SRPSKI KONJ ZA EVROPU: Galoper MARKONI LP pobedio u važnoj trci u Budimpešti, na zadovoljstvo vlasnika Vladana Damjanovića
Foto: Facebook

KONJIČKI SPORT

SRPSKI KONJ ZA EVROPU: Galoper MARKONI LP pobedio u važnoj trci u Budimpešti, na zadovoljstvo vlasnika Vladana Damjanovića

Ostali sportovi -

Štale "Lastin put" kod Valjeva i "BelRejsing" perjanice srpskog galopa na evropskoj sceni. Za Jokićeve kasače treće i šesto mesto, dve pobede vozača Veljka Mažića i po jedna Gorana Zolnaija i Miodraga Pantića na "Kinčem parku". Dejan Petrović i trener Srđan Novaković zapaženi na kasačkim stazama u Nemačkoj

Zbog sve komplikovanije situacije i velikih podela u konjičkom sportu u Srbiji, mnogi ovdašnji konjari, pogotovo oni ambiciozniji, beže kad god mogu u zemlje gde je situacija mnogo uređenija, a najbliža takva je Mađartska. Tamo postoji samo jedan hipodrom - čuveni “Kinčem park”, ali se trke održavaju svakog vikenda i ono što je najvažnije kladionica, pod pokroviteljstvom moćnog francuskog PMU-a, odlično funkcioniše.

Ovog vikenda zbog važnosti kasačkih trka, koje su održane u nedelju, galoperi su morali da se trkaju dan ranije. Podvig je ostvario srpski konj za Evropu, četvorogodi Markoni LP, oždrebljen i odgojen u Srbiji. Vlasnik ovog izuzetnog galopera je štala „Lastin put“ kod Valjeva, čiji je prvi čovek veoma ambiciozni Vladan Damjanović. Publika nije mnogo verovala u Markonija (kvota 21,9 na totalizatoru), mada je Damjanović angažovao odličnog džokeja iz Italije Antonija Frezua, koji ima pobede čak i na „Mejdanu“ u Dubaiju (sa grlom Zenden, kvota 45), a u treningu je kod vanserijskog stručnjaka Vaclava Luke u Češkoj. Publika se na kraju prevarila, kao što neretko bude na konjskim trkama kod onih koji se klade.

Markoni LP je slavio u velikoj galopskoj trci u Budimpešti „Kinčem dij“ na derbi distanci od 2400 metara, vreme 2:30,8. Nagradni fond je bio 14 miliona forinti, odnosno 40.000 evra. Četrvto mesto je zauzeo trogodi Binabik (džokej Ščepan Mazur, u treningu kod Zalane Njilaši Fruzine), takođe iz naše štale „BelRejsing“ braće Željka i Verka Radukića i njihovih partnera Dejana Vujičića i Bojana Stanivukovića. Binabik je bio treći u mađarskom derbiju. Naš poznati džokej i miljenik beogradskle publike Miloš Milojević Struja je bio sedmi sa četvorogodim Avojding Voterom, koji je u treningu kod Gabora Maronke, a u prethodnoj trci je bio deveti. Potpuno su podbacili galoperi u treningu kod odličnog bugarskog džokeja Stanislava Georgijeva, kojima su pripala poslednja dva mesta od ukupno devet konja u trci, a za slabu utehu ostaje treće mesto Egiz Čojsa (džokej Jaroslav Linek).

Privatna Arhiva
foto: Facebook

Drugo mesto pripalo je prvom favoritu, pobedniku austrijskog derbija i čeških „2000 gvineja“ Rojal Vordu (džokej Jirži Palik, trener Arslangirej Šavujev), koji je za pobednikom zaostao dužinu i po konjskog tela, pa otuda veliki uspeh Markonija LP dobija još više na značaju. Kako Kurir saznaje iz pouzdanih izvora, Markoni LP je trajno izvežen u Češku i u Srbiji ga nažalost više nećemo gledati!

