SPORTSKE IGRE MLADIH, NE BROJE SE MEDALJE, VEĆ PRIJATELJSTVA: Osmesi dece govore da su svi pobednici! Druženje na PRVOM MESTU!
Foto: Sportske Igre Mladih

nema nezadovoljnih

SPORTSKE IGRE MLADIH, NE BROJE SE MEDALJE, VEĆ PRIJATELJSTVA: Osmesi dece govore da su svi pobednici! Druženje na PRVOM MESTU!

Ostali sportovi -

Takmičenja su završena, ne broje se medalje, već nova prijateljstva. Tako bi se mogla opisati još jedna završnica Sportskih igara mladih.

Sportske igra mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Simovci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske još jednom su dokazali da ispisuju najlepšu sportsku priču u regionu. Podršku u misiji promovisanja fer-pleja, druženja, tolerancije i zdravih stilova života pružili su im i brojni prijatelji i ambasadori Sportskih igara mladih. Završne utakmice Coca-Cola kupa sa tribina su pratili predsednik UEFE Aleksandar Čeferin, predsednik UO Pariz Sen Žermena Naser Al Kelaifi, ministri u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić i Tomislav Žigmanov, predsednik OKS Božidar Maljković, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, Predrag Mijatović, Nemanja Vidić, Mario Stanić i drugi brojni gosti iz regiona.

Koliko se Igre razlikuju od sličnih manifestacija, potvrđuje i izjava ministra sporta Zorana Gajića koji je čestitao organizatorima i zaključio da je po osmesima dece jasno da su svi pobednici i da je ovo nešto što će sigurno uticati i na njihove dalje stavove u životu:

- Sport pokazuje da je jedan medij u koji svako ko istinski želi mir, pomirenje i sreću uopšte ljudskom rodu, a ne samo svom narodu i svojoj državi, to je medij u koji treba ulagati. To je teren gde su svi braća, iste krvi, iste nacije, iste vere, sportske vere, sport je nešto što spaja, što sjedinjuje i ne razdvaja.

Slične impresije imao je i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi RS Tomislav Žigmanov:

- Ovde u Splitu se pokazalo da igra spaja, da su mladi bez predrasuda i da se na ovaj način doprinosi otopljavanju odnosa između Srbije i Hrvatske. Čestitam organizatorima i želim im da istaju u ovoj priči.

Sportske igra mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Zvezde večeri svakako su bili i Nemanja Vidić i Predrag Mijatović. Vidić je proglašen za SIM ambasadora, dok Mijatović tu titulu ima od 2019. godine:

- Pre svega želim da se zahvalim Zdravku Mariću što mi je dao mogućnost da godinama budem deo Sportskih igara mladih, jer Igre su mesto gde počinje prva edukacija o tome kako funkcionisati kao tim, kako se družiti, odvojiti se malo od ovih savremenih tehnologija, vratiti se u godine mog odrastanja koje je bilo zdravo i pravo. Prija mi kad me na događajima Sportskih igara mladih klinci prepoznaju ili su im roditelji rekli e to je taj neki koji je igrao jako davno... Još jednom hvala Zdravku i Igrama.

U okviru Sportskih igara mladih za decu je sve besplatano, od početka do kraja takmičenja. Misija Igara prepoznata je i od strane mnogih velikih kompanija koje, kako poručuju iz Igara, nisu sponzori, sada su već prijatelji Igara. U Split je kao podrška, stigao direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić, koji nije krio zadovoljstvo spektaklom koji su Simovci priredili:

- Moram da vam čestitam, ovo je predivan način druženja u regionu. Nama je čast što smo deo ove velike priče. Mi sarađujemo i na projektu „(Ne)uspjeh prvaka“ i siguran sam da će se ta saradnja nastaviti.

Sportske igra mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Predsednik i osnivač Sportskih igada mladih Zdravko Marić izjavio je da je ponosan što se iz godine u godinu sve više dečaka i devojčica pridružuje Igrama i na taj način promovišu fer-plej, poštovanje različitosti i zdrave stilove života. Kako kaže, za to su zaslužni i prijatelji i ambasadori Igara, među kojima je izdvojio predsedika UEFE Aleksandra Čeferina za kojeg je rekao da se poistovetio sa Igrama i da će se zahvaljujući njemu od sledeće godine Igre održavati i u Sloveniji. Marić se zahvalio i na podršci koju ima u Srbiji.

- Moram priznati da od prvog dana dolaska Igara u Srbiju imamo podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Od prvog dana smo primljeni maksimalno korektno. Evo 10 godina smo proslavili i nadamo se da ćemo sledeće godine Međunarodno finale raditi u Srbiji na jedan ovakav fenomenalan način.

Splitska Riva i dalje ostaje centar dece regiona. „Coca-Cola all star day“ će obeležiti poslednji dan Međunarodne završnice, za koji je planirano više događaja. Nemanja Vidić i Dario Srna biće zvanično proglašeni za SIM ambasadore. Predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič uz svetske velemajstore igraće šah sa Simovcima i gostima. Potom sledi revijalna utakmica u padelu u kojoj će Naser Al Kelaifi u paru sa Zvonimirom Bobanom igrati protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića. Za kraj revijalnu utakmicu odigraće reprezentacija Simovaca protiv gostiju među kojima će biti i Luis Figo, Havijer Zaneti, Mario Stanić...

Sportske igra mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Moto Sportskih igara mladih je druženje i fer-plej na prvom mestu, ali ne sme se zanemariti talenat i trud koji je je viđen na sportskim terenima. Poslednjeg dana takmičenja odbojkaši ekipe „Feniks“ iz Požarevca osvojili su zlatnu medalju, devojke iz Novog Sada iz ekipe „Štrand volej“ okitile su se srebrom. Brojne medelje osvojili su šahisti iz Srbije koji su tradicionalno odigrali odličan turnir.

Srebrne medalje osvojili su i rukometaši iz Srbije, momci iz šabačke „Metaloplastike“ i devojke iz ORK „Umčari“. Ekipe „Mandarine“ iz Apatina i ŽFK „Napredak“ iz Kruševca na Coca-Cola kupu osvojile su treće mesto. Zlatna medalja iz Splita stiže u Niš. Ekipa „Srćkovo jato“ koja se takmičila u okviru turnira u malom fudbalu za dečake 2012. godište i mlađe, osvojila je zlato. Nedelja koja je iza Simovaca pokazuje još jednom koliko su Igre važne za region i koliko su Dunav osiguranje Sportske igre mladih važne za Srbiju. Druženja i takmičenja u Splitu prate gradska većnica iz Niša Marija Ranđelović, pomoćnik predsednika opštine Priboj Miralem Gogalić, narodna poslanica iz Petrovca na Mlavi Nataša Ivanović i pomoćnik gradonačelnika Čačka Miroslav Petković koji je najavio da će se sledeće sezone Čačak kandidovati za domaćina Državnog finala Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta za decu i mlade koja za cilj ima spajanje dece regiona i promociju fer-pleja, tolerancije i zdravih stilova života. Igre su ove godine u Hrvatskoj održane 27., u BiH 13. put. U Srbiji Igre postoje već 10 godina.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track