ZBOG JEZIVE TRAGEDIJE U ENGLESKOJ: Međunarodna federacija hokeja na ledu uvodi obavezne štitnike za vrat igrača
Foto: Profimedia

prevencija

ZBOG JEZIVE TRAGEDIJE U ENGLESKOJ: Međunarodna federacija hokeja na ledu uvodi obavezne štitnike za vrat igrača

Ostali sportovi -

Međunarodna federacija hokeja na ledu saopštila je da uvodi obavezne štitnike za vrat na svim nivoima takmičenjia koje organizuje, uključujući Omipijske igre i svetska prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Obaveza se ne bi odnosila na profesionalne lige uključujući NHL, koja trenutno nema nikakve bezbednosne zahteve za igrače. Bilo kakva vrsta obaveze u NHL bi zahtevala dogovor između lige i sindikata igrača, koji godinama raspravljaju o bezbednosti klizaljki.

Federacija se odlučila na taj potez posle smrti 29-godišnjeg Amerikanca Adama Džonsona nakon što mu je klizaljka prerezala vrat tokom utakmice u Engleskoj krajem oktobra.

Pokrenuta je istraga, a ta tragedija izazvala je veliku debatu u sportu o potrebi za većom zaštitom vrata, zglobova i nogu.

Engleski hokejaški savez koji nadgleda takmičenje u kome se tragedija dogodila, uveo je obavezne štitnike za vrat od 2024. godine.

Slično kao i kod Međunarodne federacije hokeja na ledu, to nije odmah uvedeno kao obaveza zbog problema sa snabdevanjem.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track