MRZI PUTINA, RAZAPINJE ĐOKOVIĆA, A UDARIO I NA BOSANCE: Čuveni as koji ima i hrvatsko državljanstvo potpuno je izgubio kompas
Foto: Fonet/AP

ČUDNO

MRZI PUTINA, RAZAPINJE ĐOKOVIĆA, A UDARIO I NA BOSANCE: Čuveni as koji ima i hrvatsko državljanstvo potpuno je izgubio kompas

Ostali sportovi -

Da li ima neko da sa njim nije zaratio Gari Kasparov?

Čuveni ruski šahista u sukobu je sa Vladimirom Putinom, tačnije mrzi ga. I to traje duže od decenije. Što je njegova stvar i to nas ne bi toliko doticalo da Gari nije poznat i po napadima na Novaka Đokovića!

A, kada se prisetimo da je i udario po Bosni i Hercegovini onda postaje jasno da Kasparov očito ima dosta problema. Najviše sam sa sobom.

Njegovi napadi na Đokovića:

Za početak suspenzija ruskih igrača sa Vimbldona i komentar Novaka na tu temu.

- Lično smatram da nema potrebe za suspenziju ruskih igrača. Takmičenje je njihovo pravo: postoji pravilo protiv diskriminacije u tenisu, koje kaže da svako može da igra po rangu, a ne po nacionalnosti. Vimbldon ga je prekršio - rekao je Novak.

Novak Đoković, Gari Kasparov
foto: EPA/JOSE SENA GOULaO, Uroš Arsić/Mondo

Usledio je komentar Kasparova:

- Rusija možda može da se takmiči po rangu, ali oni ubijaju po nacionalnosti. Ruski sportisti koji ne osuđuju Putinov rat istrebljenja u Ukrajini ga podržavaju ćutanjem. A Srbin koji to ne učini posebno je neprikladan s obzirom na istoriju, kazao je šahista aludirajući na to da su Đoković i mnogi drugi Srbi bili u sličnoj situaciji tokom NATO agresije kao i Ukrajinci danas kod ruskog vojnog napada.

A, onda i najnoviji napad od juče i to preko hrvatski medija:

Evo kako je počeo rat sa Putinom:

Kasparov je po završetku sportske karijere prešao u politiku. A, tamo - mulj. Naravno. Pokušaj je i da se kandiduje na ruskim izbora, ali nije uspeo. Optužio je Putina da je sabotirao ceo proces. Zatim je 2013. godine pobegao iz Rusije, prvo u Njujork, a onda i Split. Dobio je hrvatsko državljanstvo.

Vladimir Putin
foto: EPA/Vladimir Astapkovich/Kremlin

Često je imao oštre reči za Vladimira Putina, nazivajući ga - diktatorom i šefom lažnog političkog sistema.

Momenat kada je opozicija izabraila Garija Kasparova za svog predvodnika 2007. godine označio je početak njegovog sukoba sa Putinom. Naravno, rat između Rusije i Ukrajine samo je sve eskalirao:

- Putinov govor je postao divljački, estrih neistorijskih žalbi i zabluda, mit o ruskom poniženju. Fokus na NATO i SAD je zato što su velikim šefovima potrebni najveći neprijatelji, a Ukrajina nije dovoljna, ali Ukrajina mora da pati zbog Putinove nesposobnosti i zlobe. Niko ne treba da se trudi da dešifruje ovo đubre - pisao je Kasparov na društvenim mrežama.

Gari Kasparov
foto: AP

Ovako je udario na Bosance:

Na njegovom nišanu našli su se i čelnici Šahovskog saveza Bosne i Hecegovine jer su ga navodno izradili u izbornoj trci za prvog čoveka svetskog šaha:

- Pre 20 godina, u julu 1994, igrao sam simultanku u Sarajevu pod opsadom, kao deo humanitarne posete. Bio je to izuzetan poduhvat, ali verovao sam da sam ispravno postupio podržavajući one koji užasno pate u tom strašnom ratu - napisao je Kasparov i dodao:

- Sada sam kandidat i nikako nisam mogao ni da zamislim da bi glas iz BiH mogao da ode drugoj strani. Postoji li još nešto što bi ih moglo tako čvrsto ujediniti? Jedino preostalo pitanje zanimljivo javnosti jeste koliko je Ruska ambasada platila da bi postigli ovako retku demonstraciju zajedništva.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track