30,5 MILIONA DOLARA ZA DEVET TRKA, NIJEDNA ISPOD MILION: Šeik Muhamed vodeća figura na globalnom nivou! Favorit konj iz Amerike
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

kurir u dubaiju

30,5 MILIONA DOLARA ZA DEVET TRKA, NIJEDNA ISPOD MILION: Šeik Muhamed vodeća figura na globalnom nivou! Favorit konj iz Amerike

Ostali sportovi -

Poslednja subota u martu je rezervisana za konjske trke u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na hipodromu Mejdan, u okviru koga se nalazi i istoimeni luksuzni hotel, na programu je devet trka sa ukupnim nagradnim fondom od 30,5 miliona američkih dolara, a nijedna nije ispod million!

Naravno, glavna i poslednja je Dubai vorld kup u 20.30 časova po lokalnom vremenu (17.30 po srednjoevropskom). U ovoj prestižnoj trci na arapskom pesku na 2000 metara za nagradni fond od čak 12 miliona dolara, favoriti su grla iz SAD, od kojih se izdvaja Lajf Iz Gud, kome se daju ubedljivo najveće šanse.(najčešća kvota 1,7). Inače, u Emiratima nema klađenja.

Lajf Iz Gud
foto: Profimedia

Međutim, trčaće deset izvanrednih galopera, pa su moguća i velika iznenađenja, kao pre mesec dana na Saudi kupu u Rijadu, gde je pobedio lokalni konj Emblem Roud sa kvotom 81! Drugi je bio američki petogodišnjak Kauntri Gramer, koga će sada jahati čuveni italijanski džokej Lanfranko Detori.

Lajf Iz Gud je četvorogodišnjak, krajem januara je dobio na impresivan način nekada najskuplju trku na svetu “Pegazuz vorld kup” na Floridi, u treningu je kod veoma cenjenog Amerikanca Toda Plečera, a jahaće ga Irad Ortiz džunior. Vlasnici su čuvena američka farma VinStar (Ken Traut) i Kineski konjički klub.

Šeik Muhamed
foto: Profimedia

Ipak, bila kakva priča u Dubaiju ne može da se zamisli bez vladara ovog neobičnog grada sa nebrojenim oblakoderima, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, koji je ujedno potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata. Radi se o moćnom 72-godišnjem milijarderu, koji je po mnogima glavna figura u globalnoj industriji konjskih trka, koju je velikim ulaganjima svakako izmenio nabolje.

Šeik Muhamed je vlasnik čuvene trkačke štale Godolfin (ime nosi po jednom jednom od tri poznata arapska pastuva koji su učestvovali u stvaranju engleskog punokrvnjaka) i odgajivačkog ogranka Darli. Godlofin i trener iz Emirata Said bin Surur su rekordnih devet puta osvajali Dubai vorld kup, a sada u 26. izdanju (prvo bilo na bivšem hipodriomu Ned al Šeba 1996, a pobedio je slavni američki konj Sigar), žele jubilarni deseti trijumf, ali to neće biti nimalo lako.

Mejdan
foto: Kurir sport/Lazar Delić

U Dubaiju su naravno najčuveniji džokeji, treneri i enormno bogati vlasnici sa svih kontinenata, a u glavnoj trci pored Frenkija Detorija, sa stalnim angažmanom u Engleskoj, biće i drugi svetski poznati džokeji: Belgijanac Kristof Sumilon, koji je velika zvezda u Francuskoj, odakle stiže i Mikael Barzalona, zatim su ovde i britansko-norveški džokej rođen u Oslu Vilijam Bjuik, Irac Tadhg O`Ši, Japanac Juga Kavada, iz SAD je došao i izvanreni Flavijen Pra, biće u sedlu drugog favorita Hot Rod Čarlija.

Iako je Lajf Iz Gud izraziti favorit, mnogi očekuju uzbudljivu trku, a svakako da će biti veoma zanimljivo i na travnatoj podlozi, na kojoj su trkački konji iz Evrope uglavnom dominantni, ali u Dubai su mnogi stigli sa pobedničkim ambicijama, pogotovo Japanci.

Spektakl kod Burdž Kalife, najviše građevine na svetu

U četvrtak uveče domaćini su priredili večličanstven spektakl kod najviše građevine na svetu Burdž Kalife (visina 828 metara). Gala veče je obeležio veliki vatromet, a gosti iz celog sveta su uživali do kasnih večernjih sati uz bogat muzički program. Ovom prilikom bio je izložen i zlata vredan pehar, samo se postavlja pitanje da li će ostati kod šeika Muhameda ili odlazi u druge ruke.

Nema sankcija za Ruse, trče im dva konja

Sportske sankcije ne važe za Ruse u Emiratima, gde će se vijoriti i zastava Rusije, jer će im trčati dva konja. Jedan će startovati u Derbiju UAE, Azur Kost koji je oždrebljen u SAD, u treningu kod Pavela Vaščenka, a vlasnik je Vladimir Kazakov.

Zanimljivo je da su Rusi za džokeja angažovali Italijana Antonija Frezua, koji je prošle godine sa konjem našeg odgoja Markonijem LP trijumfovao na važnoj trci “Kinčem Dij” u Budimpešti, na veliku radost vlasnika grla Vladana Damjanovića, prvog čoveka ergele Lastin put u Beliću kod Valjeva i jednog od čelnika Udruženja vlasnika galopera u Srbiji.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track