GODINA PROTKANA TUGOM: 2021. odnela je velika sportska imena
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Dado Đilas, Nemanja Nikolić, KK Partizan, KK Crvena Zvezda, Privatna Arhiva, Starsport©, Printscreen, Ossrb.org

Tužna godina

GODINA PROTKANA TUGOM: 2021. odnela je velika sportska imena

Ostali sportovi -

Ljudi koji su zadužili sport u Srbiji i ostavili dubok trag, napustili su nas u 2021.godini

Sport ima i lepe ali i one tužne trenutke. Godina za nama donela nam je baš takve momente u kojoj nas je napustilo nekoliko sportskih legendi, ali i mladih sportista koji su prerano otišli.

Sledi pregled po mesecima u 2021.godini u kojima smo ostali bez važnih imena u srpskom sportu.

Januar:

- Borivoje Cenić - košarkaški trener i igrač, preminuo u 91.godini. Popularni „Bora", je kao prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvojio istorijsko prvo odličje, srebro na EP na Siciliji (1968).

- Mihajlo Miki Vuković - bio je jugoslovenski i srpski košarkaški trener. Vodio je žensku reprezentaciju Jugoslavije.

Borivoje Cenić
foto: Youtube/UKTS

Mart:

Milenko Savović - preminuo je u 61.godini. Bio je jugoslovenski i srpski košarkaš. Legendarni igrač KK Partizan. Savović je kao funkcioner kluba učestvovao u stvaranju generacije crno-belih koja je 1992. godine postala šampion Evrope u Istanbulu, a doprineo je da Željko Obradović tada postane trener - i ispiše istoriju. Igrao je na poziciji centra.

Vladimir Mladenović - tragično je nastradao u 51.godini. Nekadašnji odbojkaš Mladog Radnika iz Požarevca, Crvene zvezde, Vojvodine iz Novog Sada i reprezentativac iz Jugoslavije.

Milenko Savovic
foto: Dragana Udovičić

April:

Vuk Roganović - čuveni rukometni trener preminuo je posle duge i teške bolesti u 77.godini. U periodu od 1995. do 1996. bio je selektor ženske reprezentacije Jugoslavije.

Jun:

Vera Nikolić:

Na Vidovdan nas je napustila u 73.godini velika legenda atletike. Svetska rekorderka na 800 metara i atletski trener.

Vera Nikolić
foto: privatna arhiva

Jul:

Milan Živadinović - srpski fudbalski trener i jugoslovenski fudbaler, preminuo je u 77.godini. U bogatoj karijeri, između ostalog, igrao je i bio trener Crvene zvezde.

Nenad Stekić - Jugoslovenski i srpski atletičar. Preminuo je u 71.godini, bio je i član Atletskog kluba Crvena zvezda.

Ivan Toplak - jugoslovenski fudbaler, trener, profesor za fudbal na univerzitetu u Stanfordu, selektor reprezentacije Jugoslavije i priznati fudbalski stručnjak, preminuo je u 90.godini.

Milan Živadinović
foto: Zorana Jevtić
Nenad Stekić
foto: Nemanja Nikolić

Avgust:

Vladimir Piki Stanojević - nekadašnji rukometni reprezentativac, igrač i trener niškog Železničara, preminuo je u 50.godini.

Septembar:

Dušan Duda Ivković - čuveni jugoslovenski košarkaš i srpski trener, preminuo je u 78.godini života. Jedan je od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena. Od 2008. do 2013. bio je selektor košarkaške reprezentacije Srbije, takođe i predsednik Sportskog društva Radnički.

Boban Petrović - legendarni košarkaš Partizana, preminuo je u 65.godini života. Igrao je na pozicijama krila i krilnog centra. Sa 3.618 postignutih poena na 273 utakmice, Boban Petrović je deseti najboji strelac u istoriji Partizana.

Dušan Duda Ivković
foto: Dado Đilas
Boban Petrović, Partizan
foto: KK Partizan

Oktobar:

Dragutin Čermak - jugoslovenski i srpski košarkaš preminuo je na svoj 77.rođendan 12.oktobra. Karijeru je počeo u beogradskom Radničkom odakle 1969.odlazi u Partizan.

Decembar:

Momčilo Moca Vukotić - bio je jugoslovenski i srpski fudbaler I fudbalski trener. Uz Stjepana Bobeka, jedan je od najboljih fudbalera u istoriji FK Partizan, za koji je približno odigrao 800 utakmica. Preminuo je u 72.godini.

Stevan Jelovac - mladi srpski košarkaš je nažalost, u 32.godini preminuo usled posledica moždanog udara. Nastupao je za grčki AEK, a nosio je i dres Mege, Crvene zvezde, Antalije, Kazerte, Saragose, Ritasa, Nižnjeg, Bamberga, Gazijantepa.

Moca Vukotić, Momčilo Moca Vukotić, Komemoracija
foto: Uroš Arsić Mondo
Stevan Jelovac
foto: Starsport©

Kurir sport D.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track