STIGLA PRESUDA ZBOG DOPING SKANDALA: Rusija bez IMENA, HIMNE i ZASTAVE  na Olimpijskim igrama!
Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

SPORTSKI SUD

STIGLA PRESUDA ZBOG DOPING SKANDALA: Rusija bez IMENA, HIMNE i ZASTAVE na Olimpijskim igrama!

Ostali sportovi -

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani smanjio je kaznu Rusiji i zabranio joj korišćenje imena, zastave i himne na Olimpijskim igrama i Svetskim šampionatima u naredne dve godine.

Presudom Sportskog arbitražnog suda Rusiji je takođe na dve godine zabranjeno da aplicira za održavanje najvećih sportskih događaja.

Kazne su manje od četvorogodišnje zabrane koju je predložila Svetska anti-doping agencija (WADA), zbog optužbi da su ruske državne vlasti učestvovale u manipulacijama vezanih za korišćenje nedozvoljenih sredstava.

Naime slučaj je zasnovan na optužbama da su ruske državne vlasti izmenile bazu podataka u laboratorijama, koja je sadržala uzorke antidoping kontrole ruskih sportista, pre nego što su ih predali Antidoping agenciji.

Ruskim sportistima i timovima i dalje će biti dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine i Zimskim igrama 2022. u Pekingu, kao i na Svetskim prvenstvima, uključujući i Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022. u Kataru, ako nisu bili umešani u doping.

Svi ruski sportisti mogu da učestvuju na velikim takmičenjima, ali pod zastavom nezavisnih sportista.

Takođe ne smeju biti umešani u prikrivanje testova za doping.

Kurir sport / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track