U uvertiri zapažena su bila grla štale „Bel rejsing“, koja su u treningu kod našeg Gabora Maronke, a jahao ih je Tamaš Nađi: Anđel Sikret treće mesto na 1300 metara, a sedmogodi Its Maj Tajm vrlo dobar četvrti u „Imperijal diju“ (4,5 miliona forinti) na 1600 metara. Pobedio je trogodac Lajt Blu Skaj sa Čehom Jiržijem Palikom. U poslednjoj trci čak tri konja je imao trener Dejan Davidović. U Budimpešti su bili i trenutno naš najbolji trener Bojan Šendeković, kao i dosta aktivni članovi uprave Srpskog galopskog saveza Aleksandar Peranović i Mihajlo Vasić, koji su na „Kinčem parku“ imali šta i da vide.

Petogoda kobila oždrebljena u Italiji Ejmi del Duomo iz štale „Drim kečer“ iz Sombora našeg NBA superstara Nikole Jokića bila je tek šesta u veoma jakoj kasačkoj trci „Maršal Jozef“ na 1800 metara, u sulkama naravno stalni vozač Jokićevih konja Vladimir Pribić. Nagradni fond je iznosio devet miliona forinti, odnosno 25.000 evra (autostart, ostvareno vreme 1;14,6 prosečno po kilometru). Pobedilo je grlo Prosperous (vreme 1:12,7), koga je vozio Dominik Loknjo. Osmogodi Fidagu U.R, u čijim sulkama je bio Goran Zolnaji (trener Antun Horvatski, vlasnik I. Živanić) je diskvalifikovan.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

U kasačkom programu dve pobede je ostvario jedan od najboljih vozača u Budimpešti Veljko Mažić, a po jednu Goran Zolnaji (šestogoda kobila Zante Font iz štale Deak, 1900 metara) i Miodrag Pantić (sedmogodi Vulkano Boj takođe na 1900 m). Inače, Mažić je učenik čuvenog Zvonka Bogdana, a u Mađarskoj je vozač i trener jedne od tamošnjih najboljih štala „Hiko“ kod Kečkemeta, čija je vlasnica nama dobro poznata Judit Čakanj. Naziv štale je dat po čuvenom kasaču Alihils Hiku, nekada dominantnom na stazama Beogradskog hipodroma i u Subotici. Mažić je višestruki pobednik mađarskog, ali i našeg kasačkog derbija.

Pribić je bio nešto bolji, treći sa četvorogodim grlom Breno Laumar na dugoj stazi od 2600 metara (1:18,1 prosečno po kilometru), a u toj trci slavio je izvanredni Veljko Mažić sa Bonaparta Bosom (1:18,0) u veoma tesnoj i neizvesnoj završnici, po čemu je poznati specijalista. Nagradni fond je iznosio četiri miliona forinti. Mažić je pobedio i sa četvorogodom kobilom Bolid Lakšmi.

Na internacionalnoj sceni, pre svega u Nemačkoj dobrim rezultatima sve više skreću pažnju trener kasača Srđan Novaković i vozač Dejan Petrović, koji su nedavno imali razloga za zadovoljstvo posle trka u Hamburgu (pobeda sa grlom Velten Čikago na 2200 metara/autostart) i Gelzenkirhenu.

Zašto češka, a ne srpska himna?

Većina konjara u Srbij tek povremeno prati galopske trke u vodećim zemljama Evrope: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Nemačkoj, Italiji, pa i Češkoj, i onda su bili u čudu kada je posle pobede galopera Markonija LP u Budimpešti, umesto srpske intonirana češka humna! Naime, Markoni LP je srpski odgoj, oždrebljen je u Srbiji, vlasnik mu je takođe iz naše zemlje, ali čula se himna Češke zato što je tamo u treningu kod Vaclava Luke. Dakle, galoperi se vode da su iz zemlje u kojoj su u treningu i to je tako svuda u svetu.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track