagu. Antioksidansi podstiču stvaranje proteina u unutrašnjosti ćelija, tako da se pomenuta mreža jača. Redovnim nanošenjem, krema za bore smanjuje njihovu vidljivost, dajući volumen obrazima. Adekvatna krema sa česticama koje zadržavaju vodu spašava lice u zimskim danima i od isušivanja.

Štetni sastojci iz kozmetičkih proizvoda čine obraze suvim

Dehidratacija površinskog sloja kože lica ubrzava procese u unutrašnjosti. Kolagenske mreže se brže i lakše rastežu, pa obrazi gube volumen i formu. Osetljiva koža se peruta, dok je normalna i masna sklona infekcijama, odnosno bubuljicama na licu! Zato je neophodna hidratatna krema za lepo lice. Ona čini kožu nežnom, zadržavajući čestice vode u unutrašnjosti.

Kreme sa velikom količinom hemijskih supstanci i naftnih prerađevina odnosno ulja, daju sjaj i mekoću licu ali samo na nekoliko sati. Redovnom upotrebom mogu smanjiti produktivnost kože, tako da umesto da čuva vlagu počinje ubrzano da je gubi. Prirodna osnova krema kao što je hijaluronska kiselina zadržava vodu u unutrašnjosti ćelije i podstiče lice na obnovu. Amino kiseline i minerali čine obraze zategnutim i jakim, za razliku od veštakih mirisa i boja.

Naprezanje očiju pred ekranom stvara podočnjake

Svetlost ekrana pred odlazak u krevet isušuje oči, tako da počinju da svrbe. Češkanje lica u toku noći izaziva nadutost kapaka u jutarnjim satima. Plava svetlost mobilnog telefona može izazvati tamne kolutove oko očiju, tako da celokupno lice gubi svežinu i sjaj.

Trenutan spas i osveženje za celokupno lice jesu hladne obloge. Hladni kolutovi krastavca osetljivu kožu lica hrane vitaminom C i podstiču cirkulaciju, tako da tamna boja podočnjaka bledi! Menjanje dnevne rutine i uspavljivanje uz knjigu ili laganu muziku umesto gledanja u telefon čini lice odmornim i vedrim u jutarnjim časovima!

Menjanje svakodnevnih navika čini lice lepim dok zdravi zubi i blistav osmeh mame poglede i vraćaju samopouzdanje.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track