NIJE ŽELEO DA IGRA NI ZA HRVATSKU NI ZA SRBIJU, A MOGAO JE... Odbijao je pozive, pa postao LEGENDA Francuske - "To je bio moj san"
Foto: AP

rukomet

NIJE ŽELEO DA IGRA NI ZA HRVATSKU NI ZA SRBIJU, A MOGAO JE... Odbijao je pozive, pa postao LEGENDA Francuske - "To je bio moj san"

Ostali sportovi -

Nikola Karabatić je jedan od malobrojnih uspešnih sportista koji je odbio da igra i za Srbiju i za Hrvatsku iako je imao pravo da igra i za jedne i za druge.

Za to vreme postao je jedan od najboljih rukometaša u istoriji i simbol uspešnih rezultata i titula u reprezentaciji Francuske.

Karabatić je rođen u Srbiju, u Nišu, ali se već sa četiri godine preselio u Francusku kada je njegov otac ostvario transfer u Strazbur.

Nikola Karabatić
foto: EPA

Nikolin otac Branko koji je nažalost preminuo 2011. godine bio je Hrvat, a majka Radmila Srpkinja. Ipak, kod njega se nikada nije postavljalo pitanje čije bolje će braniti.

- Ako bi Nikola pristao, sve formalnosti mogle bi brzo i efikasno da se završe. Rođen je u Nišu, vodi se u matičnim knjigama rođenih i ostvario bi bez problema pravo i na državljanstvo jer mu je majka Srpkinja - rekao je svojevremeno selektor Srbije Veselin Vuković.

Međutim, još 2009. godine je izabrao da igra za "Trikolore", a o tome je govorio i za vreme Svetskog prvenstva u Hrvatskoj iste godine.

Nikola Karabatić, Francuska, rukomet
foto: AP

- Moje poreklo je iz Srbije i Hrvatske, ali je moja kultura je francuska. Reprezentacija Francuske je oduvek bila moj san. Slušam tradicionalnu hrvatsku muziku, moji roditelji prave hrvatsku kuhinju. To je deo mog života - rekao je tada čuveni bek.

U međuvremenu Nikola je postao nepoželjan u Hrvatskoj pre svega zbog poraza koji je došao u finalu Svetskog prvenstva, ali i zbog mnogobrojnih koji su došli kasnijih godina.

Nikola Karabatić
foto: Profimedia

Bez obzira na sve to Karabatić je uvek i o Srbiji i o Hrvatskoj govorio sa punim poštovanjem i uvažavanjem, a sada će na svom poslednjem takmičenju sa reprezentacijom pokušati da dođe do zlata na Euru koje "pevci" čekaju od 2014. godine.

Kurir sport

Bonus video:

01:34

Ceca Kitić otvoreno o svojim počecima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track