DOČEKANA APLAUZIMA: Valijeva odradila trening nakon što je saznala da će moći da se takmiči!
Foto: Profimedia

ukinuta suspenzija

DOČEKANA APLAUZIMA: Valijeva odradila trening nakon što je saznala da će moći da se takmiči!

Ostali sportovi -

Ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva izašla je danas na led i trenirala manje od sat vremena otkako je saznala da će moći da nastavi da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Agencija AP je prenela da je 15-godišnja Valijeva trenirala sa Aleksandrom Trusovom i još četvoro takmičara, dok je njen trener Eteri Tutberidze bila pored klizališta.

Njeno klizanje izazvalo je aplauz prestavnika ruske štampe koji su trening pratili iz dela predviđenog za medije.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odlučio je danas da Valijeva, koja je krajem decembra bila pozitivna na doping testu, može da nastavi da se takmiči na Igrama u Pekingu.

Ruski olimpijski komitet je, kako je preneo Frans pres, tu odluku opisao kao "najbolju vest dana".

"Cela zemlja podržava nju i sve naše klizače na pojedinačnom takmičenju", naveo je Olimpijski komitet Rusije.

Za razliku od ruskog, Olimpijski i paraolimpiski komitet SAD saopštio da je razočaran odlukom.

"Razočari smo porukom koja je poslata ovom odlukom. Sportisti imaju pravo da znaju da se bore sa jednakim izgledima. Nažalost, danas im je to pravo uskraćeno", navela je predsednica američkog komiteta Sara Hiršeland.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014. godine.

Ceremonija dodele medalja je nakon toga odložena.

Ruska antidoping agencija privremeno je suspendovala Valijevu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu, a CAS je danas potvrdio tu odluku.

Valijeva će tako moći da se bori za zlato u pojedinačnoj konkurenciji gde je veliki favorit. Takmičenje počinje sutra kratkim programom, a završava se u četvrtak kada je na programu slobodni program.

Kurir sport/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track